Apa benda golden ball ni, telur bersalut tempura dan serbuk roti ni bila digoreng warnanya memang keemas an. Tapi buat bertambah sedap bila diletakkan jejari ketam di atasnya.
Resipi ringkas dan mudah ini guna lima bahan aje. Tapi yang penting rupanya yang memang gerenti anak-anak suka.
GOLDEN BALL ALA SUSHI KING
Ads
BAHAN-BAHAN : Telur ayam – direbus dan dikupas kulitnya Minyak untuk menggoreng Bahan salut
Telur ayam – dipukul
Tepung tempura
Breadcrumb secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Didihkan air dan rebuskan telur ayam sehingga masak.
Ads
2. Apabila telur telah sejuk kupaskan kulitnya.
3. Celupkan telur tadi dengan telur yang telah dipukul dengan rata.
4, Salutkan pula dengan tepung tempura sehingga rata. Ulang dua kali, kemudian celupkan semula dengan telur.
5. Akhir sekali salutkan sehingga rata dengan breadcrumb (serbuk roti kuning, boleh dibeli di pasaraya.) Buat sehingga habis.
6. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan. 7. Biarkan sejuk dan di potong tengah-tengahnyanya.
BAHAN TOPPING : Filamen ketam
Mayonis
Ads
CARA MEMBUATNYA:
Rebus sebentar filamen ketam. Angkat dan toskan. Hiris halus filamen ketam tadi. Campurkan dengan mayonis dan gaul rata.
SELAMAT MENCUBA. Kredit: Asmalizan Ismail via Mahn
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Bagi penggemar Kek Buah, resipi perkongsian saudari Hadiyana Che Halim ni boleh anda cuba. Resipinya cukup mudah dan tidak memerlukan masa yang lama untuk dimasak. Kek Buah Kukus memerlukan masa yang panjang untuk masak. Jika anda tidak punya masa, boleh cuba buat Kek Buah versi bakar. Rasanya tetap sama sedap. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA BUAT KEK BUAH BAKAR SEDAP, ENAK & CEPAT MASAK
CARA MEMASAK: 1.Rendam sekejap buah campuran dengan air suam. Kemudian toskan. Gaul dan salutkan buah campur tadi dengan sedikit tepung. 2. Satukan mentega, gula dan ovalette. Pukul hingga kembang. 3. Masukkan telur, esen vanilla dan oren sunquick. Adun lagi hingga sebati. 4. Seterusnya masukkan tepung naik sendiri. Sebatikan menggunakan spatula sahaja.
5. Masukkan buah campuran. Tinggalkan sedikit untuk ditabur di permukaan kek nanti.
6. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 9×9 yang telah dialas dengan baking paper. (empunya resipi guna loyang saiz 8×8. Lebihan adunan beliau bakar guna bekas bersaiz 5×5). Tabur lebihan buah di permukaan kek.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 170C dan bakat kek selama 45-60 minit atau hingga masak. Masa membakar mungkin berbeza bergantung pada jenis ketuhar masing-masing.
Bagi peminat puding, pastinya berasa geram dan tak sabar nak cuba bila melihat aneka puding yang cantik ni diatas meja. Comel sangat malah rasanya juga sangat sedap. Bagi anda yang terasa nak hasilkan manisan ini untuk keluarga, seleksi resipi yang dikongsi di bawah ini antara yang boleh dicuba.
1. PUDING SUSU LAPIS STRAWBERRY
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Masak air dengan agar-agar hingga larut. Masukkan gula. Kacau rata. 2. Kemudian masukkan susu cair, susu pekat manis, tepung kastad dan secubit garam. Masak hingga mendidih. Padamkan api. 3. Susun strawberi dalam loyang bersaiz 8×8. Boleh juga guna loyang bulat. 4. Ambil 1 cawan campuran agar-agar, tuang dalam loyang berisi strawberi perlahan-lahan. Biar hingga sederhana beku. 5. Ambil 2 cawan adunan agar-agar dalam periuk, tuang dalam bekas lain. 6. Kemudian ambil 1 cawan adunan agar-agar dan kisar dengan 1 biji buah strawberi hingga hancur. Tuang dalam bekas berisi campuran 2 cawan agar-agar tadi. 7. Masukkan pewarna merah dan perisa strawberi. Kacau sebati. 8. Ambil 1 cawan agar-agar strawberi dan tuang atas puding di dalam loyang. 9. Ulang proses melapis puding dengan menuang agar-agar yang asal dan agar-agatr strawberi secara berselang seli. Lakukan hingga habis. 10. Simpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sehingga beku. 11. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1. Masak agar-agar bersama air hingga larut. Tuang gula dan gula batu. Kacau lagi hingga larut. 2. Masukkan susu tepung dan sedikit garam. Kacau lagi hingga sebati dan mendidih. Tutup api. 3. Ambil 2 cawan campuran agar-agar, tuang dalam blender. Masukkan 1 biji isi mangga yang dipotong, tepung kastard dan sedikit pewarna kuning telur. Kisar halus. 4. Basahkan loyang dan tuang 2 cawan agar-agar bersusu ke dalam loyang. Biar hingga sedikit keras. 5. Susun separuh mangga yang dipotong dadu pada permukaan agar-agar tadi. Tuang sedikit agar-agar. Kemudian susun lagi baki potongan mangga dan tuang lebihan agar-agar hingga habis. Biarkan mengeras seketika. 6. Bila agar-agar dah sedikit beku, tuang pulanagar-agar yang dikisar bersama mangga tadi perlahan-lahan. 7. Biarkan sejuk dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dipotong.
CARA MEMASAK: 1. Carik-carikkan roti. Kisar roti bersama 1/2 cawan air, telur, susu pekat & susu cair. Ketepikan. 2. Masak serbuk agar-agar bersama 3 cawan air dan gula di dalam periuk hingga mendidih. 4. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar. Kacau hingga sebati. 5. Masukkan mentega atau marjerin yang telah dicairkan. Kacau hingga sebati. 6. Masak dengan api perlahan sehingga agar-agar mendidih. Tutup api. 7. Bahagikan agar-agar kepada 2 bahagian. 1 bahagian letak pewarna hijau dan perisa pandan (empunya resipi guna jus pandan & pewarna “dark green”) dan 1 bahagian lagi masukkan serbuk koko atau Chocolate Emulco. 8. Tuang bahagian coklat ke dalam loyang. Biarkan sejuk dan keras sedikit. 9. Kemudian tuang bahagian hijau ke atas bahagian coklat tadi. Perlu dibuat dengan cepat sebab puding ini cepat membeku. 10. Sejukkan dalam suhu bilik. Apabila telah sejuk, baru simpan dalam peti sejuk. Enak dimakan ketika sejuk.
BAHAN-BAHAN: 10 gm serbuk agar-agar 1 tin susu cair (400ml) 1 bungkus oreo – patah empat 750ml air 150gm gula 3/4 cawan milo
CARA MEMASAK: 1. Masak serbuk agar-agar dan air sehingga larut. 2. Kemudian, masukkan gula dan masak hingga larut guna api sederhana. 3. Masukkan susu cair dan kacau sebati hingga mendidih. 4. Bila dah sebatikan semua bahan-bahan tadi, bahagikan kepada dua bahagian. 5. Satu bahagian dicampurkan dengan milo dan kacau hingga sebati. Pastikan tidak berketul. Campuran milo ini juga kena bahagikan jadi 2 bahagian. 6. Tuang bahagian pertama (milo) ke dalam loyang untuk dijadukan dasar. 7. Bila mengeras sedikit, tuangkan pula adunan agar-agar putih tadi. 8. Taburkan biskut oreo mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian tunggu lagi sehingga bancuhan mengeras sedikit . 9. Kemudian tuangkan balik baki adunan milo. Sejukkan sekejap dengan suhu bilik, kemudian masukkan dalam peti sejuk. 12. Bila dah beku sepenuhnya, potong dan hidangkan.
Kredit resipi & foto: Coret Coret Nina
5. PUDING ROTI KARAMEL
BAHAN KARAMEL:
BAHAN A:
BAHAN B:
CARA MEMASAK: 1. Masak (bahan A) agar-agar bersama air hingga larut. Kemudian masukkan gula. Kacau rata & perlahankan api 2. Kisar bahan B kecuali tepung kastard hingga halus. Tuang dalam periuk agar-agar ( Bahan A) tadi. Besarkan api semula. Kacau rata. 3. Masukkan tepung kastard. Kacau sebati hingga mendidih. Tutup api. 4. Ambil 2 cawan agar-agar dan tuang dalam loyang berisi karamel tadi. Biarkan sedikit beku. 5. Ambil lebihan agar-agar dan bahagikan kepada 3 bekas sama banyak.. Warnakan ungu, pink dan kuning. 6. Tuang agar-agar ungu ke atas lapisan agar-agar dalam loyang yang telah sedikit beku secara perlahan-lahan hingga habis. 7. Kemudian tuang pula campuran agar-agar berwarna pink dan seterusnya warna kuning. Kena buat dengan cepat sebab puding roti ni cepat beku. 8. Jika rasa agar-agar terlalu beku sebelum dituang, panaskan sekejap menggunakan api perlahan. 9. Bila agar-agar beku sepenuhnya, simpan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dikeluarkan dari acuan dan dinikmati.
BAHAN A: • 15gm serbuk agar-agar • 600ml air • 150gm gula • 2 biji putih telur
BAHAN B: • 10gm serbuk agar-agar • 600ml air • 120gm gula
UNTUK HIASAN: • Sedikit buah strawberi dipotong nipis • Sedikit buah blueberi, pic atau buah-buahan lain
CARA MEMASAK: 1. Atur hirisan buah strawberi di sekeliling bekas atau acuan plastik bersegi. Ketepikan. 2. Masak bahan A sehingga mendidih kecuali putih telur. Ketepikan seketika dan biarkan suam. 3. Putar putih telur sehingga kembang. Masukkan adunan agar-agar tadi sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana. 4. Tuang agar-agar putih telur ke dalam bekas atau acuan sehingga paras hirisan strawberi. Biarkan beku. 5. Susun buah-buahan yang anda sukai di atas permukaan lapisan yang telah beku tadi. 6. Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam dan tuang ke atas buah-buahan sehingga penuh. 7. Sejukkan terlebih dahulu dan enak dinikmati ketika sejuk.
7. PUDING COKLAT
BAHAN-BAHAN: • 50gm gula • 400ml susu penuh krim • 30gm krim putar (pekat/thicked) | dipukul sehingga kembang • 1 sudu makan serbuk agar-agar • 1 sudu makan serbuk koko | dibancuh dengan sedikit air panas • ½ sudu makan coklat Hershey’s
UNTUK HIASAN: • Sedikit krim putar • Sedikit kepingan coklat
CARA MEMASAK: 1. Didihkan susu, gula dan serbuk agar-agar. Kacau sehingga larut. 2. Campurkan serbuk koko dan coklat Hershey’s. 3. Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk. Masukkan krim putar dan kacau sehingga sebati. 4. Tuang adunan ke dalam bekas kaca kecil dan sejukkan di dalam peti sejuk. 5. Selepas adunan keras, tuangkan sedikit coklat Hershey’s cair di bahagian atasnya bersama krim putar. 6. Sedia dinikmati ketika sejuk.
CARA MEMASAK : 1. Serbuk agar-agar, gula dan air dimasak sehingga serbuk agar-agar larut. 2. Tutup api dan masukkan krim putar, susu segar, aiskrim vanila dan serpihan biskut Oreo. 3. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Suka makan ikan bakar? Kalau setiap kali nak masak baru nak buat perencah, memang melambatkan kerja. Jadi puan-puan boleh buat stok perencah ikan bakar homemade ni. Bila nak guna, ambil dan terus masak sahaja. Kalau makan dengan air asam, lagi bertambah selera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Che Rohana Chek Akob ni. Puan-puan pasti sukakan hasilnya.
RESIPI PERENCAH IKAN BAKAR HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Kisar semua bahan bertanda (*) hingga halus. 2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak. 3. Masukkan air asam jawa secukupnya. Boleh juga guna 1-2 keping asam gelugur. 4. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya. 5. Masukkan santan pekat. Kacau hingga sebati dan biarkan mendidih seketika. Padamkan api. 6. Pastikan pes tidak terlalu pekat bagi mengelakkan pes tidak sekata bila disapu pada ikan. 7. Untuk menyediakan ikan bakar, sapu atau percikkan perencah di atas ikan menggunakan serai yang telah dititik. Bakar hingga kekuningan atau hingga ikan masak. 8. Angkat dan nikmati segera. Enak dimakan panas-panas.
Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.