Terasa nak cuba masak Nasi BriyaniUdang di hari cuti ni? Resipi perkongsian di FB oleh Eaim Lyna ni antara yang paling mudah dan ringkas yang boleh puan-puan cuba. Nampak sedap. Jom cuba!
RESIPI NASI BRIYANI UDANG RINGKAS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras basmathi – dibersih dan rendam 30 minit
5 ulas bawang merah kecil – mayang halus
3 ulas bawang putih – mayang halus
1 inci halia – mayang halus
1 batang serai – dititik
1-2 helai daun bay
5 biji cili padi
1 biji cili merah – dipotong besar
250gm udang besar -dibuang kulit
2 sudu makan rempah biryani
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
Rempah 4 sekawan
Kismis dan kacang gajus secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning telur
2 ½ cawan air – untuk masak nasi
Ads
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk. Kemudian tumis rempah 4 sekawan bersama bahan-bahan hiris hingga kekuningan.
2. Masukkan rempah briyani yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga pecah minyak.
Ads
3. Seterusnya masukkan semua bahan-bahan lain termasuk udang ( kecuali pewarna kuning telur & garam). Bila udang hampir masak, masukkan garam secukup rasa.
4. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi. Bila nasi dah masak, baru titiskan pewarna secukupnya. Biar seketika dan jangan gaul terlebih dahulu.
Ads
5. Siap untuk dinikmati. Boleh dimakan bersama sambal tumis, telur rebus ataupun kari.
Nasi goreng cili padi ini simple je cara memasaknya. Tapi padu tau. Boleh buat makan berpinggan-pinggan.
Nasi goreng ini satu lagi makanan yang dimakan tak kira masa. Waktu pagi boleh, waktu tengah hari boleh, petang boleh, malam pun boleh! Kadangkala bila masak nasi goreng tak perlu masak lauk lain. Jimat masa dan tenaga. Bajet pun jimat.
Meh try resipi nasi goreng ini ye. Konfim bertambah-tambah. Tapi kalau ada anak kecil, memang tak sesuailah ye sebab pedas. Tapi, kalau satu family memang makan pedas, memang ngam!
Nasi Lemak memang tak lengkap tanpa padanan sambalnya. Masak nasi lemak guna beras basmathi pun gerenti sedap gak, lembut berderai dan sedap nasinya.
Ni dia resipi perkongsian daripada Mariana Zainal, yang bestnya siap dengan sambal kerangnya sekali. Terbaiklah Mariana.
NASI LEMAK BASMATHI
.
BAHAN-BAHAN :
4 cawan beras basmathi
1 cawan santan pekat
5 cawan air
Sebesar ibu jari halia(hiris)
1 biji bawang besar hiris
1 sudu teh lada hitam( lada hitam biji, buang angin dlm badan) – beli online DI SINI
3 biji bunga lawang(bangkit aroma) – beli online DI SINI
1 helai daun pandan(simpul)
2 sudu teh garam
CARA MEMASAK : 1. Basuh beras. Eloknya beras basmathi direndam dulu dengan air sekurangnya 30 minit), toskan. 2. Masukkan semua bahan dan beras dalam periuk nasi elektrik.. Tekan cooked.. Biarkan sehingga masak…siap. 3. Apabila butang periuk dah naik, jangan kacau nasi tu lagi, biar aje dulu, lepas 15 minit nanti baru kacau.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan bahan kisar dalam kuali masak guna api sederhana.(jangan letak minyak sbb Mariana dah kisar dengan minyak,salah satu teknik bila masak sambal tak nak merecik. 2. Bila cili dah mula masak elok..masukkan bawang hiris,gula pasir,gula merah,air asam jawa dan bahan perasa.. 3. Masak hingga pekat bila dah pekat masukkan garam..Sesuaikan rasa, buang lebihan minyak.
(kisar semua bahan ini) Hiasan 1 biji besar besar ( potong bulat)
CARA MEMASAK : 1.Masukkan bahan kisar dalam kuali. 2. Masukkan asam keping,gula,garam dan bahan perasa. 3. Tumis hingga naik minyak dan garing, api sederhana dan kacau sesekali. 4. Apabila sambal dah masak elok, masukkan kerang dan air. 5. Masukkan juga bawang besar yg di hiris bulat. 6. Sambal agak pekat tutup api, dah siap.
TIP DARI MARIANA : NAK NASI YANG LEBIH LEMBUT TAMBAH 1/2 LAGI CAWAN AIR..
:JIKA GUNA BERAS BIASA, 1 CAWAN BERAS DAN 1 1/2 CAWAN SANTAN CAIR
1. Beras direndam selama 30 minit, kemudian basuh dan toskan. 2. Panaskan minyak, tumis bawang dan halia. Masukkan 3 sekawan dan daun pandan. 3. Bila dah layu, masukkan tomato puri. Kacau-kacau. Masukkan beras, susu cair, air secukupnya, kuib pati ayam dan garam. Kacau lagi. 4. Kemudian, pindahkan ke dalam periuk nasi. Masak nasi seperti biasa. Bila dah kering, kacau sekejap guna garfu. Akhir sekali, taburkan kismis dan bawang goreng.
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam 2 cawan cili kisar 2 biji bawang besar* 4 ulas bawang putih* 1 inci halia* 3 sekawan 2 sudu besar sos cili – beli online di sini 1 sudu besar sos tiram – beli online di sini 1 cawan air anggaran (kalau nak berkuah, letak lebih) Garam & gula secukupnya 1 biji bawang besar | hiris (hiasan ) Daun bawang Kacang peas dalam tin
1. Ayam dilumurkan dengan garam dan kunyit. Kemudian digoreng. 2. Kisarkan bahan yang bertanda *. Panaskan minyak dan tumiskan bahan * sampai naik minyak. 3. Masukkan 3 sekawan dan cili kisar. Tumis sampai cili garing. Masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau-kacau. 4. Kemudian, masukkn air, garam dan gula. Bila dah mendidih, masukkan ayam dan bawang besar hiris. Boleh masukkan kacang peas jika suka. 5. Gaul hingga semuanya sekata. Bila dah masak, tutup api. Hiaskan dengan bawang goreng dan daun bawang.
ACAR NENAS & TIMUN BERSUNQUICK
BAHAN-BAHAN:
½ biji nenas 1 batang timun 2 biji cili merah – beli online di sini 2 sudu besar oren sunquick Garam & gula
Jimat dan mudah! Pelajari cara membuat sabun pencuci pinggan limau kasturi buatan sendiri yang berkesan menanggalkan minyak dan tahan berbulan-bulan. Panduan lengkap langkah demi langkah.