
Kek carrot antara yang menjadi kegemaran ramai. Tambah lagi diletakkan topping creamcheese, pasti leka menikmatinya. Jika ada yang teringin boleh membuatnya sendiri dengan resipi yang dikongsi oleh Zuraini Manap, sangat menjimatkan.
Bahan-bahan:
2 bji telor
1/2 cwn gula
3/4 minyak jagung (kisar sampai kembang)
Campur 1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan tepung gndum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
1 cwn carrot diparut
Cara memasak:
1.Campur bahan-bahan campuran tepung ke dalam bahan adunan yang dikisar tadi. Gauil rata.
Masukkan carrot. Gaul rata.
2. Kukus dalam setengah jam ke 45 minit. Panaskan kukus terlebih dahulu dan tutup permukaan loyang untuk elakkan air menitis atas kek.
Kredit resepi: Zuraini Manap
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi Kek Mudah Dan Sedap Guna Air Fryer Sahaja
Guna Air Fryer sahaja dah boleh buat pelbagai jenis kek yang mudah dan sedap! Harini saya nak kongsikan 5 resipi kek yang gerenti menjadi guna Air Fryer sahaja. Dari berhabuk gitu je air fryer di rumah tu apa kata cuba resipi ni untuk menu minum petang? Jom kita cuba!
Kalau takde Air Fryer di rumah bolehlah beli DISINI dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5
KEK BROWNIES MILO
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk Milo
2 sudu susu pekat
2 biji telur
Kacang badam/cip coklat (hiasan)
CARA PENYEDIAAN:
Kacau manja-manja kesemua bahan tu, letak di dalam loyang yang disapu marjerin dan bakar dalam ‘air fryer’ suhu 180°c 15 minit.
KEK PISANG
BAHAN-BAHAN:
Ayak:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bikarbonat
Blend:
Pisang 6 biji (saiz kecik)
1/2 cawan minyak
1/2 cawan gula (kurangkn kalau pisang manis)
2 biji telur
CARA PENYEDIAAN:
Gaulkan tepung yang diayak dengan bahan blend.
Sapu butter bekas baking.
Tabur pisang hiris dan coklat chip bagi menambah selera.
Masak suhu 160°c 35minit (AF Russell Taylors 4.8L)
KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN:
110 gram tepung gandum
180 gram gula
60 gram serbuk koko
1 biji telur
1/2 cawan susu
1/2 cawan air suam
1/4 cawan minyak masak
1sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam
3/4 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh baking soda
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan terlebih dahulu air fryer selama 5 minit pada suhu 180°C.
2. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mangkuk dan gaul rata. (Tepung gandum, serbuk koko, garam, baking powder, baking soda)
3. Masukkan gula dan gaul rata.
4. Masukkan susu,telur, minyak masak, esen vanila dan gaul sebati .
5. Masukkan air suam. Akan nampak cair tapi jangan risau. Teruskan gaul sampai sebati.
6. Tuang ke dalam loyang 6 inchi yang sudah dilapik kertas minyak. Tutupkan loyang dengan aluminium foil yang telah disapu mentega/minyak masak. Pastikan bahagian kilat di dalam. Tebuk lubang pada permukaan supaya membolehkan kek bernafas dan mengeluarkan wap dan mengekalkan kelembapannya.
7. Bakar 1: 160°C 35 minit.
Selepas bakar 1, keluarkan loyang dari bakul air fryer untuk membuka aluminium foil. Masukkan loyang balik kedalam air fryer.
Sambung bakar 2: 160°c 10 minit
8. Selepas bakar 2, rehatkan kek di dalam air fryer sebelum keluarkan untuk menstabilkan suhu kek.
9. Keluarkan kek dari air fryer dan rehatkan kek sampai sejuk sebelum potong dan dihidangkan.
CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese tatura:
2 biji telor
3 sudu gula (kalau nak manis lebihkan)
Tepung gandum 3 sudu besar penuh
1 kotak kecil Full Cream Milk Dutch Lady
Essen vanilla sedikit
CARA PENYEDIAAN:
Blend semua hingga sebati dan halus. Saya bakar dalam loyang 7 inci. Suhu 180°c 25 minit.
KEK BUTTER TRADISIONAL
BAHAN-BAHAN:
1/2 cup castor sugar (boleh tambah jika nak manis)
1/2 bar butter anchor brand
1 1/2 cup tepung kek self raising floor (brand blue key)
1/2 cup susu segar (guna anchor dairy milk)
1 sudu kecil baking powder
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
CARA PENYEDIAAN:
Pukul gula dgn butter Anchor tu sampai sebati.
Masukkan telur sebijik demi sebijik pukul bagi sebati lepas tu masukkan tepung sikit demi sikit susu, esen vanila dan baking powder.
Pukul sampai sebati. Kelajuan sederhana. (Untuk buat marble choc tu, ambik sesenduk campur coklat serbuk.
Kacau sebati dan layerkan dengan adunan asas tadi, kalau tidak. Takpa bakar terus je.)
Bakar 160°c 40 minit.
SELAMAT MENCUBA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Kek Coklat Karamel, Gabungan Kek Coklat dan Puding Kastad Enak

Tengok dari bahan ramuan boleh tahu kelazatan kek coklat karamel ni. Lapisan atasnya karamel, lapisan tengah puding kastad dan di bawah sekali lapisan kek coklat bersusu.
Makan sejuk memang nyaman aje lalu kat tekak, nikmat tak terkata lah.
KEK COKLAT KARAMEL
BAHAN-BAHAN :
Bahan karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel
1 sudu besar air
* Masak atas api hingga perang dan tuangkan ke dalam loyang, biarkan ia keras dan ketepikan
Bahan Puding:
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan susu cair
3 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
*Semua bahan di atas dipukul lembut, toskan dan tuang dalam loyang karamel
*Kukus selama 20 minit, angkat dan cakar di atas permukaan puding dengan garfu
BAHAN KEK :
Bahan A:
1 cawan gula
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1 cawan minyak
3 biji telur
1 sudu kecil esen Vanilla
Bahan B:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil banking soda
2 sudu sudu kecil baking powder
*Semua bahan di atas diayak terlebih dahulu..
Cara memasak:
1. Satukan bahan-bahan A ,kacau hingga larut sebati.
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan ke dalam bahan A, kacau sebati menggunakan sudip aje
3. Tuangkan adunan kek ke dalam puding yang telah disejukkan tadi dan kukus selama lebih kurang 50 minit.
4. Tunggu sejuk baru dikeluarkan dari loyang.
Kredit Resepi : Liza Na
Oleh : Lizana Kitchen
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
Resipi Kek Pandan Tradisional Guna Air Fryer Pun Boleh Tak Renyah Sangat Mudah

Sebenarnya banyak je resipi tradisional yang mudah cara pembuatannya contohnya resipi kek pandan tradisional ni. Resipi kek pandan tradisional ni telah dikongsikan di Facebook oleh Aisyah Sulaiman guna air fryer je. Dah nama pun kek pandan kena pastikan ada stok daun pandan baru bileh buat kek ni tau. Kalau admin petik belakang rumah arwah nenek admin je hihi senang tak payah beli jimat duit sikit. Jom cuba resipi kek pandan tradisional ni yang gerenti anti gagal.
KEK PANDAN TRADISIONAL
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula kastor – BELI DISINI
1 cawan majerin – BELI DISINI
2 cawan tepung naik sendiri – BELI DISINI
4 biji telur gred A
1 penutup Esen Vanilla – BELI DISINI
Pewarna hijau
Daun Pandan 6 helai dan air – kisar kemudian tapis dan ambil airnya.
DAPATKAN KHIND 3.5L AIR FRYER DENGAN HARGA ISTIMEWA MENGGUNAKAN CODE RASGSP5 DISINI!!!
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukul gula dan majerin sehingga adunan menjadi putih.
2. Masukkan telur satu per satu. (Saya pukul adunan selama lebih kurang 15 minit keseluruhannya)
3. Ayakkan tepung,kemudian masukkan ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit.
4. Masukkan air daun pandan dan pewarna hijau serta esen vanilla.
5. Bakar dengan suhu 175 degree celcius selama 40-45 minit. Bergantung kepada oven masing-masing. Bakar menggunakan air fryer pun boleh.
SELAMAT MENCUBA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Spageti Bolognese Meatball Untuk Anak-Anak Di Rumah Yang Pantas
Aduh Sedapnya Dapat Makan Cendol Hasil tangan Sendiri Buat Di Rumah Sahaja
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion Majalah Rasa:
Kredit: Aisyah Sulaiman