Menerusi posting di Facebook, saudari Aiezan Shaarie tidak lokek berkongsi cara beliau menghasilkan Mayones, Sos Lada Hitam dan Sos Cili Thai yang dibuat secara homemade.

Mayones, sos lada hitam dan sos chili thai semuanya saya buat sendiri. Jimat! Lagi-lagi kalau buat untuk berniaga ni semua nak save. Buat sendiri terjamin kebersihannya kan? Dapat pujian, sedap dan kekalkan rasanya! Aminnn…tak perlu beli lagi.

Kalau nak kuantiti yang banyak, gandakan je resepinya. Kuantiti resepi yang saya share ni tak banyak. Mayones dan sos chili boleh tahan dalam sebulan kalau simpan dalam peti sejuk dengan cara penyimpanan yang betul. Back papper saya tak pasti. Saya berniaga jadi tak sempat simpan lama. Dah habis! Saya akan buat 3 jenis sos tu seminggu 2 kali. Selamat mencuba!

 

1. MAYONES

Jom Buat Sendiri! Resipi Mayones, Sos Lada Hitam & Sos Cili Thai

BAHAN-BAHAN:

  • 4 biji telur mentah – ambil putih dan kuning telur sekali ye
  • 4 sudu makan gula
  • 1 sudu makan garam
  • 1/2 biji jus lemon – boleh gantikan dengan 1 sudu besar @ lebih cuka makan
  • 2 cawan minyak masak /minyak jagung – beli online disini

CARA MEMBUAT:

  1. Masukkan semua bahan (kecuali minyak) dan kisar.
  2. Setelah sebati, masukkan minyak sedikit demi sedikit sampai habis. Terus kisar sehingga adunan jadi putih dan likat.
  3. Kemudian masak bahan tadi menggunakan api paling kecil. Kacau hingga pekat. Pastikan ia sentiasa dikacau namun jangan sampai mendidih.
  4. Bila dah dapat konsistensi @ kepekatan yang anda nak, padamkan api dan sejukkan.
  5. Kisar sekali lagi hingga dapat tekstur yang halus. Siap! Sedia untuk digunakan.

 

2. SOS LADA HITAM @ BLACK PEPPER

Jom Buat Sendiri! Resipi Mayones, Sos Lada Hitam & Sos Cili Thai

BAHAN-BAHAN:

 

Dapatkan PRIMADA MIRCOCOMPUTER RICE COOKER dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!

 

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Cairkan mentega dan masukkan bawang serta lada hitam hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau hingga sebati.
  3. Seterusnya masukkan air dan kiub pati ayam. Tambahkan kicap untuk mendapatkan warna yang kita mahu.
  4. Tambahkan gula, garam dan serbuk perasa dengan secukupnya. Masak hingga pekat.
  5. Sedia untuk digunakan.

 

3. SOS CILI THAI

Jom Buat Sendiri! Resipi Mayones, Sos Lada Hitam & Sos Cili Thai

BAHAN-BAHAN:

  • 10 biji lada besar ( cili merah)
  • 5 biji cili padi merah – kalau nak pedas boleh lebihkan
  • 3-5 ulas bawang putih
  • 1 cawan gula – boleh lebih dan kurangkn jika mahu beli online disini
  • 3 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air. Tujuan untuk memekatkan sos. beli online disini
  • Sedikit garam – ikut citarasa
  • 2 sudu makan cuka – nak rasa masam boleh lebihkan beli online disini
  • 4 cawan air

CARA MEMASAK:

  1. Kisar cili/lada bersama bawang putih.
  2. Masukkan dalam periuk dan masak hingga mendidih. Tambahkan gula. Sebatikan.
  3. Kemudian masukkan cuka, garam, air dan bancuhan tepung jagung. Kacau laju-laju hingga berkilat dan pekat.
  4. Rasa sos ikut kemanisan yang dikehendaki. Setelah semuanya ok, padamkan api. Sedia untuk digunakan.

 

Kredit resipi & foto: Aiezan Shaarie 

 

IKLAN

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Nasi Kerabu Kuning Sedap. Masak Sendiri Baru Puas Makan.

Resipi Rojak Ayam Sedap. Masak Sendiri Puas Hati & Lebih Jimat

Cara Masak Oden Homemade Ala Family Mart. Sedap & Puas Makan

Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis

 

IKLAN

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Kelas Online Rasa kini kembali & ianya PERCUMA!

Jom Buat Sendiri! Resipi Mayones, Sos Lada Hitam & Sos Cili Thai

Nak belajar buat aneka juadah minum petang yang ringkas dan sedap? Jom sertai Kelas Online RASA bersama Chef Azreen, founder Dapur Kakhajjah.

Kelas Online Minum Petang

Tarikh: 10 September 2022 (Sabtu)
Masa: 10.30 pagi
Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)

 

Berminat nak join? FREE je tau. Daftar sekarang DISINI