Karipap boleh dikatakan kuih kegemaran ramai. Di mana-mana sahaja gerai yang menjual sarapan atau minum petang, lazimnya ada menyediakan karipap untuk jualan. Pastinya, kuih ini memang laris habis terjual.
Antara karipap berintikan kentang dan sardin, mana satu pilihan ramai? Untuk resipi kali ini, Zaza Rahman sudi berkongsikan cara-cara membuat karipap sardin yang sangat sedap. Kalau nak tahu betapa sedapnya, jom kita buat.
Resipi Karipap Sardin ni istimewa buat anda yang tak berapa pandai nak kelim tepi. Kelim tepi tu nampak mudah, tapi bagi orang yang kurang mahir, hasil akhirnya kemek dan senget benget. Kadang-kadang, hasilkan benda yang tak seindah yang dibayangkan ni boleh buat kita rasa letih. Kali ni RASA nak kongsi resipi Karipap Sardin dari saudari Rosni Musayang mudah dan tak payah susah-susah nak kelim tepi. Hanya canai doh 4 segi, tekan guna garpu. Jom lihat cara-caranya.
CARA BUAT KARIPAP SARDIN TANPA KELIM TEPI
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum cap kunci (beli online DISINI)
1. Campurkan segala tepung. (Mengikut kata peniaga-peniaga kuih, untuk menghasilkan kuih yang sedap gunakanlah tepung gandum cap kunci)
2. Panaskan minyak dan marjerin sehingga marjerin cair.
3. Kemudian tuang minyak panas ke dalam tepung.
4. Gaul sebati dengan menggunakan senduk terlebih dahulu. Bila sudah suam, baru ramas dengan jari sehingga menjadi serbuk roti.
5. Air sejuk dari peti sejuk 200 – 250ml dicampur dengan sedikit garam.
6. Tuang air sejuk ke dalam tepung. Masa ni kalau doh rasa keras lagi, tambah air sedikit demi sedikit. Uli sehingga doj titak lekat di tangan. (empunya resipi guna air 250ml lebihkan sedikit. Ikut tepung masing-masing ya.)
7. Uli sehingga jadi doh seperti di dalam gambar.
8. Kemudian bulat-bulatkan. Simpan doh di dalam plastik. Perapkan doh selama 30 minit atau lebih. Ketepikan.
Kudapan apa yang enak untuk dinikmati ketika ini? Buat bebola keledek manis pasti jadi rebutan. Makan panas-panas pasti tak cukup satu. Jika suka bebola yang lebih kenyal, lebihkan tepung pulut. Goreng sepinggan gerenti licin nanti.
BEBOLA KELEDEK MANIS
Bahan-bahan:
1 ½ cawan keledek oren
(siap direbus dan dilenyek)
1/4 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung pulut
3/4 cawan tepung beras
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
Cara memasak:
1.Satukan kesemua bahan.
2.Uli sehingga jadi doh yang lembut.
3.Bulat-bulatkan.
4.Dengan menggunakan api sederhana,goreng terendam sehingga masak kuning keemasan
Dah puas makan rendang dan nasi impit sepanjang raya ni. Tekak teringin pula kuih muih yang manis dan rasa lembut di tekak. Sape suka donut ? Kadang-kadang beli rasanya tidak seperti yang diharapkan. Keras kejung. Ni min kongsi resipi cara membuat donut gebu gebas.
DONUT Bahan-bahan:
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pkt
2 sudu besar gula halus
Cara memasak:
1.Gaul bg sebati pkai sudu je..
2.Dah sebati masuk tepung 3cawan stgh n mauripan, 3sudu kecik.gaul sebti.. Terus tuang air suam..air suam ni agak2 je.uli samp jdi doh.doh
JGN keras sgt ye…dh siap doh..perap stgh jam..ttup…
3.Slpas stgh jam.pastikan adunan naik 1x ganda ye.pastu bLh Lah uLi doh samp Licin.baru Lah dicanaikan n boleh lah terap dgn acuan donut..nak Canaikan jgn Nipis sgt Ye..biar tggi sikit…baru donut nampak montoks gitew..Pastikn sblm susun dont tabur tepung ye kt dulang..nnt nk angkt melekt plk
4.Biar 5mnt ke 8mnt..atau tgk die dh kmbg sikit..blh lh goreng..api slow…dh siap goreng tabur gula..
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...