Untitled design - 2020-11-04T114919.535

Menghirup sup tanpa bawang goreng seakan tidak lengkap. Begitu juga bila makan bihun goreng atau mi goreng, bawang goreng yang rangup melengkapi rasa enak makanan ini.Ada saja yang dijual di pasaran tapi tidak sesedap kalau buat sendiri. Malah ada yang kita beli jadi lemau dan keras, bau pun tak enak. Jadi bagaimana nak dapatkan kerangupan bawang goreng yang diinginkan. Langkah ini boleh bantu anda untuk dapatkan bawang goreng yang rangup dan enak.

Kupas dan potong nipis
Bagi mendapatkan bawang goreng yang rangup, kupas dan potong bawang nipis-nipis. Selain meningkatkan waktu menggoreng, bawang yang dipotong nipis-nipis juga boleh memberikan aroma yang lebih harum jika dicampurkan ke dalam masakan anda.
Masukkan minyak sedalam tiga sentimeter di dalam kuali atau tempat menggoreng.
Penggunaan minyak sayur yang mencukupi dapat menjadikan bawang goreng mudah masak serata.

Gunakan api yang sederhana
Api yang terlalu panas menjadikan bawang goreng anda cepat hangit. Bila hangit, makan pun tidak enak lagi.Penggunaan api sederhana sangat disarankan kerana jadi lebih mudah untuk mengawal tingkat keperangan bawang goreng yang dikehendaki.

Selalu gaul-gaul hingga masak
Ketika bawang goreng sudah dimasukkan, selalu gaulkan bawang goreng tersebut. Tujuannya adalah agar panas minyak goreng boleh lebih merata dan tingkat keperangan bawang goreng juga lebih baik. Ketika warnanya sudah menjadi perang keemasan, segera angkat. Bawang goreng yang terlalu coklat atau malah kehitaman hanya akan memberikan rasa pahit jika ditaburkan ke makanan anda yang lain.

Jangan gunakan minyak zaitun
Anda sebaiknya menggunakan minyak sayur dan bukan minyak zaitun untuk membuat bawang goreng. Minyak sayur bekas menggoreng bawang goreng pun boleh anda gunakan kembali untuk menggoreng makanan lain dengan aroma yang lebih enak.

IKLAN

Setelah menggorengnya banyak, boleh simpan di dalam bekas bertutup rapat yang sudah dialas dengan kertas minyak atau tisu. Bagi menjaga kerangupan bawang goreng, bolehlah menyimpan bekas yang berisi bawang goreng tersebut di dalam peti sejuk. Nah bolehlah buat stok nanti.

ADA YANG NAK MEMBELI KUALI NON STICK , BOLEH BELI DI SINI

IKLAN

Nak Perahan Santan Yang Pekat, Cuba Ikut Tip Ini

Ini Cara Betul Simpan Bawang Agar Tidak Mudah Rosak. Boleh Stok Bawang Tanpa Risau

IKLAN

Ini Caranya Menjaga Blender Supaya Tahan Lama Dan Mudahkan Kerja Mengisar Makanan