Melalui facebook, Hani Mynis memberikan tip penyimpanan sayur untuk mengekalkan kesegaran sayur. Menurut beliau, sayur akan kekal segar hingga seminggu.

“Hani dulu pernah kerja sekejap kat bahagian sayur dan kaunter timbang kat Econsave. Dari situ Hani perhatikan cara pasaraya untuk kekalkan kesegaran sayur jualan dan Hani adapt the same method in my kitchen. Hani share cara untuk kekalkan kesegaran sayur supaya boleh tahan sekurangnya cukup untuk seminggu.”

 

Mendapat hampir 10,000 share di facebook, inilah tip yang dikongsikan.

SEBELUM SIMPAN SAYUR, IKUT CARA INI

1) Sayur berdaun misalnya kangkung, pucuk manis masak atau bayam goreng perlu dimasak terlebih dahulu berbanding sayur jenis buah. Ini untuk pastikan sayur berdaun masih hijau dan segar ketika dimasak dan dimakan.

2) Setiap sayur jangan dibasuh! Basuh sayur apabila hendak diguna sahaja. Kalau nak basuh boleh, basuh dan pastikan lap kering2 before simpan. Pastikan sayur dalam keaddan kering bila nak disimpan

3) Pastikan beberapa benda yang kena ada semasa hendak menyimpan sayur. Antaranya tisu dapur, ziplock bag dan bekas plastik. Kena ada juga aluminium foil dan plastic wrap.

PANDUAN PENYIMPANAN

TEKNIK YANG BIASA DIBUAT

1) Cili (cili padi, cili merah dan cili hijau besar)
Masukkan dalam bekas bertutup. Kemudian lapikkan tisu kering. Masukkan sebiji bawang putih. Cara ini boleh buat cili tahan antara satu hingga tiga minggu.

IKLAN

2) Sayur berdaun (kangkung, sawi, bayam, kailan)
Cara penyimpanan, lapik tisu kering dalam ziplock bag. Kemudian masukkan sayur berdaun. Seal ziplock bag. Ketahanan untuk kailan boleh cecah sehingga lima hari. Sayur yang lain sehingga tiga hari.

3) Sayur bentuk buah (kacang buncis, kacang panjang, bendi, kacang botor, kacang peas)
Simpan dalam ziplock bag yang dilapikkan tisu kering. Ketahanan sehingga tujuh hari. Bendi boleh tahan sampai empat hari.

4) Kobis, kobis bunga, brokoli
Balut ketat dengan plastic wrap. Boleh tahan hingga tujuh hari.

5) Baby corn
Simpan dalam bekas bertutup yang dilapik tisu kering. Boleh tahan hingga tujuh hari.

6) Batang saderi
Simpan dalam aluminium foil. Boleh tahan hingga 14 hari. Boleh juga simpan seperti teknik rendaman lobak merah.

7) Tomato
Simpan dalam bekas terbuka. Lapikkan tisu dapur kering. Bekas jangan ditutup sebab tomato keluarkan gas ethylene yang boleh cepatkan proses ripening tomato. Tomato kehijauan boleh tahan hingga dua minggu. Tomato yang sudah masak boleh tahan seminggu.

8) Daun kari, daun limau, daun sup, daun ketumbar dan daun bawang
Simpan dalam bekas bertutup yang dilapikkan tisu kering.

9) Timun, terung dan peria
Simpan dengan cara balut dengan plastick wrap

TEKNIK RENDAMAN DENGAN AIR

💚Kunyit
💚Lengkuas
💚Halia
💚Serai
💚Lobak merah (kalau simpan mcm ni boleh tahan 1-2minggu)
💚Tauge (letakkan asam keping supaya elakkan tauge lebam)
💚Tauhu (air panas)
💚Rebung
💚Bunga kantan
💚Fishball (yang rebus bukan goreng) (dalam air panas)

 

TEKNIK SIMPANAN TERUS UNTUK MASAK

“Kalau rajin boleh prep terus sayur macam ni terus. Contohnya ni untuk sayur kobis goreng, tomyam sayur dan paprik. Tapi pastikan sayur yang dah dipotong seperti ini digunakan dalam tempoh empat hari. Kalau lepas empat hari, lobak mungkin tahan seminggu tapi kobis dan kobis bunga akan kehitaman di tepi-tepi kobis dan kobis bunga itu. Untuk kobis goreng tu, Hani masukkan je sebiji cili merah besar tanpa dihiris dulu takut nanti cili tu dah tak rangup masa nak masak.”

SIMPANAN TAHAN TIGA BULAN

“Bila dah rendam lama-lama dalam air, apabila kita keluarkan bekas dari peti ais untuk ambil halia, pastikan bekas itu disimpan kembali secepat mungkin dalam peti sejuk. Jangan dibiarkan pada suhu bilik kerana halia lembik dan rosak. Kunyit dan lengkuas boleh tahan lama. Tapi halia tak setahan itu.

Semoga bermanfaat 😘

Kredit: Hani Mynis

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7