Sekiranya anda mencari kelainan menu untuk sekeluarga, apa kata anda cuba menu yang berkonsepkan ‘slow cooker’. Walau pun mengambil masa yang lama untuk memasak, namun ia mudah disediakan. Lebih istimewa, ia boleh dihidangkan di dalam keadaan panas di dalam periuk yang digunakan untuk memasak itu. Kali ini Chef Mahathir berkongsi lima jenis resipi yang mudah untuk dicuba bersama keluarga.
SLOW COOKER CHICKEN CHILI
BAHAN-BAHAN :
1 keping isi ayam tanpa kulit | bahagian dada
1 sudu teh minyak sayur
500ml stok ayam
200gm kacang dal hitam | cuci bersih dan tos
200gm tomato | potong dadu kecil
1/2 biji bawang Holland | cincang
1sudu makan serbuk cili
1 ulas bawang putih | cincang
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh paprika
1/2 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 serbuk lada hitam
1/2sudu teh mustard
1/2 cawan krim masam
Garam, gula dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Oleskan periuk dengan minyak sayur.
2.Letakkan isi ayam di bahagian bawah periuk, kacang dal hitam, tomato, bawang Holland, serbuk cili, bawang putih, jintan putih , paprika, serbuk bawang putih, perasa ayam, garam dan serbuk lada hitam.
3.Perlahan-lahan tuangkan stok ayam.
4.Reneh dengan api perlahan sekurang-kurangnya 3-6 jam.
5.Keluarkan dada ayam, dari periuk, cincang atau carik-carikannya.
6.Masukkan semula ke dalam periuk, tambah krim masam dan kacau lagi.
7.Sedia dihidangkan.
Ads
INFO CHEF: Hidangan ini enak dipadankan dengan ori canai ataupun capati.
Saiz hidangan: 2 orang
Waktu memasak: 3-6 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Pedas dan berperisa
Cara memasak: Reneh
Anggaran kos: RM8.00
SLOW COOKER BEEF POT ROAST
BAHAN-BAHAN:
Bahan Untuk Panggang Tulang:
1kg tulang lembu
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
1 sudu makan tepung serba guna
CARA MEMASAK:
1. Lumurkan garam dan lada sulah pada ke seluruh bahagian tulang lembu.
2. Kemudian taburkan tepung di atasnya sehingga menyaluti keseluruhan tulang. Ketepikan.
2. Panaskan minyak sayur di dalam kuali besar dengan api sederhana. Panggang tulang sehingga keperangan. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit mentega dalam periuk, kemudian masukkan cendawan. Tumis lebih kurang 3-4 minit.
4. Masukkan bawang, masak lagi selama lima minit, sehingga bawang lembut dan bertukar warna keperangan.
5. Tambahkan pula bawang putih. Kacau lagi selama satu minit.
5. Bancuh tepung 1 1/2 sudu dengan sedikit air adun bersama pes tomato. Masukkan ke dalam tumisan.
6. Seterusnya masukkan stok ayam, kacau untuk sebatikan bahan. Renehkan dengan api perlahan.
7. Akhir sekali masukkan tulang yang telah dipanggang bersama lobak merah, batang saderi, daun rosemary dan thyme.
8. . Tutup periuk dan biarkan mereneh selama 5-6 jam.
9. Bila sejuk, keluarkan lemak pada permukaan dan keluarkan tulang. Kemudian perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa.
INFO CHEF: Untuk rasa lebih berperisa anda boleh tambahkan sedikit serbuk cili.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Waktu memasak: 5-6 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Pedas dan berperisa
Cara memasak: Panggang dan reneh:
Anggaran kos: RM20.00
SLOW COOKER BEEF STEW
BAHAN-BAHAN:
1kg daging batang pinang | potong kiub
50gm tepung serba guna
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih | cincang
1 helai daun bay
1 sudu teh paprika
1 sudu teh sos Worcestershire
1 biji bawang besar | cincang
400ml stok daging
3 biji kentang | buang kulit dan potong dadu
2 batang lobak | potong dadu
1 batang saderi |hiris serong
CARA MEMASAK:
1.Masukkan tepung di dalam mangkuk kecil bersama garam dan serbuk lada sulah. Kemudian gaulkan dengan hirisan daging.
2.Renehkan di dalam periuk sehingga daging empuk.
3.Kemudian masukkan bawang putih, daun bay, paprika, sos Worcestershire, bawang besar, stok daging , kentang, lobak merah dan saderi.
4.Tutup periuk dan renehkan selama 5-6 jam.
INFO CHEF: Stew daging lebih sedap jika lebih lama. Enak dimakan bersama roti.
Saiz hidangan: 8 orang
Waktu memasak: 5-6 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Daging lembut dan berperisa
Cara memasak: Reneh:
Anggaran kos: RM26.00
Ads
SLOW COOKER CHICKEN POT PIE STEW
BAHAN-BAHAN:
1 kg isi ayam bahagian dada | potong dadu
6 biji kentang | belah 4
150 gm lobak merah kecil
2 batang saderi | cincang
50gm krim ayam
300ml stok ayam
2 sudu teh garam saderi
2 sudu teh garam bawang putih
1 sudu makan lada hitam
50gm sayur campur
CARA MEMASAK:
1.Campurkan ayam, kentang. Lobak merah, krim ayam, air stok ayam, garam bawang putih, garam saderi dan lada hitam dalam periuk.
2. Renehkan atas api perlahan sehingga lima jam.
3. Kemudian masukkan sayur campur dan renehkan lagi sehingga sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Hidangan ini mudah dan sesuai untuk hidangan kanak-kanak.
Saiz hidangan: 5 orang
Waktu memasak: 5 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Tidak pedas
Cara memasak: Reneh:
Anggaran kos: RM10.00
SLOW COOKER THAI PEANUT CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
2 biji cili merah | cincang
4 keping isi ayam tanpa tulang
1/2 cawan sos teriyaki
1/4 cawan mentega kacang berkrim
2 sudu teh cuka
1 sudu teh kepingan lada merah |dihancurkan
2 ulas bawang putih |cincang
1/2 cawan hirisan bawang merah| cincang
1/4 cawan kacang tanah | cincang
1 batang lobak merah | potong baji
CARA MEMASAK:
1.Masukkan ayam dalam periuk, letakkan hirisan cili di atasnya. Tuangkan sos teriyaki, cuka, hirisan cili merah.
2.Tutup periuk dan renehkan hingga daging ayam empuk.
Ads
3.Kemudian masukkan mentega kacang dalam periuk, kacau hingga sebati, kemudian masukkan semula ayam dalam periuk dan masak lagi 10 minit.
4.Tuangkan dalam mangkuk hidang taburkan dengan daun bawang dan kacang tanah yang telah dikisar kasar sebagai hiasan.
5.Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dihidangkan dengan nasi.
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak: 5 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Pedas dan terasa lemak kacang
Cara memasak: Reneh
Anggaran kos: RM12.00
Ayam Brand memperkenalkan produk terbaru yang lebih sihat dengan produk Santan Super Light baharu dengan 75 peratus kurang lemak berbanding santan segar, tanpa berkompromi tetap mengekalkan rasa dan aroma kelazatan santan. Malah ia juga padat dengan keenakan dan kebaikan berkrim santan asli.
Santan Super Light dari Ayam Brand ini juga bebas kolestrol berbanding yogurt dan susu biasa. Produk ini juga menjadi penyelesaian masalah rakyat Malaysia yang mempunyai tahap kolestrol yang tinggi iaitu 47.7 peratus daripada populasi golongan dewasa.
“Kami mengambil inisiatif untuk menghasilkan santan yang lebih ringan supaya lebih ramai orang boleh menikmati pelbagai makanan menggunakan bahan yang lebih sihat. Hasilnya ialah Ayam Brand Santan Super Light yang mengandungi 75 peratus kurang lemak berbanding santan segar sementara mengekalkan rasa dan aroma yang sama tanpa kolestrol,”kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand Nathan Deverre.
Menurutnya lagi ia juga tidak mengandungi bahan pengawet dan MSG dan dapat membantu menjadikan resipi tradisional lebih sihat selain menambah citarasa tempatan.
Dalam pada itu, pakar nutrisi, Shermin Low berkata kajian yang dijalankan baru-baru ini menunjukkan bahawa lemak kelapa mengandungi Medium Chain Triglycerides (MCTs) yang digunakan secara langsung dalam tubuh manusia untuk menghasilkan tenaga, meningkatkan metabolisme, memberikan tenaga dan menambahbaik imunisasi.
Tambahnya, pengambilan dan pemilihan ramuan makanan yang betul secara sederhana merupakan kunci utama dalam memastikan tahap kolesterol setiap orang berada pada tahap yang sebaiknya.
“Produk seperti Ayam Brand Santan Super Light dapat memberi manfaat kepada pengguna yang mahu mengekalkan tahap kesihatan dan gaya hidup sihat,”katanya.
Chef Syafiq Othman turut menunjukkan demonstrasi masakan menggunakan Santan Super Light dengan menu Gulai Mackerel dan minuman Matchs Santan Boba Tea di majlis pelancaran yang berlangsung di Giant Bandar Kinrara, Puchong, Selangor.
Ayam Brand Santan Super Light didatangkan dengan kotak tetra pek 330ml dengan harga RM3.10 sepeket namun pengguna boleh mendapatkan harga promosi RM2.95 di mana-mana rangkaian Pasaraya Giant sehinga 31 Oktober.
Sedapnya Sardin Roll ni. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Ramai yang ‘takut’ nak cuba kerana anggap Sardin Roll ni susah nak buat. Salah tu. Kalau kena gaya dan resipinya, mudah je. Resipi perkongsian saudari Norzaiha Razali ni antara yang mudah. Siap resipi dan gambar step by step tau. Senang nak ikut. Cubalah.
CARA MEMBUAT: 1.Mula-mula ambil 1 1/2 sudu makan planta.
2. Kemudian untuk sudu kedua, ambil sebanyak ini.
3. Cairkan planta bersama minyak masak. Bila cair, tutup api. Tujuan utk merangupkan kulit Sardin Roll.
4. Ambil tepung gandum 3 cawan rata. Letak dalam bekas besar supaya mudah untuk menguli nanti.
5. Letak planta yang cair tadi di tengah-tengah tepung. Buat lubang kecil di tengahnya supaya minyak bertakung.
6. Gaul tepung dengan sudu sebab planta masih panas.
7. Letak garam sebanyak ini 3 kali. Sukatan hujung sudu begini untuk 1 cawan tepung.
8. Bila telah sejuk, gaul tepung menggunakan tangan. Gaul rata sampai tepung jadi relai.
9. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit semasa menguli. Guna tak sampai secawan air pun. Letak sikit air, kemudian uli, letak sikit uli. Ulang sampai jadi doh. Jangan terlebih air, nanti doh lembik.
10. Uli sampai doh jadi macam ni dan tidak melekat di tangan.
11. Bahagikan doh kepada bebrapa bahagian dan bulatkan. Tujuannya untuk mudah menggelek nanti.
12. Akan dapat dalam 22 biji doh kecil.
13. Tutup doh dan biarkan seketika.
INFO: Lepas uli doh tidak boleh terus digelek. Sebab nanti doh akan mengecut. Biarkan seketika. Sementara tunggu doh rehat, boleh buat sambal sardin.
BAHAN SAMBAL SARDIN 1 tin sardin saiz sederhana – beli online disini 3 sudu makan kisaran bawang putih & bawang merah kisar 1 1/2 sudu makan cili boh – beli online disini 6 sudu maka minyak masak 1/3 sudu makan pes asam jawa – beli online disini Sedikit air Gula melaka secukupnya Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak dan tumis kisaran bawang dan cili boh hingga garing dan pecah minyak.
2. Ambil asam jawa sebanyak ini.
3. Bancuh asam jawa dengan sedikit air. Kemudian tuang ke dalam periuk menumis tadi.
4. Gaul lagi bahan tumisan. Jika kering, tambah sedikit sahaja air supaya tumisan tidak terlalu kering.
5. Masukan manisan @ gula melaka sebanyak ini. Gula melaka boleh dilenyek atau disagat terlebih dahulu supaya cepat larut.
6. Ambil sardin saiz sederhana seperti ini. Saiz ni memang cukup inti untuk doh 3 cawan tepung.
7. Masukkan sardin bersama kuahnya sekali. Kemudian letak garam secukupnya.
8. Kacau sambal sambal meleyek ikan sardin. Ia bertujuan untuk mencepatkan kuah kering.
9. Bila sambal telah kering. Padamkan api. (empunya resipi suka sambal sedikit basah jadi sambalnya tidak kelihatan terlalu kering. Jika suka pedas, boleh tambah cili mengikut cita rasa)
CARA MEMASAK SARDIN ROLL:
1.Taburkan tepung dalam bekas supaya Sardin Roll tidak melekat.
2. Ambil satu doh yang dibulatkan tadi.
3. Gelek macam ni terlebih dahulu.
4. Kemudian pusing melintang.
5. Gelek ke atas bagi membentuk muncung macam ni.
6. Seterusnya gelek ke bawah pula.
7. Gelek rata dan nipis sampai bentuk jadi macam ni. Pastikan gelek sehabis nipis ya. Sebab nanti doh akan digulung. Jika tidak nipis, nanti bila gulung, kulit Sardin Roll jadi tebal dan tak sedap.
8. Hiris doh macam ni. Tujuannya untuk corak sahaja. Kalau tak mahu hiris pun tidak mengapa.
9. Letak inti di bawah.
10. Boleh mula menggulung.
11. Pegang hujung kiri dan kanan semasa menggulung. Tempat ank panah tu. Jangan pegang di tengah semasa gulung.
12. Gulung sampai jadi macam ni. Ulang langkah sama hingga habis doh dan inti.
13. Susun sardin roll dalam bekas. Tabur sedikit tepung gandum.
14. Jika buat inti sardin sedikit basah, hujung sardin roll perlu lipat dan picit sedikit supaya cecair inti tidak keluar.
15. Panaskan minyak dan goreng sampai kekuningan dengan api perlahan.
16. Sardin gulung yang sudah siap untuk dimakan.
INFO: Tak boleh goreng Sardin Roll guna api besar nanti kulit jadi gelembung. Tak cantik. Tip nak bagi rangup lama, jangan letak dalam bekas tertutup ketika Sardin Roll tengah panas. Tutup bila sudah sejuk.
Dulu, orang selalu buat lepat dari pisang, labu atau ubi, tapi sekarang hasil inovasi macam-macam jenis lepat telah dihasilkan dan rasanya juga sedap. Tak percaya, sekarang ni jagung, cendul dan sagu juga boleh dibuat lepat. Kalau korang nak rasa boleh cuba mana-mana resipi lepat yang korang suka, soal rasa memang terbaik, sedap dengan rasa lemak manisnya.
RESEPI LEPAT LABU
BAHAN-BAHAN:
500 gm labu kuning | kukus dan dilecek
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung tepung beras
1/2 cawan pati santan
1 biji kuning telur
1 sudu teh garam
Gula secukup rasa
Kelapa parut + garam | untuk inti
Daun pisang| layukan untuk bungkus
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung beras, gandum, kuning telur, santan dan gula di dalam bekas labu yang telah dilecek tadi.
2. Jika adunan lembik sangat tambah sedikit tepung, adunan ini tidak terlalu lembik.
3. Kemudian letakkan satua tau dua sudu makan adunan atas daun pisang.
4. Masukkan inti kelapa di tengah-tengahnya.
5. Kemudian bungkus seperti buat lepat biasa.
6. Kukus sampai masak.
7. Setlah masak tutup api dan sejukkan sebelum sedia dihidangkan.
LEPAT UBI:
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu | kisar atau parut
1 1/2 cawan kelapa parut | putih sahaja
1/4 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung ubi
Air secukupnya untuk kisar ubi
BAHAN MASAK & SEJUKKAN:
1 cwn gula merah
1/2 cwn air
2 helai daun pandan| simpulkan
Ssecubit garam
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih.
CARA MEMASAK:
1. Buang kulit ubi, bersihkan dan potong kecil. Buang sekali empulur tengahnya.
2. Kisar ubi bersama air biasa dan toskan guna kain. Air tadi boleh digunakan semula untuk kisar ubi selebihnya. Dapatkan dalam 4 cawan ubi yg telah dikisar
3. Setelah siap, ambil kanji ubi dalam air yang telah ditus tadi air (biasanya kanji itu mendap di bahagian bawah bekas air.
4. Satukan kanji ubi bersama ubi kisar tadi dan gaul sebati.
5. Masukkan kelapa parut, garam, gula pasir, santan pekat, tepung ubi dan air gula merah yang telah ditapis tadi.
6. Gaul rata semuanya dan ketepikan dulu.
7. Ambil daun pisang bersih tadi dan sudukan dua sudu makan ke atas daun.
8. Bungkus dengan kemas. Lakukan hingga habis adunannya.
9. Kukus lepat ubi selama 40 minit dengan api sederhana kuat.
10. Biarkan kuih betul-betul sejuk, barulah dihidangkan.
LEPAT CENDOL
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
5 cawan santan
1 cawan cendol
3/4 cawan gula pasir
Secubit garam
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali cendol.
2. Kacau sebati, kemudian masak atas dapur dengan api perlahan.
3. Apabila nampak mereneh, masukkan cendol, kacau hingga adunan pekat.
4. Bila timbul blup-blup adunan, tutup api.
5. Bungkus adunan dengan daun pisang.
6. Kukus hingga masak lebih kurang 15-20 minit.
LEPAT SAGU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung jagung
2 sudu makan tepung Hoen Kwe
1 cawan gula
5 1/2 cawan santan
1sudu teh garam
1/2 cawan sagu
2 helai daun pandan | disimpul
Daun pisang secukupnya| layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Dididihkan tiga cawan air dalam periuk.
2. Kemudian masukkan setengah cawan sagu, masak sampai sagu jernih.
3. Tutup api dan tapis sagu dan bilas di bawah air mengalir sebelum ditoskan. ketepikan.
4. Satukan tepung jagung, tepung Hoen Kwe, santan, gula dan garam. Sebatikan.
5. Masak atas api perlahan sampai adunan nampak berkilat.
6. Masukkan sagu, kacau atau sebatikan.Tutup api.
7. Ambil dua sudu makan adunan, letakkan atas daun pisang, kemudian bungkus kemas
8. Sejukkan dalam peti sejuk. Hidangkan
LEPAT LIAT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan santan pekat
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Masak guka merah dan gula putih dengan dua cawan air, masak hingga mendidih.
2. Sejukkan dan ke tepikan.
3. Masak pula santan dalam periuk hingga mendidih.
4. Campurkan santan dengan air gula tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut, uli hingga sebati.
5. Letakkan dua sudu makan adunan atas daun pisang, masukkan inti.
6. Bungkus kemas dan kukus hingga masak.
7. Setelah sejsuk lepas sedia dihidangkan.
LEPAT JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan biji jagung | rebus sekejap
2 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
1/2 gula cawan
3 cwan air
1 sudu teh garam
Daun pisang yang telah dilayurkan atau daun jagung.
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali jagung dalam mangkuk.
2, Kacau rata hingga sebati baru masukkan jagung tadi.
3. Masak hingga adunan menjadi pekat. Tutup api.
4. Ambil dua sudu adunan masukkan atas daun pisang atau daun jagung, kemudian lipat.
5. Kukus hingga masak, kemudian sejukkannya.
6. Lepat Jagung sedia dihidangkan apabila sejuk.
LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
13 biji pisang berangan/pisang emas
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut | putih sahaja
2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan gula merah
1 sudu teh garam
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Kupas pisang, kemudian lenyek pisang hingga hancur.
2. Masukkan gula, gula merah dan garam secukup rasa, kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut dan gaul hingga sebati.
4. Sudukan dua sudu makan adunan ke atas daun pisang. kemudian lipat kemas.
5. Susun kuih lepat dalam pengukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Tutup api, biarkan lepas sejuk seketika.
7. Setelah sejuk lepat sedia dihidangkan.
KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
5 cawan santan
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
5 biji pisang raja
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
Gaul sebati tepu
CARA MEMASAK:
1. ng, santan, garam dan gula hingga sebati.
2. Tapiskan adunan ke dalam periuk.
3. Kacau di atas api kecil hingga pekat dan angkat
4. Ambil dua sudu makan adaunan dan letak di atas daun pisang.
5. Letakkan sepotong pisang, kemudian bungkus dengan daun pisang seperti buat lepat.
6. Buat hingga habis.
7. Sementara itu panaskan pengukus.
8. Kukus selama setengah jam atau hingga masak.
Bagi yang suka makan Cina salah satu yang selalu dipesan jika makan di restoren ini adalah Ma Po Tofu. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.