Bila pergi ke restoran cina muslim, memang sedap makan dumpling ayam yang lembut dan penuh dengan isi.
Sebenarnya, mudah je nak buat dumpling ayam ni. Bila buat sendiri di rumah, boleh letak inti di dalam dengan kesesuaian isi yang disukai. Isi ayam boleh diganti dengan udang ataupun daging.
Resipi yang dikongsikan Fauziah Gee ini, sesuai untuk disediakan buat hidangan sekeluarga.
DUMPLING AYAM
BAHAN UNTUK KULIT:
500gm tepung gandum – beli online di sini 150gm air panas 1 sudu teh garam halus (dimasukkan ke dalam air panas tadi & dikacau)
Dapatkan La Vinnce Blue Diamond Gas Stovedengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
Ads
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tuang air panas sedikit demi sedikt ke dalam tepung. Kacau guna sudu dahulu. Kemudian, boleh gunakan tangan dan uli sehingga menjadi doh. 2. Uli lagi sehingga tak melekat di tangan. Saya tambahkan 2 sudu teh air panas. Pastikan doh tidak terlalu lembik atau keras. 3. Dah siap uli, tutup dan rehatkan selama 1 jam. Selepas direhatkan, potong doh menjadi empat bahagian.
4. Kemudian, leperkan sedikit. Salutkan doh dengan tepung jagung atau kanji. Canaikan dulu sebelum menggunakan noodle maker nanti. 5. Dengan noodle maker, setkan pada level satu dan canaikan semua doh. Kemudian, lipat doh bahagian kiri dan kanan ke tengah dan canai lagi sekali menggunakan noodle maker.
6. Kemudian, setkan pada level dua dan canaikan semua doh hingga selesai. Selepas itu, tukar kepada leve tiga dan canaikan lagi doh sehingga siap. 7. Tukar lagi kepada level empat dan canai lagi. Kalau doh panjang, boleh lipat dan canai lagi. Saya canai sehingga akhir sekali kepada level lima. 8. Kemudian, canai rata dan tekap menggunakan acuan bulat. Saya guna acuan bulat berukuran lapan cm. Untuk lebih jelas. boleh rujuk video di sini.
BAHAN UNTUK INTI:
413g isi ayam | dikisar halus 60g tomato | dicincang 35g bawang besar | dicincang – beli online di sini 10g bawang putih | dicincang – beli online di sini 2 sudu teh sos tiram – beli online di sini 2 sudu teh minyak bijan – beli online di sini 2 sudu besar daun bawang | dihiris 2 cubit serbuk lada hitam ½ kiub pati ikan bilis @ pati ayam maggi | dihancurkan ½ sudu teh garam halus 1 biji telur gred B
Dapatkan Telaga Biru Siri Tafsir Minidengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan dan sebatikan saja. 2. Wrap plastik dan rehatkan dalam peti sejuk selama 30 minit. 3. Bila bahan inti dah sedia, saya gunakan acuan karipap untuk balut inti di dalam kepingan doh dumpling.
4. Letak inti di tengah dan rapatkan. Pastikan guna air di sekeliling doh sebagai gam untuk doh melekap dengan cantik dan rapat. 5. Sediakan pengukus. Sapukan minyak pada dasar bahagian alat pengukus. 6. Susun dumpling sudah siap di dalam pengukus dan kukus selama 20 minit.
BAHAN UNTUK SOS DUMPLING:
2 sudu besar kicap pekat ABC – beli online di sini 2 sudu besar cuka – beli online di sini 2 sudu besar air suhu bilik 2 sudu teh minyak bijan 1 sudu besar minyak cili bawang putih Sedikit daun bawang | dihiris Sedikit bijan putih
Ads
CARA MENYEDIAKAN:
Satukan semua bahan ini dan sebatikan saja.
MINYAK CILI BAWANG PUTIH:
7 ulas bawang putih | dicincang 3 sudu makan chili flakes 2 cawan teh minyak masak – beli online di sini 1 sudu teh maggi cukup rasa
Dapatkan Promax 4 in 1 Portable Jump Starterdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak. Bila minyak betul-betul panas, tutup api, masukkan bawang putih. 2. Bila bawang putih sudah keperangan, masukkan chili flakes. Kacau sekata dan sejukkan. 3. Bila sudah sejuk, boleh masukkan ke dalam botol untuk kegunaan.
Buat mak-mak di rumah, pastinya kadang-kadang buntu untuk hidangkan kuih apa untuk suami dan anak-anak.
Sempena ulang tahun RASA ke-20 tahun, kami kumpulkan 20 seleksi menu kuih-muih sama ada bakar, goreng ataupun kukus. Selamat mencuba!
POPIA VIETNAM
BAHAN-BAHAN:
1 paket kulit popia Vietnam 200gm isi udang yang dibuang kepala dan kulit | dicelur 100 hirisan isi dada ayam | rebus dan tos 100gm bihun | celur Daun pudina secukupnya Daun salad secukupnya | potong kecil Garam secukupnya Daun selasih secukupnya Tauge secukupnya Air secukupnya
BAHAN SOS:
2 ulas bawang putih | cincang halus 3 sudu makan jus lemon 3 sudu makan air panas 5 biji cili padi merah & hijau | hiris halus 1 sudu makan gula 2 sudu makan sos ikan
CARA-CARA:
1. Siapkan semua bahan isian dulang kemudian ketepikan. 2. Sementara itu rendam kulit popia dalam air panas seketika,angkat dan toskan airnya. 3. Kemudian letakkan kulit popia yang telah direndam di atas pinggan leper. Segera isikan isiannya ikut kreativiti. 4. Kemudian lipatkan kiri dan kanan kulit popia. 5. Seterusnya gulung hingga ke hujung seperti buat popia biasa. 6. Masukkan dalam bekas dan ketepikan. 7. Untuk menyediakan sos, campurkan semua bahan kacau rata. Setelah siap hidangkan bersama popia yang telah siap tadi.
APAM BERAS COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan nasi sejuk 1 1/4 cawan air 1 cawan tepung gandum 3/4 cawan gula pasir 1 cawan tepung beras 1 sudu teh yis segera Kelapa parut putih + secubit garam – gaul rata
CARA-CARA:
1.Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast. Kacau rata dan ketepikan. 2.Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus. Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Perap 3 jam. 3.Panaskan kukusan, lapik acuan apam dengan parchment paper bercorak. Kacau bancuhan apam dan kacau rata. 4.Masukkan ke dalam acuan hingga hampir penuh dan tabur chocolate rice. 5.Kukus dengan api kuat selama 15 minit, balut tutup kukus anda dengan tuala dapur yang bersih. Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut.
TALAM PULUT SEKAYA
BAHAN LAPISAN BAWAH:
500gm beras pulut 300ml santan pekat 300ml air Sedikit minyak masak
BAHAN LAPISAN ATAS:
5 biji telur ayam 4 biji telur itik 4 keping gula melaka (saiz sederhana) 1 helai daun pandan 3 kuntum bunga cengkih (jika suka) Secubit garam halus
CARA-CARA:
1.Rendam pulut sekurang kurangnya empat jam. Basuh bersih dan toskan. 2.Campurkan pulut bersama santan air dan garam, kemudian kukus hingga masak. 3.Lapikkan loyang dengan plastik yang disapu dengan sedikit minyak. 4.Tuangkan pulut ke dalamnya. *Tekan-tekan supaya pulut mampat dan kemas. 5.Taburkan sedikit tepung gandung di atasnya. Ketepikan. 6.Satukan telur dan bunga cengkih, lalu dipukul sedikit. 7.Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan sehingga gula larut. 8.Tuangkan ke dalam adunan telur, gaul rata dan masukkan sedikit garam. 9.Seterusnya, tuangkan bancuhan ini di dalam loyang berisi pulut sebagai lapisan atas. 10.Kemudian kukus semula lebih kurang 30 minit dengan api sederhana. 11.Angkat dari pengukus dan sejukkan sebelum dipotong.
PUTU PERAK
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung beras 1 cawan tepung pulut 1 cawan air 1 cawan gula halus atau gula kastor Kain kasa atau kain kapas lembap sebagai alas acuan masa mengukus
BAHAN INTI:
Gula melaka atau gula kabung secukupnya | diracik
CARA-CARA:
1.Campurkan tepung beras dan tepung pulut. 2.Gaul rata. Tuang air dan ramas hingga nampak berketul. 3.Kisar kering hingga halus dan ayak. 4.Campurkan gula kedalam tepung yang diayak tadi. 5.Gaul hingga sebati, sementara itu panas air kukusan hingga mendidih 6.Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan biar separuh sahaja. 7.Masukkan inti gula kabung/Melaka, kemudian tambah adunan di atasnya. 8.Alas kain lembap pada acuan dan kukus hingga masak.
KUIH BOM INTI KELAPA
BAHAN:
2 cawan tepung pulut 2 sudu makan tepung gandum 1 cawan air Garam secukupnya Bijan secukupnya untuk salut
BAHAN INTI KELAPA:
1 cawan gula merah @ gula melaka 2 helai daun pandan | disimpul 1 biji kelapa parut (putih sahaja) 2 sudu makan gula pasir Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA-CARA:
1.Untuk membuat inti, gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana. 2.Kacau inti hingga melekit dan separa kering. Angkat dan ketepikan 3.Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat. Ketepikan. 4.Untuk membuat doh, satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam. 5.Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. 6.Jika terlembik, tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut. 7.Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi. 8.Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan. 9.Angkat dan toskan.
KETAYAP FLAWLESS
BAHAN INTI:
1 biji kelapa parut 2 helai daun pandan [simpul] 1 kiub gula kabung 1/2 cawan gula merah Gula pasir (agak-agak manis kita nak) 1/2 cawan air (anggaran je, kurangkan sikit pun boleh)
CARA-CARA:
1.Dalam kuali, letak air. Masukkan gula kabung dan daun pandan. Masak hingga gula kabung tadi cair. 2.Masukkan pula gula merah dan gula pasir. Sudah sebati dan mendidih, terus masukkan kelapa parut. 3. Kacau hingga kelapa tadi semua sekata, biarkan masak sebentar dan tak kelihatan air lagi tutup api, siap.
*gula kabung tu optional jer. Kalau tak ada, boleh saja guna gula merah sepenuhnya.
BAHAN BATTER (adunan ketayap):
5 helai daun pandan 2 cawan air (saya lebihkan dalam suku cawan lagi. Tak nak lebih pun takpe, guna je sukatan 2 cawan tu) *kisar kemudian tapis ambil air pandan 2 cawan tepung gandum 1 biji telur 2 sudu makan minyak masak Secubit garam halus
CARA-CARA: 1. Dalam bekas, ayak tepung + garam halus + telur, kacau. Masukkan air pandan sedikit demi sedikit hingga habis. 2. Masukkan minyak masak, kacau. 3. Ambil pengisar. Tuang semua adunan dan kisar hingga halus, tapiskan. 4. Panaskan kuali non-stick. Ambil batter lerengkan. Dadarkan hingga masak, angkat dan letak inti kelapa. Gulung kemas.
1kg tepung roti / high protein flour 150gm gula pasir halus 40gm susu tepung 1 paket mauripan (11gm) 5gm bread improver 1/2 sudu kecil garam halus 1 biji telur 550gm air sejuk dari peti ais 100gm marjerin
BAHAN SAMBAL : 2 labu bawang besar ** 10 ulas bawang merah ** 4 ulas bawang putih ** 20-30 tangkai cili kering (rendam dengan air panas) 1/2 genggam ikan bilis halus ** 1 ketul gula melaka (200gm) 1 sudu besar air asam jawa Garam dan gula secukup rasa Minyak masak untuk menumis
BAHAN SAMPINGAN : Salad Timun – jika suka (optional)
CARA-CARA :
Sediakan sambal bilis 1. Kisar bahan bertanda (**) dahulu, kemudian kisar cili kering asing. Semasa mengisar cili kering letak sedikit air dan minyak masak supaya biji cili hancur. 2. Panaskan minyak secukupnya, lebih pun boleh tumis bahan kisar yang bertanda (**) sedikit garing. Kemudian masukkan cili kisar kacau sekata terus masukkan gula merah, gula pasir ikut kemanisan yang diingini masak api perlahan. Apabila cili garing masukkan air sedikit-sedikit hingga sambal kelihatan warna merah gelap dan terbit minyak. 3. Akhir sekali masukkan air asam jawa, garam secukup rasa. Sambal bilis lagi lama dimasak lagi sedap. *Saya guna BM (Bread Maker) 4. Dahulukan bahan basah, kemudian diikuti bahan kering gaul sekata. Setting doh biarkan BM buat kerja menguli tepung hingga jadi doh elastik. 5. Kemudian terus timbang doh 35gm, bulatkan kemas dan licin. Tutup doh dengan plastik wrap di atasnya, biarkan rehat 30 minit. 6. Panaskan minyak yang banyak, semasa panaskan minyak masukkan 3 sudu besar shorterning biarkan sebentar hingga larut. Tujuannya untuk dapatkan warna burger yang cantik. 7. Semasa menggoreng, balikkan sebelah-sebelah, angkat dan toskan minyak. 8. Apabila sejuk, belah burger jangan putus masukkan sambal bilis dan salad. Sedia dinikmati.
Nota: *Boleh guna mesin/mixer – Letak bahan kering dahulu mixer kelajuan 1, kemudian masukkan air sejuk dan telur perlahan-lahan guna kelajuan 2, apabila semua sebati masukkan marjerin. Atau nak uli tangan silakan. *Jika berniaga boleh elak letak timun, timun cepat berair nanti burger tak sedap. *Jangan khuatir jika sambal banyak minyak, sendukkan aje minyak lebih tu alih ke bekas lain. *Sudukan sambal sahaja jika nak isi dalam beger, elakkan burger dari berminyak.
2 cawan tepung beras 1 cawan tepung gandum 1 cawan gula ( ikut tahap manisan yang kita suka ) 3 sudu besar tepung ubi 4 cawan santan cair Secubit garam
CARA-CARA:
1.Campur semua bahan-bahan di atas dan kacau hingga sekata. Selepas itu tapis (ini untuk medapat tekstur yang halus dan tidak berketul) 2.Kemudian bahagi kepada beberapa warna dan perasa yang kita suka 3.Kukus setiap lapisan lebih kurang 5 minit dan lapisan yang terakhir kukus selama 10 minit. Biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan. Siap dihidangkan.
*Jangan lupa sapu acuan dengan minyak supaya ia tidak melekat.
2 cawan tepung gandum 2 cawan air panas mendidih ( masukkan sedikit demi sedikit) 3 sudu makan gula 1/2 sudu teh garam halus
CARA-CARA:
1. Campurkan tepung gandum, gula dan garam dalam mangkuk. Gaul rata. 2. Masukkan air panas dan kacau menggunakan senduk sehingga sebati. Biarkan sejuk. 3. Bila adunan sudah sejuk, cubit adunan dan dan bulatkan. Ulang langkah hingga habis. 4. Panaskan minyak dan goreng cucur sehingga garing. Angkat dan toskan minyak. 5. Sedia untuk dinikmati.
PULUT INTI KELAPA MANIS
BAHAN INTI
50gm gula merah 2 sudu makan gula pasir 1 cawan air Garam secukup rasa 300gm kelapa parut
CARA-CARA:
1.Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali. Masak hingga gula larut. 2. Masukkan garam dan kelapa parut. Gaul sebati, Biarkan agak kering. Tutup api dan ketepikan.
BAHAN PULUT:
100gm beras pulut 100gm air 50gm santan Garam secukup rasa
CARA-CARA: Kukus beras pulut dengan air, garam dan santan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil sedikit beras pulut. Letak dia atas daun pisang yang telah dilayurkan. 2.Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus elok-elok. Sedia dimakan.
KUIH KERIA
BAHAN-BAHAN:
700 gm ubi keledek 1 1/2 cawan tepung gandum 1/2 cawan gula 1/2 cawan air Sedikit garam
CARA-CARA:
1.Kupas kulit dan potong keledek kecil-kecil. Kemudian rebus hingga empuk, masukkan sedikit garam. 2.Lenyek ubi keledek semasa masih panas dan sejukkan. Masukkan tepung dalam keledek lecek dan uli rata hingga menjadi doh. 3.Taburkan tepung atas papan pencanai dan tapak tangan. Ambil doh sebanyak 30gm dan bentukkan doh menjadi gelang mengikut saiz kegemaran anda. Buat hingga habis. 4.Panaskan minyak dan goreng kuih hingga kuning keemasan. Sejukkan sebentar. 5. Sementara itu, masukkan gula dan air ke dalam kuali. Didihkan menggunakan api yang sederhana. 6.Apabila air gula berbuih pekat, perlahankan api dan masukkan kuih tadi. Gaul rata. 7.Bila gula mula melekat pada kuih, padamkan api dan terus menggaul hingga gula menjadi sira. Hidangkan.
*Tips: Kalau boleh dapatkan keledek yang kuning isinya, kerana ia lebih lembut dan manis.
CEK MEK MOLEK
BAHAN-BAHAN:
1 kg ubi keledek Tepung gandum Sedikit gula Sedikit garam
CARA-CARA:
1.Rebus ubi keledek bersama sedikit garam hingga empuk. Angkat dan toskan, buang kulit dan lenyekkannya panas-panas. 2.Gaulkan ubi yang telah dilenyek bersama tepung gandum. Agak-agak kelembutannya, jangan terlalu banyak tepung. 3.Bentukkan doh bulat seperti bebola. Leperkan dan masukkan gula di tengahnya. 4.Kemudian bentukkan doh dengan bentuk Cek Mek Molek. Panaskan minyak dan goreng kuih dengan api sederhana.
*Tips:Gunakan api sederhana semasa menggoreng untuk mengelakkan kuih pecah.
CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN:
250 gram keledek | direbus dan lenyek 3 1/2 sudu makan tepung gandum 1/2 sudu teh garam Minyak masak untuk menggoreng
BAHAN INTI:
1/2 biji kelapa parut 100gm udang kering | direndam dan dikisar 1 ulas bawang putih | dikisar 3 biji bawang merah | dikisar 7 biji cili merah | dikisar 1cm halia | dikisar 1 batang serai | dikisar 1 sudu teh serbuk kunyit 2 sudu makan gula 1/2 sudu teh garam 2 sudu makan minyak masak
CARA-CARA:
1. Campurkan semua bahan inti, dan gaul rata. Kemudian goreng tanpa minyak dalam kuali sehingga kuning keemasan. Jangan terlalu garing. 2. Untuk menyediakan doh, gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak 3. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat. 4. Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya. 5. Tutup dengan doh dan bentuk bulat leper. Ketepikan. 6. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. 7. Goreng cucur badak sehingga kuning keemasan. Angkat dan tos.
*Tips: Jika keledek agak lembik semasa direbus, sejukkan dahulu sebelum dilenyek.
KUIH KASWI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum 1/2 cawan tepung ubi 1 cawan gula 1 cawan gula merah 5 cawan air 3/4 sudu teh kapur makan Kelapa parut putih
CARA-CARA:
1.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar kecuali kapur makan. Gaul sampai sebati dan gula larut. 2. Tapiskan adunan ke dalam mangkuk lain. 3.Campurkan kapur makan dengan 3 sudu makan air. Masukkan ke dalam adunan yang telah ditapis tadi. Aduk hingga kapur sebati. 4. Oles acuan dengan minyak masak dan tuangkn adunan ke dalam loyang tadi.
5. Kukus selama 30 minit. Sila pastikan air kukusan mendidih dulu baru dikukus. Balut penutup kukus dengan kain mengelakkn air menitik ke atas kuih.
*Tips: Biar kuis kaswi sejuk baru boleh dipotong dan makan bersama kelapa parut yang sudah digaulkan sedikit garam.
50 keping kulit popia 1 sudu besar tepung gandum (bancuh guna air 4-5 sudu besar untuk jadikan pelekat)
BAHAN INTI:
1/2 biji kobis | hiris nipis 3 batang lobak merah | disagat 4 biji tauhu | goreng dan potong dadu 1 biji bawang besar | potong dadu Segenggam udang geragau | basuh dan toskan Sedikit isi ayam ( jika suka ) Sedikit garam
CARA-CARA:
1.Panaskan 1/2 senduk minyak. Tumiskan bawang dan udang geragau. 2.Masukkan isi ayam dan bila isi ayam sudah empuk masukkan pula semua sayuran. Selepas itu masukkan tauhu dan sedikit garam. Kacau hingga agak layu.
3.Tutup api dan toskan untuk buang air dalam sayuran. Biarkan sejuk seketika. 4.Ambil sekeping kulit popia dan masukkan inti. Gulung dan sapu bancuhan tepung gandum pada hujung gulungan. Buat hingga siap.
5. Goreng gunakan api sederhana hingga betul-betul garing. Toskan dan angkat.
BAHAN SIRA:
25 tangkai cili kering 3 ulas bawang putih 1 cawan air *Kisar bahan di atas hingga betul-betul halus 2-3 sudu besar sos cili 2 senduk gula pasir 1 1/2 senduk minyak masak
CARA MENYEDIAKAN
1.Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga betul-betul masak. 2.Masukkan gula dan sos cili. Masak guna api sederhana perlahan hingga likat dan agak pekat 3.Bila sudah nampak berbuih-buih. Masukkan popia dan kacau hingga rata. 4.Pastikan sambal menyaluti semua popia. Terus tutup api dan letak dalam talam. 5.Pastikan popia tidak bertindih atau bertindan supaya popia tetap ranggup. Sejukkan di bawah atau di depan kipas.
*Untuk kekalkan keranggupan, boleh juga tabur sedikit bawang goreng pada popia yang sudah siap disira. Ataupun letakkan bijan yang sudah disangai. *Sos popia juga boleh disimpan dalam bekas bertutup jika tidak disira. Goreng popia hingga garing, toskan dan sapukan sahaja sos pada popia dan taburkan bawang goreng.
Kredit resipi: Mariana Zainal
APAM AISKRIM CORNETTO
BAHAN-BAHAN:
190gm tepung gandum | diayak 2 biji telur 60gm gula 90ml aiskrim soda 1/2 sudu teh ovalette 1 sudu teh esen vanila Pewarna kegemaran Kon kertas secukupnya 100gm coklat masakan | dicairkan Badam panggang cincang | hiasan
CARA-CARA:
1.Pukul gula dan telur sehingga gebu dan ringan. Masukkan tepung dan kaup balikkan sehingga sebati. 2. Kemudian masukkan aiskrim soda dan gaul rata. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna kesukaan anda. 3. Susun kon di dalam periuk kukusan dengan meletakkan hujung kon pada lubang kukusan. Paipkan adunan selapis demi selapis mengikut warna pilihan anda. 4. Kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana sehingga apam masak. Biarkan seketika sehingga apam sejuk. 5. Cairkan coklat masakan, tuang di atas apam dan taburkan badam dengan secukupnya. 6. Masukkan ke dalam peti sejuk seketika untuk mengeraskan coklat. Tanggalkan kertas kon dan sedia untuk dinikmati.
*tips: Ketika mengukus, pastikan kon diisi dalam bekas kukusan paling atas manakala bekas kukusan lapisan kedua dibiarkan kosong bagi mengelakkan acuan basah.
KUIH AKOK
BAHAN-BAHAN
6 biji telur 1 cawan santan 1 cawan gula merah (gula ni masak dulu bagi cair) 1 sudu tepung gandum 2 sudu tepung beras
CARA-CARA:
1.Pukul telur sampai kembang. Bila sudah kembang masukkan santan dan kacau sehingga sebati. Selepas itu masukkan gula merah dan kacau sebati.
2. Bila sudah sebati, masukkan tepung gandum dan tepung beras. Kacau laju-laju supaya jangan bagi berketul-ketul. (kalau berketul boleh tapis untuk dapat bancuhan yang halus) 3.Panaskan dapur dan letakkan sedikit minyak. Selepas itu tuangkan bancuhan ke dalam acuan. Biarkan sampai masak.
*Dengan adunan ini, anda boleh dapat dalam 21 ketul jika mengikut acuan seperti di atas.
300gm tepung gandum 180gm gula 2 biji telur 1 sudu teh esen vanilla 200ml susu segar 1 sudu teh ovalette Pewarna makanan merah, kuning dan hijau Cawan kertas secukupnya
CARA-CARA:
1.Pukul telur, ovalette dan gula sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sehingga sebati. 2.Tambahkan tepung gandum secara berselang seli dengan susu segar. Kaup balikkan sehingga semua bahan sekata. 3.Ambil 5 sudu makan adunan dan bahagikan adunan selebihnya kepada tiga bahagian. Warnakan dengan warna kuning, merah dan hijau. 4.Paipkan adunan merah sehingga memenuhi 3/4 acuan cawan kertas. Paipkan juga sedikit adunan berwarna putih di tengahnya. 5.Akhir sekali, paipkan adunan hijau hingga penuh acuan. Lorekkan dengan pewarna hijau di permukaannya. Ulang langkah yang sama untuk adunan berwarna kuning. 6. Masukkan ke dalam periuk kukusan dan kukus selama 15 minit. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
*Tambahkan bijan hitam bagi mendapatkan rupa seakan biji tembikai.
KUIH LABU BAKAR GULA MERAH
BAHAN-BAHAN :
1 cawan labu lenyek (stim atau rebus) ½ cawan gula merah (kalau nak manis lagi boleh tambah 1-2 cawan gula merah) 1 kotak kecil santan kelapa ½ cawan air masak / air mineral. 1 sudu besar minyak sapi 2 biji telur ayam 1 sudu kecil esen vanilla 1 cawan tepung gandum
CARA-CARA:
1. Campur semua bahan kecuali labu lenyek. Kacau sehingga sebati. Tapis untuk dapat adunan yang halus. 2. Selepas tapis baru masukkan labu lenyek. Kacau lagi hingga sebati. 3. Masukkan dalam pembakar dan biarkan sehingga masak.
1. Satukan kesemua bahan-bahan dan kacau sehingga sebati. 2. Masak adunan hingga pekat dengan menggunakan api sederhana (kacau selalu supaya tidak hangit)
3. Sediakan kulit jagung dan masukkan 1 sudu besar adunan. 4. Bungkus dengan kemas dan kukus selama 20 minit.
Hujung minggu dah tiba! Pasti anda tercari-cari emnu best untuk disajikan buat anak-anak dan suami kan? Bagi yang inginkan kelainan, cubalah menu Beef Wellington dan Ayam Lemon ni. Sedap!
1. BEEF WELLINGTON
BAHAN-BAHAN:
500gm daging |bahagian tulang belakang
2-3 helai daun kubis Cina |distim
2 ½ keping roti canai segera
300gm cendawan Portobello |kisar kering
1 biji telur |pukul
Sedikit English mustard
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukupnya
Minyak zaitun secukupnya
CARA MEMASAK:
Lumur daging bersama garam dan lada hitam. Ketepikan.
Tuang sedikit minyak zaitun ke dalam kuali leper dan pastikan minyak betul-betul panas barulah digoreng sedikit daging tersebut. Tujuan adalah untuk memerangkap jus daging daripada keluar. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali yang lain, goreng cendawan tanpa minyak sehingga air cendawan agak kering.
Masukkan sedikit garam dan serbuk lada hitam secukup rasa. Angkat dan ketepikan.
Setelah itu letakkan daun kubis cina di atas plastik pembungkus kemudian ratakan cendawan tadi di atas daun kubis cina tersebut. Letakkan daging di tengah serta dibungkus kemas dan bekukan sebentar selama 30 minit.
Setelah itu, keluarkan dan bungkus sekali lagi daging tadi bersama roti canai segera untuk dijadikan kulit luar sehingga kemas dan disapukan sedikit telur di permukaan roti tersebut.
Bakar di dalam oven dengan menggunakan api atas selama 30 minit sehingga kulit berwarna perang keemasan pada suhu 180C.
Info Chef:- Boleh juga gunakan paf pastri segera sebagai balutan kulit luar.
2. AYAM LEMON
BAHAN-BAHAN:
6 ketul paha ayam
2 biji lemon
3 sudu makan madu
2 sudu teh Rosemary kering
½ sudu teh serbuk lada hitam
2 ulas bawang putih |cincang halus/ditumbuk
3 sudu makan minyak zaitun
Garam secukup rasa
Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
Paha ayam dibasuh bersih serta dikeringkan menggunakan tisu dapur. Ketepikan.
Bancuh minyak zaitun bersama madu, garam, serbuk lada hitam, bawang putih, Rosemary dan perahan lemon serta parutan kulit lemon dari sebiji lemon. Asingkan sedikit, anggaran satu sudu makan bancuhan tersebut untuk dibuat sapuan pada ayam. Selebihnya diperapkan bersama ayam semalaman atau sekurang-kurangnya 2 jam.
Masukkan ayam di dalam mangkuk kaserol yang telah diletakkan sedikit mentega cair. Bakar pada suhu 150 celcius menggunakan api atas bawah dan pada setiap 15 minit sapu ayam bersama baki bancuhan minyak zaitun tadi dan terus membakar sehingga ayam berwarna keperangan dan masak sepenuhnya.
Tempoh masak dianggarkan 30 minit atau bergantung pada oven masing-masing. Hiaslah dengan kepingan lemon dan siap untuk dihidang.
Sedapnya dapat nikmati pau yang gebu dengan inti yang disukai. Nak buat doh pau ayam ini sama seperti doh donut cuma tidak diletakkan susu. Buat untuk minum petang, makan pula ketika panas memang puas hati.
Pau ayam Bahan doh pau: 1 kg tepung gandum 6 sudu besar gula 3 1/2 cawan air 2 sudu kecil baking powder 1 paket yis 1 sudu kecil garam 4 sudu besar margerin
Cara memasak:
1.Bancuh kesemua bahan, uli hingga jadi doh yang tak lekat di tangan.Masukkan doh dalam bekas kedap udara selama satu jam. 2.Canaikan doh.Tekap ikut besar mana yang kita nak (kak cik guna tutup botol kuih raya). 3.Masukkan inti. 4.Kukus 5 minit.Buka tutup kukusan.Kukus lagi 2 minit. (**masa uli tepung,air kena letak sedikit demi sedikit hingga jadi doh tak lekat di tangan.Jangan terus letak semua.lain tepung lain penerimaannya)
Bahan inti ayam: 6 ketul ayam (diambil isi dan dipotong kecil) 10 biji kentang (dikupas kulit dan dipotong dadu) 2 labu bawang besar (dicincang halus) 4 sudu besar cili kering kisar 6 sudu besar rempah kari ayam 1 kiub ayam Garam
Cara memasak: 1.Tumis bawang hingga terbit bau.Masukkan cili kisar,tumis hingga garing.
2.Masukkan rempah kari dan daun kari. 3.Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan kiub ayam. Masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
Nota:- 1.Lepas doh dah kembang(2x ganda) tak boleh terlalu lama dibiarkan.Doh akan bertambah kembang dan bila dikukus kuih akan mengecut.
2.Masa isikan inti, tarik ke bahagian bawah untuk tutupkan kuih (buat bunjut).Bahagian bawah akan jadi tebal sedikit.Jadi kena cubit keluarkan sedikit doh di bahagian bawah supaya doh masak sekata. 3.Masa mengukus, tutup kukusan kena balut dengan kain untuk elak air menitis pada kuih. 4.lLepas 5 minit kuih dikukus buka tutup kukusan dan kukus 2-3 minit tanpa penutup kukusan. Kredit: Zainoor Aliza Ali
Ayam masak kicap memang lauk tak pernah gagal pikat selera — tapi bila ditambah madu, rasanya terus naik satu level!Gabungan manis, pedas dan berempah...