Jom cuba buat Pretzel homemade. Bagi peminatnya, bila sebut sahaja pretzel, pasti ramai terbayang aneka roti lembut berpilin tu kan? Ada macam-macam perisa. Kalau sesekali ada sale, 5km beratur pun ramai yang sanggup. Bagi yang belum pernah rasa atau nak cuba buat sendiri, resipi perkongsian saudari Lalola Lilo ni boleh anda cuba. Jimat, sedap dan bolehlah makan puas-puas.

RESIPI PRETZEL HOMEMADE

BAHAN-BAHAN( untuk 8 hidangan)

  • 1 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu makan garam
  • 1 sudu makan gula
  • 1 paket yis kering
  • 4 1/2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu makan minyak (boleh guna minyak zaitun)
  • 2/3 cawan baking soda
  • 2 biji telur
  • Garam kasar

CARA MEMASAK:

1. Panaskan oven 230°c.

2. Dalam mangkuk, satukan air suam,sedikit garam dan gula. Kacau sampai larut. Kemudian masukkan yis. Rehatkan selama 5 minit (sehingga berbuih).

3. Masukkan tepung gandum dan 2 sudu makan minyak. Uli sehingga jadi doh.

4. Angkat sementara doh, sapukan lebihan minyak tadi pada mangkuk yang sama dan letakkan doh semula (tujuan supaya doh tak melekat pada mangkuk bila mengembang)

5. Tutup mangkuk dengan plastic wrap dan rehatkan sejam.

6. Selepas sejam, bahagikan doh kepada8 bahagian. Gelekkan setiap bahagian jadi bentuk tali panjang dan buat bentuk pretzel.

7. Dalam periuk lain, didihkan air dan masukkan baking soda. Rebuskan doh pretzel tadi dalam 30 saat setiap belah.

8. Pindahkan pretzel ke baking sheet, sapukan telur di permukaan atas pretzel dan taburkan garam kasar.

9. Bakar dalam 10-15 minit atau sehingga kuning keemasan. (Boleh tukar perisa apa kita nak buat ikut citarasa) selamat mencuba!

 

Kredit resipi & foto: Lalola Lilo

Link resepi asal http://bzfd.it/2B3zdtt

 

Nota RASA: Resipi diatas adalah yang telah ditranslate dari resipi asal ( resipi luar negara). Bahan-bahan seperti garam kasar mungkin berbeza dengan garam kasar di Malaysia ( dari segi kemasinannya). Oleh itu, anda boleh sesuaikan perasa pretzel anda mengikut citarasa dan kesesuaian bahan yang ada.