
Bagaikan terasa masam, manis dan pedasnya Colek Ayam Mangga Ala Thai ni, tapi selalunya bila teringin kita makan kat restoran Thai je kan. Kali ini apa kata anda cuba sendiri di rumah, kerana Cikgu Afy Al-Habibi sudi berkongsi resipi dan cara membuat menu yang sungguh osem ni secara langkah demi langkah. Mudah, sedap dan jimat kerana tak perlu lagi ke restoran untuk menikmatinya.
COLEK AYAM ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
2 ketul ayam goreng
Daun salad secukupnya
1 cawan parutan mangga muda
Sedikit parutan lobak merah
2 pokok daun ketumbar | hiris
5-6 biji tomato ceri
3-4 ulas bawang merah | hiris
2 sudu makan bijan | sangai
5-6 biji cili padi | hiris
BAHAN SOS:
5 senduk sos cili Thai
1/2 – 1 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan tepung jagung +1/3 cawan air
1 cawan air
BAHAN KISAR:
2 labu bawang putih jeruk
Sedikit air jeruk bawang putih
6-8 biji cili padi merah | boleh taambah dan kurang ikut selera
CARA MEMBUAT:
Masukkan bawang putih jeruk berserta sedikit air dan cili dalam pengisar. Kisar dan ketepikan.
Dalam periuk, masukkan 5 senduk sos Thai (goncang dahulu baru tuang).
Masukkan bahan kisar.
Tuangkan secawan air, kemudian perahkan jusnya ke dalam periuk sos.
Tambahkan 1 sudu makan kicap pekat (tak penuh). Agak-agak supaya kuah tidak gelap sangat.
Akhir sekali masukkan 1/2 sudu makan tepung jagung yang dibancuh dengan 1/3 cawan air.
Hidupkan api sederhana, kacau kuah hingga mendidih, tutup api. Jika terlalu pekat tambah sedikit air. Garam gula tidak perlu tambah kerana bahan-bahan sudah manis dan masin.
Masukkan ayam yang telah digoreng dalam pinggan, bersama salad, taburkan di atasnya parutan mangga muda dan lobak merah, hirisan cili dan bawang, tomato ceri serta hirisan daun ketumbar. Akhir sekali taburkan dengan bijan sangai dan lengkapkan dengan pencicah.
INFO: Selain sedap untuk colek ayam, sos ini juga sedap untuk sos nasi ayam dan jemput-jemput.
Kredit resipi & photo: Afy AL Habibi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Nuget Nasi Panas-Panas, Yang Penting Tak Guna Tepung!

Nuget Homemade memang mudah dibuat, resipi yang di kongsi oleh Ku Nor Ashikin yang menggunakan nasi panas untuk menghasilkan nuget memang menarik. Asalnya nuget ini dibuat untuk anaknya yang berumur 10 bulan. Tetapi sesuai dijamu untuk makan sekeluarga. Ikut kreativit jika mahukan sebarang penambahan rasa. Senang sangat! Boleh juga jadi bekal bento utk anak-anak ke sekolah.
NUGET NASI PANAS HOMEMADE
Bahan-Bahan:
- 4 ketul dada /bahagian isi ayam
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji telur
- Batang daun sup
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu minyak masak
- 2 senduk nasi panas-panas
- 1 sudu air @ ikut mana sesuai..tujuannye supaya senang masa nk blend nnti.
- Lobak merah diparut (letak last sekali selepas blender)
- Cincang daun sup sedikit
Bahan salut:
- Telur dan serbuk roti secukupnya
Cara-Cara:
- Kisar semua bahan diatas hingga halus
- masukkan kedalam bekas bsesuaian dan kukus hingga masak
- dah masak,potong ikut bentuk disukai,celup dalam telur dan salutkan dgn serbuk roti
- simpan bahagian freezer
Kongsi resipi: KU Nor Ashikin
CUBA JUGA RESIPI SEDAP INI:
http://www.rasa.my/wow-resipi-langkah-demi-langkah-nuget-ayam-secara-homemade-untuk-keluarga-kurang-lemak-bebas-msg-2/
Nuget Ayam Homemade Untuk Kudapan Anak-Anak. Ada Brokoli! Pastinya Lebih Sedap & Berkhasiat.
5 Aneka Roti Bijirin Enak dan Gebu. Mampu Ceriakan Waktu Sahurmu

Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari oven , huh, tak boleh ceritalah nikmatnya.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni. Boleh bawa sahur nanti, cicah dengan sup dan kari
1.HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 20gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 120gm Serat gandum kasar
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza.
3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas.
7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang.
10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Roti yang menyihatkan
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
2. 7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 50gm Serat Gandum kasar
- 150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah.
7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Mengandungi tujuh jenis bijirin
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
3. GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 250gm Air sejuk
- 30gm serbuk teh hijau
- 50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan.
2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit.
4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat.
6. Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening.
7. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
8. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan.
9. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
4. HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
- 150gm Oat
- 100gm Madu
1. Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata.
2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan.
3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan.
4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti.
5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit.
7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi.
11.Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa madu dan oat yang sedap
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
5. DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 30gm Black Charcoal Powder
- 20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang.
10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan : 4 biji loaf
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa yang amat berbeza
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih : Chef Sharizat, Golden Republic
7 Biskut Raya Gerenti Jadi!

Biskut raya antara carian popular dalam variasi hidangan Aidil Fitri. berikut RASA kongsikan tujuh resipi cookies ringkas, mudah disediakan dan sedap rasanya. Biskut raya ini disediakan oleh Maryani Ismail (IG:Arma delight)
WHITE ALMOND COOKIES
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 80gm gula perang
- 80gm gula kaster
- 1biji kuning telur
BAHAN B:
- 100gm hirisan badam
- 200gm choc chip
- 350gm tepung gandum
- 1sudu teh baking pawder
- 1sudu teh soda bikarbonat
- Sedikit asen vanila
- 1sudu teh butter oil
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega dan gula. Pukul hingga berkrim.
- Tambah telur dan pukul sebati.
- Masukkan bahan B dan gaul hingga rata.
- Masukkan dalam piping bag, kemudian gunting hujung piping bag lebih kurang satu inci.
- Paip doh ikut keselesaan masing-masing.
- Bakar dengan suhu 180°C selama 30minit atau bergantung pada
- Sejukkan atas redai, sebelum sedia disimpan.
HEAVEN CHOC COOKIES
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 170gm gula ising
- 1biji kuning telur
BAHAN B:
- 300gm tepung gandum
- 100gm choc chip
- 80gm badam cincang
- 50gm cornflake diramas
- 2 sudu makan serbuk koko
- 2 serbuk koko hitam serbuk koko hitam
- 1sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega dan gula. Pukul hingga berkrim.
- Tambah telur dan pukul sebati.
- Masukkan Bahan B, gaul hingga rata.
- Masukkan adunan dalam piping bag.
- Potong hujung piping bag, kemudian paipkan doh mengikut cita rasa .
- Bakar dengan suhu 180°C selama 30 minit.
- Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
NESTUM CHOC
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 110gm gula ising
- 40gm susu penuh krim
- 60gm tepung ubi
- 280mg tepung gandum
- 50gm tepung kentang
- 30gm nestum
- 1sudu kecil esen vanila
BAHAN B (Hiasan):
- Coklat masakan
- Nestum
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A.
- Adun menjadi doh lembut.
- Ambil doh dan bentukkan bulat anggaran 9-10 gram, kemudia leperkan sedikiT
- Susun dalam loyang pembakar .
- Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
- Setelah sejuk celupkan dalam coklat masakan yang sudah dicairkan.
- Salutkan biskut dengan nestum.
- Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
BUTTER ALMOND
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 1 sudu makan shortening
- 150gm gula kaster
- Sedikit garam
- 1biji kuning telur
BAHAN B :
- 240gm tepung gandum
- 240gm tepung jagung
BAHAN C:
- Kuning telur
- Badam cincang
CARA MEMASAK:
- Putar gula dan mentega hingga sebati.
- Masuķkan telur dan garam. Adun sebati.
- Satukan bahan B dan sebatikan hingga menjadi doh
- Terap setebal 10mm dengan acuan kesukaan anda.
- Sapu kuning telur dan taburkan badam cincang pada permulaan biskut.
- Bakar pada suhu 180°C selama 30minit.
- Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
CASABLANCA COOKIES
BAHAN A:
- 130gm mentega
- 20gm shotening
- 70gm gula kastor
BAHAN B:
- 30gm oat | dibakar sekejap
- 30gm nestum
- 30gm serbuk badam
- 20g bijan hitam
BAHAN C:
- 10gm tepung beras
- 25gm tepung jagung
- 150gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
- Kuning telur
- Ceri merah
- Ceri hijau
CAR MEMASAK:
- Satukan bahan A. Gaul rata asalkan sebati sahaja.
- Masukkan bahan Gaulkan bersama.
- Kemudian tambahkan dengan bahan C dan sebatikan menjadi doh lembut.
- Terap doh setebal 10mm. Bentuķkan ikut kreativiti.
- Sapukan kuning telur. Serikan dgn sedikit ceri merah dan hijau.
- Bakar suhu 180° C selama 30 minit .
- Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
SUJI BRUNAI
BAHAN A:
- 200gm minyak sapi
- 100gm shotening
- 180gm gula halus
- 1biji kuning telur
- 1sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 370gm tepung gandum
- 80gm tepung suji
- 80gm tepung jagung
BAHAN C ( Hiasan )
- 50gm nestum | kisar
- 50gm susu tepung penuh krim
- Gula ising | jika suka
CARA MEMASAK:
- Gaul rata minyak sapi, shotening dan gula ising.
- Masukkan telur dan esen vanila.
- Gaulkan sekejap asalkan sebati sahaja.
- Satukan bahan B, masukkan dalam bahan A.
- Gaul sebati menjadi doh, kemudian terap nipis dengan acuan bulat.
- Bakar suhu 180°C selama 30minit bergantung pada ketuhar masing-masing.
- Sejukkan biskut dan baru salutkan dengan bahan C.
- Sedia disimpan dalam bekas kedap udara.
DANIA COOKIES
BAHAN A:
- 180gm butter cup
- 200gm gula ising
- 2 biji telur kuning gred A
- 40gm cornflake
- 25gm serbuk badam
- 20gm susu tepung
- 60gm tepung jagung
- 100gm tepung gandum
- 70gm serbuk koko
- 1sudu kecil emplik
- Coklat masakan
BAHAN B (Hiasan):
- Chocolate Rise
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A.
- Gaul rata sehingga menjadi doh lembut.
- Canai dah setebal 10mm dan terap ikut acuan kegemaran anda.
- Bakar suhun 180°C selama 30minit.
- Cairkan coklat masakan, kemudian celupkan permukaan biskut di dalamnya.
- Seterusnya taburkan chocolate rise di atasnya.
- Setelah sejuk, biskut sedia disimpan dalam bekas kedap udara.