Bagi peminat sajian Nasi Kandar, lauk Kari Sotong Mamak ni pastinya menjadi kegemaran. Sedap dan membuka selera. Bagi anda nak cuba masak sajian istimewa ni untuk keluarga tercinta, saudari Rosni Musa ada kongsikan resipinya. Bolehlah cuba. Bila masak sendiri ni tentunya lebih jimat. Malah satu keluarga boleh makan. Memang terbaik!
Cara biasa sebelum menggoreng ikan, anda akan lumur dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng. Nak lagi sedap, gunakan rempah istimewa yang dikongsikan oleh Cik Puan Mai Mgnesium. Rempah yang terhasil ini boleh digaul dalam 4 jenis masakan anda. Resipi rempah ini diturunkan daripada ibu beliau. Jom cuba!
Jenis Masakan Yang Boleh Digunakan Dengan Rempah Ini
Garam himalayan atau sea salt – beli online DI SINI
Cara mebuatnya:
Kisar/tumbuk sampai lumat. Bawang putih banyak pun tak apa. Bagus untuk sistem tubuh.
Tambahan
Boleh tambah tepung beras / jagung untuk salutan tapi sebaiknya tak perlu letak.
Masa mengisar jangan masukkan air banyak sangat
1. Cara Untuk Menggoreng Ayam
Masukkan lengkuas yang dikisar untuk serabut-serabut (tolong potong lengkuas dulu sebelum masuk dalam blender atau blender akan cepat rosak).
Boleh tambah daun kari untuk bangkitkan aroma.
2. Cara Untuk Menggoreng Ubi Kayu
Kredit: SurayaMsyed
Rebus dulu ubi kayu, tapi jangan sampai hancur. Kemudian barulah gaul dengan bumbu atau rempah.
Perap dalam 30 minit ke 1 jam dan goreng.
Pastikan minyak betul-betul panas sebelum masukkan ubi kayu perap.
Boleh Ke Blend Banyak Dan Simpan?
Tak boleh, sebaiknya biarkan fresh
Boleh makan dengan sambal kicap johor
Sangai / Goreng Tanpa Minyak
Cara ini juga boleh dilakukan dengan menggoreng tanpa minyak sekejap rempah jantan putih dan ketumbar dalam kuali. Ia akan membangkitkan aroma rempah dengan lebih baik.
Mak Pesan
Jangan risau tangan kuning masa menggaul sebab kunyit tu kan bagus untuk kulit kita. Lagipun, mak kata gaul dengan tangan, enzim ibu tu masuk. Nanti anak-anak akan dengar cakap dan suami pun sayang lebih.
Sumber/Foto: Mai Mgnesium / Viralkami
DAPATKAN REMPAH RATUS ANDA DI SINI, BELI ONLINE AJE DI SINI
Makan sejuk-sejuk memang nikmat. Bagi penggemar manisan, anda patut cuba resipi Agar Agar Buah @ Fruit Jellyperkongsian saudari Miz’s Shaliza ni. Mudah, sedap dan pelbagai rasa. Anda boleh menggunakan apa sahaja buah kegemaran. Buat sendiri memang puas hati. Anak-anak pun pasti suka bila tengok jeli warna warni dan banyak buah ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMBUAT AGAR AAGR BUAH @ FRUIT JELLY SEDAP
BAHAN-BAHAN: 10gm serbuk agar-agar (clear) – beli online disini 200gm gula pasir halus (resepi asal 250gm) – beli online disini 1 liter air Buah strawberi – potong dadu Buah kiwi – potong dadu Buah manga – potong dadu
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk. Kacau hingga semua bahan larut. 2. Kemudian masak sampai mendidih. Tutup api. 3. Ambil acuan lompang atau acuan lain yang bersesuaian. Sudukan potongan buah-buahan kegemaran.
4. Tuang cairan agar-agar ke dalam acuan yang sudah berisi buah tadi. 5. Simpan agar-agar di dalam peti sejuk hingga mengeras. Kemudian baru dikeluarkan dari acuan dan dinikmati.
Mudahnya buat fishball homemade ni. Letak dalam sup sayur atau apa-apa hidangan, memang boleh menaikkan selera. Nak buat pun sangat mudah dan tanpa guna tepung. 100% isi ikan. Sesuai sangat buat untuk kegunaan keluarga tercinta. Jom cuba resipi perkongsian saudari Bahiah Saripuddin ni. Pasti puas hati.
CARA BUAT FISHBALL HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 keping ikan tongkol – dibuang tulang dan ambil isi sahaja
1 sudu teh lada hitam kasar
1 biji bawang merah saiz sederhana
1/2 sudu teh gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk lada hitam hingga halus.
2. Masukkan bawang merah. Tumbuk lumat.
3. Seterusnya tambahkan isi ikan yang telah dibuang tulang dan tumbuk lagi hingga lumat.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Gaul isi ikan tadi sehingga adunan boleh digentel.
6. Cubit adunan dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang digemari.
7. Panaskan air dan rebus bebola hingga mendidih.
8. Toskan bebola tadi dan sedia untuk dimasukkan ke dalam sup atau apa-apa sajian kegemaran.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...