Resipi Karipap Sardin ni istimewa buat anda yang tak berapa pandai nak kelim tepi. Kelim tepi tu nampak mudah, tapi bagi orang yang kurang mahir, hasil akhirnya kemek dan senget benget. Kadang-kadang, hasilkan benda yang tak seindah yang dibayangkan ni boleh buat kita rasa letih. Kali ni RASA nak kongsi resipi Karipap Sardin dari saudari Rosni Musa yang mudah dan tak payah susah-susah nak kelim tepi. Hanya canai doh 4 segi, tekan guna garpu. Jom lihat cara-caranya.

 

CARA BUAT KARIPAP SARDIN TANPA KELIM TEPI

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm tepung gandum cap kunci (beli online DISINI)
  • 50gm tepung beras (beli online DISINI)
  • 50gm tepung ubi (beli online DISINI)
  • 1/2 cawan minyak masak (beli online DISINI)
  • 1 sudu makan marjerin (beli online DISINI)
  • Secubit garam (beli online DISINI)
  • 200- 250ml air

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

CARA PENYEDIAAN:

1. Campurkan segala tepung. (Mengikut kata peniaga-peniaga kuih, untuk menghasilkan kuih yang sedap gunakanlah tepung gandum cap kunci)

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

2. Panaskan minyak dan marjerin sehingga marjerin cair.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

3. Kemudian tuang minyak panas ke dalam tepung.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

4. Gaul sebati dengan menggunakan senduk terlebih dahulu. Bila sudah suam, baru ramas dengan jari sehingga menjadi serbuk roti.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

5. Air sejuk dari peti sejuk 200 – 250ml dicampur dengan sedikit garam.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

6. Tuang air sejuk ke dalam tepung. Masa ni kalau doh rasa keras lagi, tambah air sedikit demi sedikit. Uli sehingga doj titak lekat di tangan. (empunya resipi guna air 250ml lebihkan sedikit. Ikut tepung masing-masing ya.)

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

7. Uli sehingga jadi doh seperti di dalam gambar.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

8. Kemudian bulat-bulatkan. Simpan doh di dalam plastik. Perapkan doh selama 30 minit atau lebih. Ketepikan.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

BAHAN-BAHAN INTI SARDIN:

  • 1 tin sardin (beli online DISINI)
  • 3 biji bawang besar (beli online DISINI)
  • 2 ulas bawang putih (beli online DISINI)
  • 2-3 sudu cili kisar
  • 3 sudu makan sos sardin
  • Garam, gula dan perasa secukupnya
  • Bawang besar – potong dadu

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

CARA MEMASAK:

IKLAN

1. Kisar bawang besar dengan bawang putih menggunakan sedikit air. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang tersebut sehingga terbit bau.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

2. Masukkan cili kisar. Kacau dan tumis lagi sehingga pecah minyak.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

3. Ambil ikan sardin. Sosnya ketepikan. Lecek ikan sardin sehingga hancur.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

4. Bila sambal sudah pecah minyak, masukkan sardin tadi. Kacau sebati.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

5. Masukkan juga 3 sudu sos sardin.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

6. Perasakan dengan garam, cukup rasa dan gula. Sardin ni mesti ada rasa masin, manis dan pedas. Kena pandai agak rasa supaya kena dengan cita rasa.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

7. Renihkan sardin sehingga pekat. Jangan cair ya kerana nanti susah nak isi dalam doh. Angkat dan sejukkan.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

8. Bila sardin dah sejuk, dadukan bawang besar. Jumlahnya tidak kisah banyak mana. Ikut cita rasa. Kacau rata.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

IKLAN

9. Ambil sebiji doh. Leperkan.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

10. Canai doh menjadi 4 segi tepat. Jangan tebal sangat dan jangan tipis sangat.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

11. Isikan inti lalu sapu air di keliling doh. Ia bertujuan untuk melekatkan doh agar tak terbuka.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

12. Lipat separuh.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

13. Dan lipat lagi sehingga tutup semuanya.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

14. Ambil garpu dan tekan di bahagian sisi karipap. Buat untuk kedua-dua sisi.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

15. Kemudian cucuk sedikit pada lipatan karipap.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

16. Karipap dah jadi. Ulang langkah dari awal hingga habis doh.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

IKLAN

17. Susun karipap ke dalam loyang yang telah ditabur dengan sedikit tepung.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

18. Panaskan minyak. Goreng karipap sardin dengan menggunakan api sederhana perlahan.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

19. Bila karipap sardin sudah keperangan, bolehlah diangkat. Toskan sekejap.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

20. Karipap sardin sedap sedia untuk dinikmati.

Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar

Kredit resipi & foto: Rosni Musa

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Ikan Siakap 3 Rasa Cara Orang Thailand Masak

Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai

Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!

Resipi Tat Telur Sedap Buat Guna Roti Sandwich

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI