Bagi peminat sajian Nasi Kandar, lauk Kari Sotong Mamak ni pastinya menjadi kegemaran. Sedap dan membuka selera. Bagi anda nak cuba masak sajian istimewa ni untuk keluarga tercinta, saudari Rosni Musa ada kongsikan resipinya. Bolehlah cuba. Bila masak sendiri ni tentunya lebih jimat. Malah satu keluarga boleh makan. Memang terbaik!
Nak makan ‘dessert’ istimewa sentuhan dari hotel terkemuka. Ni min kongsikan kompilasi pencuci mulut dari tiga hotel berprestij di ibu kota.
Hotel Royale Chulan KL, Kinrara Resort dan dari Hotel The Pearl Kl menampilkan manisan pencuci mulut yang diolah dan ‘dimodenkan’ dari manisan tradisi dan tempatan.
Jom cuba resipi yang super sedap…yummy…
BAHAN-BAHAN :
Bahan pir :
Bahan jala emas :
Bahan vanila sos :
CARA MEMASAK : 1. Bagi memasak pir, campurkan kayu manis, serbuk buah pala, gula perah dan didihkan sehingga larut kesemua bahannnya. 2. Masukkan buah pir dan rebus selama 18-20 minit sehingga empuk dan toskan 3. Bagi memasak jala emas, mula-mula sediakan air gula (air dan gula pasir dilarutkan) kemudian masukkan daun pandan dan masakkan dalam kuali sehingga ia berbuih dengan banyak. 4. Selepas itu buangkan daun pandan dan biarkan ia terus mendidih. 5. Bagi membuat jala emas pula, masukkan kuning telur ke dalam acuan roti jala dan kiraikan di atas air gula yang sedang mendidih tadi. 6. Dengan menggunakan penyepit , angkat jala dan jirus sedikit air panas dan kemudiannya di masukkan ke dalam penapis, ketepikan. 7. Bagi memasak sos vanila pula, ambil periuk dan masukkan semua bahan dan masak atas api yang sederhana sehingga ia menjadi sedikit pekat. 8. Boleh dituangkan ke atas sajian pencuci mulut pir rebus dan jala emas tadi.
INFO CHEF : Jika anda suka perisa buah-buahan yang lain seperti oren boleh sahaja dmasukkan dalam sos vanilla menggantikan pic. Saiz hidangan : 2 orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Rebus dan didih Keistimewaan : Jala emas menjadikan pencuci mulut ini menjadi sajian fusion Anggaran kos :RM 20
Resipi : Hotel Royale Chulan KL
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
Bahan B:
Bahan C: Sedikit serbuk kulit kayu manis (untuk ditabur)
CARA MEMASAK : 1. Cara membuat bahan A : Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati dan tapis. 2. Cara membuat bahan B : Masak air dan gula sehingga menjadi keperangan 3. Cara membuat puding telur :Bahan B yang masih panas dituangkan ke dalam cawan anggaran satu sudu makan. 4. Selepas selesai tuang bahan B tuangkan pula bahan A tadi dan tabukan sedikit kulit kayu manis. 5. Kukus selama satu jam dan sejukkan di dalam peti ais dan sedia untuk dihidang.
INFO CHEF : Enak dihidangkan bersama hiasan buah-buahan seperti strawberri, mangga dan buah kiwi.
Saiz hidangan : 2- 3 orang Waktu Memasak : 15 minit, kukus 1 jam Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Pencuci mulut
Resipi : Kinrara Resort
BAHAN-BAHAN :
Bahan koktel :
CARA MEMASAK : 1. Masakkan air dan agar-agar hingga larut. 2. Masukkan santan, gula dan garam, di atas api sederhana 3. Masukkan kastad dan kacau atas api perlahan hingga pekat 4. Tuangkan campuran puding ke dalam loyang atau acuan dan biar keras. 5. Simpan di dalam peti sejuk. 6. Hias bersama buah-buahan koktel.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Didih dan ‘chill’/dingin Keistimewaan : Enak dimakan sejuk, rasa lemak berkrim Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF:Anda boleh menambahkan buah-buah beri jika suka. Pilih agar-agar tali jika mahu cepat keras.
Resipi : Kinrara Resort
BAHAN-BAHAN :
Bahan lapisan kek velvet :
Bahan lapisan atas :
Bahan air gula :
CARA MEMASAK : 1. Red Velvet : Untuk membuat buttermilk campurkan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar. 2. Sediakan mangkuk dan ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. 3. Di mangkuk yang lain satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang dan masukkan buttermilk tadi. Masukkan pewarna merah dan esen vanilla dan pukul lagi. 4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati. 5. Griskan loyang pembakar dengan mentega dan tepung. Tuang adunan dan bakar 45 minit dalam oven yang sudah dipanaskan suhu 170 celcius 6. Bancuh bahan lapisan bawah hingga rata dan tapiskan. Masak di dalam kuali atau periuk dengan api sederhan dengan sentiasa dikacau sehingga pekat dan berkilat. 7. Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan. 8. Bancuh bahan lapisan atas hingga rata dan tapiskan. 9. Masak seperti lapisan bawah tadi dengan sentiasa dikacau sehingga menjadi pekat dan berkilat. 10. Tuang di atas lapisan pertama tadi dan ratakan.Biarkan seketika. 11. Masak gula merah dengan air secukupnya, tapisan dan letak dalam gelas. 12. Tuangkan air gula sebelum dihidangkan
Saiz hidangan : 12 orang Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Kek dibakar dan lapisan dimasak atas api. Keistimewaan : Dihidang sejuk dan rasa manis berkrim dengan kelembutan rasa kek Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Lompat tikam ialah sejenis kuih dan ‘dessert’ tradisional yang diberi sentuhan barat dengan menggunakan kek velvet, ilham dam inovasi kreatif daripada Chef Hotel The Pearl.
Resipi : Hotel The Pearl Kl
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Mi Kari ni antara kegemaran ramai rakyat Malaysia. Resipinya pun ada bermacam jenis. Menerusi perkongsian saudari saudari Mariana Zainal, beliau kongsikan resipi Mi Kari yang sedap dan penuh dengan ramuan enak. Memang berbaloi untuk dicuba.
BAHAN PES:
BAHAN RENCAH & REMPAH:
1. Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan bahan kisar hingga agak garing.
2. Masukkan pes. Tumis hingga betul-betul naik minyak.
3. Kemudian masukkan kentang kisar, santan, air dan ayam. Jika kuah terlalu pekat, tambah sedikit air.
4. Bila kuah sudah mendidih, masukkan isi kerang dan semua bahan-bahan rencah dan rempah yang lain. Tauhu kering letak akhir sekali supaya kuah tidak kering diserap tauhu.
5. Sesuaikan rasa dengan menambah gula, garam dan perasa dengan secukupnya.
6. Hidangkan bersama mi dan bahan-bahan sampingan lain. Tambah pes sambal untuk rasa lebih enak. Sedia untuk dinikmati.
1. Kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih hingga halus.
2. Masukkan ikan bilis dan kisar lagi.
3. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar.
4. Tambahkan gula, garam, bahan perasa dan asam keping. Masak hingga naik minyak dan sambal pekat sempurna.
5. Toskan minyak dan Pes Sambal sedia untuk dinikmati bersama Mi Kari.
Menu rendang jering ini agak ‘rare’ tapi bagi peminat jering mungkin akan menyukainya. Cuma untuk menyediakannya perlu tahu beberapa kaedah terutama untuk memastikan jering cepat empuk dan perut tak memulas selepas makan.
Bagi peminat jering yang nak cuba membuat rendang ini boleh guna resipi yang dikongsi Puan Sutera Ayu.
50 biji jering tua -kupas dan belah dua
1kg gram santan pekat segar
100 gram cili kering (rebus)
200 gram bawang merah kecil
100 gram bawang putih
50 gram ketumbar biji
100 gram buah keras
10 kuntum bunga lawang
15 biji buah pelaga
100 gram halia
100 gram langkuas muda
5 lembar daun kunyit
5 batang serai memarkan
10 lembar daun limau
2 sudu makan stok ayam (pengganti perisa)
100 gram gula merah
5 keping asam jawa
2 sudu makan garam(secukup rasa)
2 sudu makan gula putih
1 sudu teh jintan manis
1 suduh teh jintan putih
100 gram cili serbuk babas
2. Dalam pada itu ambil jering yang dikupas ketuk perlahan-lahan supaya lembut dan sedap dimasak.
3. Dalam periuk, panaskan air guna api besar. Selepas mendidih masukkan daun limau, serai yang diketuk bersama sedikit garam. Kacau rata dan masukkan jering. Fungsi daun limau adalah untuk mengurangkan bau jering.
4. Rebus selama satu jam setengah atau dua jam dengan api sederhana. Sekiranya mahu menambah air, didihkan dulu baru tuang dalam periuk berisi jering. Jika tambah air sejuk, jering akan lambat empuk. Selepas itu angkat jering dan tos.
5. Kisar bahan bumbu, kecuali bunga pelaga dan bunga lawang. Kemudian serai diketuk, kunyit hiris nipis-nipis.
5. Tumis semua bahan di atas sampai naik minyak. Kemudian masukkan santan yang sudah rebus tadi sekali dengan jering. Masukkan gula, garam, asam keping dan stok.
6. Perlahankan api dan kacau jering hingga rendang terbit minyak. Siap masak, tutup api.