Sandwic antara menu popular untuk sarapan dan bekal anak ke sekolah. Selain mudah disediakan, ianya menu seimbang dan mengenyangkan.
Kali ini kita buat sandwic 3 tingkat. Tapi, kalau anak tak makan banyak, boleh belah dua dan bekalkan separuh saja. Separuh lagi boleh kita jadikan sarapan untuk ahli keluarga lain.
Kali ini, kita ikuti perkongsian Zurina Zulkefli dalam menyediakan sandwic 3 tingkat yang cukup berkhasiat dan menyelerakan. Seronok betul anak dapat bawa bekal ni ke sekolah.
1. Panggang roti di atas kuali untuk mendapatkan permukaan yang rangup. Jangan panggang terlalu lama sebab nak elakkan roti sandwic jadi liat. Sapu sedikit marjerin pada setiap kepingan roti.
2. Goreng lof daging ayam di dalam kuali sehingga masak.
3. Hiriskan timun. Kemudian, lapkan dengan tisu dapur supaya timun tidak berair. Taburkan secubit lada hitam dan garam ke atas timun yang telah dikeringkan tadi.
4. Potong lobak merah kepada beberapa bahagian dan hiris menjadi kepingan. Kemudian, hiriskan lagi memanjang bentuk jejari. Campurkan satu sudu besar mayones dan gaul sebati.
5. Cuci juga daun salad dan keringkan.
CARA PENYEDIAAN SANDWIC:
1. Letakkan kepingan roti yang pertama. Kemudian, lipat helaian daun salad.
2. Letakkan satu kepingan lof daging ayam.
3. Kemudian, tutup dengan kepingan roti yang kedua. Sapukan marjerin.
4. Letakkan satu kepingan keju.
5. Letakkan lobak merah yang digaul mayones. Kemudian, tutup lagi dengan kepingan roti yang ketiga.
6. Susun hirisan timun Jepun.
7. Letak kepingan lof daging ayam yang kedua di atas hirisan timun.
Ads
8. Letak sedikit sos bijan panggang. Kemudian, tutup dengan kepingan roti yang keempat (terakhir).
9. Kemudian, tutup dengan kepingan roti yang keempat (terakhir).
10. Potong sandwich menggunakan pisau potong roti. Wajib guna yang ini kalau nak potongan sandwic yang cantik.
Teknik memotong, pisau mesti senget ke hadapan, Insya-Allah menjadi.
Setiap potongan sandwic mesti dibalut tisu kertas supaya sandwic terletak kemas dan tidak berterabur. Anak nak makan pun mudah pegang dan tak comot!
Jeruk buah-buahan terutamanya mangga, memang sedap. Jika dibeli kebanyakannya menggunakan bahan pengawet supaya jeruk yang dihasilkan tahan lama. Namun ia tidak bagus untuk kesihatan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh hasilkan sendiri dan cuba resipi perkongsian saudari Nor Shakinah Md Zainal ni. Mudah dan memang tak guna sebarang pengawet berbahaya. Selamat mencuba!
JERUK MANGGA EPAL
BAHAN-BAHAN:
1 plastik buah mangga epal ( RASA: Anggaran dalam 15-20 biji)
2 genggam garam kasar
1 sudu makan kapur makan – dibancuh dengan air
1 kg gula
3 cawan air
2 balang plastik besar
CARA PENYEDIAAN:
1. Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Lebih sedap jika dikupas kulit. Basuh sekali lagi dan toskan airnya.
2. Isi hirisan mempelam dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran 1 genggam untuk satu balang besar seperti dalam gambar. Peram semalaman dalam peti sejuk. Esoknya, sejatkan air.
3. Isikan kembali mempelam dalam balang. Buat air kapur. Ambil 1 sudu makan kapur dan bancuh dengan air. Jumlah air anggaran tenggelam buah. Tuang dalam balang. Peram selama 6- 12 jam.
4. Untuk kuantiti mempelam sebanyak 1 plastik tadi, guna 1 kg gula dan masak dengan 3 cawan air. Jika nak lebih air pun boleh. Setelah gula larut, sejukkan.
5. Ambil mempelam yang direndam air kapur, basuh bersih dan toskan airnya. Isikan ke dalam balang dan masukkan air gula. Tidak mengapa jika mempelam tidak tenggelam kerana nanti buah tadi akan berair sendiri.
6. Hasil mempelam yang direndam dengan air gula. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum boleh dinikmati pada keesokan harinya.
Resipi kuah meatball ala Ikea boleh buat di rumah sahaja, mudah dan sedap. Sesekali bila terasa nak makan Swedish Meatball seperti di Ikea tapi jauh nak ke sana, boleh buat sendiri sahaja kuah yang persis dengan rasa makan di restoran.
Beli sahaja meatball dan buat kuah dengan menggunakan bahan-bahan yang ada di rumah. Liza Idris berkongsi resipi kuah meatball yang diinspirasikan dari restoran Ikea. Selamat mencuba!
Kuah Meatball Ala Ikea
Bahan-bahan:
Meatball
Bahan-bahan kuah:-
1 biji bawang holand.
2 biji tomato saiz sederhana.
1 kuib pati ayam.
2 sudu tepung gandum.
1 gelas susu segar kotak.
1 gelas air.
2 sudu sos tomato.
2 sudu sos tiram.
2 sudu kicap biasa.
3 sudu sos black pepper.
2 sudu buttercup.
Cara Memasak:
1.Panaskan kuali, masuk 2 sudu buttercup. Tak kisahla butterglass ke, butterbowl ke, asalkan adik beradik butter
Butter dah mencair, masuk hirisan bawang holand yang dipotong dadu. Kacau bawang sampai layu di tasik madu.
Masuk 2 sudu tepung gandum. Kacau dan kacau biar sebati.
Letak tomato dan kacau lagi.
Tuang 1 gelas susu segar. Jenama apa pun boleh.
Masuk pula air 1 gelas. Kacau dan kacau lagi.
Masuk semua sos sekali jalan. Senang kerja. Kacau sampai sebati.
Letak 1 kiub pati ayam.
Garam secukup rasa.
Kuah dah siap. Biar sejuk sekejap.
Masuk kuah dalam pengisar dan blend.
Panaskan kuali, masuk 2 sudu butter dan goreng meatball. Guna minyak masak pun boleh. Sajala guna butter untuk rasa lebih lemak lagi. Kemudian goreng kentang goreng.
Saya guna sayur campur yang ada dalam peti ais je. Rebus bagi lembut.
Susun meatball dalam pinggan dan tuang kuah tadi. Hias dengan sayur dan kentang goreng.