Sejak kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac yang lalu, sebarang perhimpunan dan aktiviti yang melibatkan orang ramai telah dilarang. Malah Solat Jumaat juga turut tidak diadakan bagi memutuskan rantaian penularan wabak Covid-19.

Esok merupakan Jumaat ketiga selepas PKP dilaksanakan dan digantikan dengan solat Zuhur. Walaupun begitu, masih ada lagi amalan-amalan sunat yang boleh dilakukan bersama keluarga. Antaranya ialah:

 

1. MEMOTONG KUKU

COVID-19: Amalan Sunat Yang Boleh Dilakukan Di Hari Jumaat

Selain sebagai amalan sunat, memotong kuku juga dapat membersihkan tangan kerana kuku yang panjang boleh menyebabkan kekotoran terkumpul di celah-celah kuku.

Lagikan pula, makan menggunakan tangan antara amalan Sunnah dan menjadi keperluan untuk kita menjaga kebersihan tangan bagi mengelakkan tangan yang kotor memasuk makanan ke dalam mulut.

 

2. MANDI SUNAT HARI JUMAAT

COVID-19: Amalan Sunat Yang Boleh Dilakukan Di Hari Jumaat

Sunat mengelokkan rupa paras dan membersihkan anggota tubuh badan sebelum keluar solat seperti memendekkan atau mencukur misai, bulu ketiak, bulu pada kemaluan, menggosok gigi dan sebagainya.

Dalam sebuah hadis pernah dinyatakan bahawa:-

Tidak mandi seorang lelaki pada hari Jumaat dan membersihkan dirinya setakat yang termampu, seterusnya beliau meminyakkan rambut, mengenakan wangi-wangian harum yang dimilikinya di rumah, lantas dia keluar (ke masjid) dan dia tidak mencelah di antara dua orang (di dalam masjid), lalu dia bersolat apa yang diwajibkan ke atasnya. Dan sesudah itu duduk diam sewaktu imam sedang berkhutbah, melainkan diampunkan segala dosanya dari Jumaat tersebut hinggalah ke Jumaat yang akan datang.” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari)

 

3. BACA SURAH AL-KAHFI

COVID-19: Amalan Sunat Yang Boleh Dilakukan Di Hari Jumaat

Membaca surah al-Kahfi ini antara surah yang menjadi pilihan kerana mempunyai pelbagai kelebihan yang boleh kita dapati, antaranya ialah dapat menghindarkan diri kita daripada fitnah Dajal dan pelbagai lagi.

IKLAN

Tambahan pula, surah ini terdiri daripada kisah penduduk gua, pemilik dua kebun, Nabi Musa dan Nabi Khidir serta kisah Zul Qarnain yang mengandungi teladan dan pengajaran yang banyak.

Rasulullah bersabda,

Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat nescaya akan diterangkannya dengan satu cahaya di antara dua Jumaat.”(Hadis riwayat al-Nasaei, al-Baihaqi dan al-Hakim)

 

4. MEMAKAI PAKAIAN YANG ELOK

COVID-19: Amalan Sunat Yang Boleh Dilakukan Di Hari Jumaat

Memakai pakaian yang elok sangat dituntut terutamanya pada ketika hendak menunaikan solat. Tambahan pula, pakaian yang elok akan memperlihatkan identiti dan peribadi sesorang Muslim terhadap orang lain.

Cukup sekadar memakai pakaian yang bersih dan nampak cantik. Tidak perlu sentiasa membeli pakaian baru sedangkan pakaian lama masih elok kerana takut berlaku pembaziran.

 

5. MEMAKAI BAU-BAUAN

IKLAN

COVID-19: Amalan Sunat Yang Boleh Dilakukan Di Hari Jumaat

Memakai wang-wangian antara amalan sunat yang digalakkan sebelum solat seperti bau di syurga juga adalah wangi.

Akan tetapi, wangian yang dipakai hanya cukup sekadar keperluan kerana jika berlebihan dikuatiri akan menganggu jemaah lain yang turut sama menunaikan solat.

 

6. BANYAKKAN ZIKIR & DOA

Berzikir dan berdoa tidak terhad ketika selepas solat sahaja, malah amalan ini juga sangat digalakkan ketika memulakan pekerjaan dan menyudahinya.

Pada hari Jumaat terdapat waktu mustajab untuk berdoa berdasarkan pendapat majoriti ulama iaitu makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.

 

7. BERSELAWAT

Setiapkali khutbah Jumaat, khatib akan mengingatkan para jemaah untuk berselawat ke atas Rasulullah kerana terdapat kelebihan berselawat dan juga salah satu tanda kecintaan kita kepadanya.

IKLAN

Rasulullah s.a.w bersabda,

Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali).” (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

 

8. BANYAKKAN SOLAT SUNAT

COVID-19: Amalan Sunat Yang Boleh Dilakukan Di Hari Jumaat

Selain solat fardu yang diwajibkan, kita digalakkan untuk menunaikan solat-solat sunat seperti solat Dhuha dan solat sunat Rawatib.

Digalakkan juga untuk bangun sepertiga malam untuk menunaikan solat sunat tahajud dan lain-lain bagi menambahkan amalan sebagai tanda kwtakwaan kita kepada Allah S.WT.

Sangat rugi jika kita tidak mengambil kelebihan ini untuk kita perbanyakkan amalan semasa hari Jumaat. Jangan disebabkan terlalu sibuk dengan pekerjaan, kita terlupa dan terlepas untuk memperbanyak beribadah.

 

Sumber: Al-Kafi li al-Fatawi Mufti Wilayah Persekutuan & Alaf21

 

IKUTI INFO MENGENAI COVID-19:

Covid-19: Fikir Positif, Terus Berdoa & Jangan Putus Berharap – Chef Suhaili

Covid-19: FAMA Bakal Buka Pusat Jualan Barangan Segar Terkawal & Buat Jualan Secara ‘Online’

Media Barat Mula Mengkaji Pesanan Rasulullah & Mengakui Kebenaran Islam Dalam Menangani Wabak Covid-19