Donut kalau nak gebu kena ikut peraturan bahannya pasti menjadi! Paling best bila dah tahu asas resipi donut gebu macam-macam perisa kita boleh buat. Anak-anak pasti suka tengok donut gebu meriah pelbagai perisa. Kalau tiba-tiba terasa nak tambah pendapatan pun gerenti laris habis. Donut yang sedap memang wajib gebu dan lembut walaupun dah terbiar lama bawah tudung saji bila dimakan masih kekal sedap begitu memang kegilaan ramai. Resipi yang dikongsikan oleh Shieda Rashidah di Facebook ni memang menjadi kalau di cuba.
DONUT GEBU
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung high protein
100gm marjerin pelangi
2 biji telur
Ads
2 sudu besar shortening
4 sudu besar gula pasir
4 sudu besar susu pekat
2 sudu kecil cream super
2 sudu kecil potato flakes
1 sudu kecil garam halus
2 paket yis
425ml air suam
CARA PENYEDIAAN:
1. Masuk semua dalam mixer..biar dia pusing selama 30 minit sebab nak bagi dia elastik
2. Lepas tu..timbang 30 ke 40gm n buat bulat…kalau nak besar lagi timbang lebih sikit
3. Buat adunan bulat tu sampai habis kemudian barulah ambil penutup air tekan tengah2. Diiingatkan ambil adunan bulat yang mula2 skali yang anda buat tu dan kemudian teruskan dengan yang lain..sebabnya yang mula2 buat tu dah kembang dulu.
Ads
4. Nak rehatkan pun boleh..nak terus goreng pun boleh..sebab masa menggoreng nanti pun akan kembang
Teringin makan donat ala kampung yang simple, rangup di luar dan lembut di dalam. Apa kata anda mendonat sendiri di rumah berpandukan resipi yang dikongsikan ini. Ia sangat mudah dan gerenti anak-anak suka untuk hidangan minum petang sekeluarga. Apa yang penting anak-anak dapat rasa air tangan ibu sendiri.
DONAT GULA BAHAN-BAHAN: 1 peket yis mauripan 3 cawan tepung gandum 1 cawan air suam 3 sudu besar gula 3sudu besar susu pekat 2sudu besar marjerin 1biji telur Gula halus atau gula aising ( untuk gaul donut nanti)
Resipi biskut paling senang nak bajet dan jimat masa! Cek yam kongsikan basic adunan untuk 3 jenis rasa rasa biskut yang berbeza. Biskut koko hitam, red velvet dan coklat cip yang sering mendapat permintaan tinggi dari pelanggan.. Selamat mencuba!
RESIPI 3 JENIS BISKUT 1 ADUNAN SAMA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega (227g)
1 cawan gula castor
1 cawan brown sugar
2 biji telur
Minyak masak 1/2 cawan
2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perisa red velvet/3 sudu makan coklat/3 sudu makan koko hitam
3 sudu bsr susu trpung
3 cawan tepung cookies/trpung gandum biasa pn blh
1 1/4 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
2 cawan semi sweet chocolate chips
1 cawan badam cincang, bakar seketika
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan masukkan minyak masak kacau bagi sebati.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila dan perisa velvet.
Masukkan tepung, susu tepung, baking soda dan garam (3 bahan tersebut diayak bersama terlebih dahulu), di ikuti badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
Gunakan ais krim scoop (ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana biskut akan mengembang semasa dibakar.
Ramai orang tak makan itik dengan macam-maam alasan dan paling kerap didengar karana bau hanyir. Tapi percayalah korang kalau tak bau semua tu, boleh cuba itik salai, masalah hanyir takda, sebaliknya kena cara masak, cukup asam garam dan pedasnya, perghhh sedap yang amat itik salai ni.. Tak percaya korang boleh cuba buat sendiri ye...
.
GULAI LEMAK CILI PADI ITIK SALAI BERSAMA REBUNG BAHAN-BAHAN:
1 ekor itik salai |potong sederhana
1 liter santan
1/2 sudu makan kunyit serbuk
3 batang serai
1 helai daun kunyit
10 biji belimbing buluh
1 mangkuk rebung
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
3cm halia
20 biji cili padi
Cili padi
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
Tumis bahan kisar, hingga wangi, masukkan serbuk kunyit.
Kacau rata, baru masukkan itik salai.
Kacau lagi hingga itik sebati dengan bahan tumisan.
Seterusnya masukkan santan, kacau dan biarkan mereneh.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan belimbing, daun kunyit dan rebung.