Sedapnya Muffin Pandan ni. Nampak lembut dan gebu. Bagi anda yang suka makan kek dan muffin, resipi perkongsian saudari Nur Filzah Akma ni antara yang boleh dicuba. Bakar guna air fryer je! Sangat mudah kan? Jika tiada air fryer, boleh guna ketuhar. Pasti menjadi. Jom cuba!
1. Pukul bahan A hingga sebati. Masukkan bahan B kemudian sebatikan. Masukkan sedikit pewarna hijau. 2. Sudukan adunan ke dalam acuan kertas kek cawan hingga memenuhi 3/4 acuan. 3. Panaskan Air Fryer pada suhu 150 C selama 3 minit. 4. Susun muffin di dalam Air Fryer dan bakar selama 15 minit. 5. Jika suka, boleh tabur cip coklat. Jika tiada, tak mengapa. 6. Muffin Pandan sedia untuk di nikmati.
Ayam Masam Manis, Menu Ringkas & Mudah. Memang Menyelerakan!
Lauk paling sempoi serta masam dan manis sesuai dengan selera satu keluarga. Sangat mudah ayam digoreng garing, tumis bahan-bahan dihiris, kacau sebati dengan sos cili dan sos tiram.
AYAM MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
Seekor ayam
3 ulas bawang merah sebesar penumbuk bayi
1 labu bawang putih (kalau tidak suka letak sedikit sahaja)
2 inci halia (letak seinci pun boleh mengikut selera)
2 sudu makan sos tiram
Secawan sos cili (agak-agak ikut citarasa anda)
Cili besar dan bawang Holland untuk hiasan
Secawan air
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam dengan garam kunyit selama 15-30 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak.
3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang semuanya dimayang sahaja dalam minyak gorengan ayam.
4. Setelah naik bau boleh masukkan sos tiram dan Sos cili. Diikuti dengan secawan air.
5. Gaul sebati tunggu sampai menggelegak.
6. Bila sudah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
7. Dengan api sederhana, sesekali kacau ayam supaya tidak hangit bahagian bawah.
8. Bila kuah sudah kering, masukkan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan cili hijau dan bawang Holland.
9. Bila cili dan bawang sudah layu matikan api. Sudah siap.
Buat mereka yang bekerja, tentu nak masak yang ringkas dan cepat disediakan. Bosan juga asyik membeli tambah pula 2023 ni nak jimat berbelanja dengan masak sendiri. Bukan hanya puas makan malah memenuhi cita rasa.
Jom cuba resepi mudah menggunakan perencah nasi goreng. Ayam bakar diperap dengan perencah ini serta madu rasanya memang sedap.Lagi banyak perencah digunakan, lagi sedap. Boleh perap awal dua atau tiga hari, bila nak makan tinggal bakar saja.Boleh ikut resepi yang dikongsi oleh Liyaw Ah Seng.
AYAM BAKAR GUNA PERENCAH NASI GORENG
Bahan-bahan:
Ayam
Perencah nasi goreng
Cara membuat:
1.Cuci bersih ayam dan potong mengikut saiz yang disukai.
2.Perap ayam dengan perencah nasi goreng. Lagi banyak lagi sedap.
Dapur Rasa: Campak-Campak Jadi, Untuk Episod 2 kali ini Chef Imelda Harris telah menyediakan dua resipi istimewa menggunakan bahan yang ada dalam bakul misteri. Kali ini bahan utama dalam bakul misteri adalah telur puyuh. Untuk itu, Chef Imelda memilih untuk berkongsi resipi Parpu Telur dan Bingka Telur Puyuh, dua resipi yang sungguh sedap dan mudah disediakan.
Korang yang tak sempat menoton live di FB Majalah Rasa atau di Youtube Channel Majalah Rasa, ini dikongsikan resipi penuh kedua-dua resipinya. Korang kena cuba untuk rasa sendiri keenakannya,.
PARPU TELUR PUYUH BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan kacang dhal | cuci dan direndam 1 jam
20 biji telur puyuh | direbus dan kupas kulitnya
3 biji kentang | dikupas dan di potong lapan
2 biji tomato | dipotong empat
1 inci halia | ditumbuk
5 biji bawang merah kecil | ditumbuk
2 ulas bawang putih | ditumbuk
1 cawan santan pekat
1 kiub pati ayam
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
1 liter air
BAHAN TUMIS DARAT:
2 biji bawang Bombay | dihiris
1 tangkai daun kari | dilurut
3 tangkai cili kering | dipotong serong, cuci dan toskan.
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh jintan manis
1 peket rempah tumis
Minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
Kacang dhal direbus dengan air sehingga empuk.
Masukkan kentang dan masak hingga kentang lembut.
Seterusnya masukkan kiub ayam, bahan tumbuk halus, telur puyuh rebus dan serbuk kunyit.
Kacau rata dan masak sekejap dengan api kecil.
Tuang santan lalu dikacau perlahan. Biar mereneh dan masukkan tomato.
Sementara itu, panaskan minyak masak dan masukkan bahan-bahan tumis darat dan tumis hingga harum dan bawang layu.
Seterusnya tuang bahan tumis ke dalam periuk berisi kacang dhal tadi.
Kacau rata, perisakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula mengikut citarasa anda. Biarkan sehingga merenih dan sedia untuk dihidang.
Enak dihidangkan dengan roti bakar atau roti canai.
BINGKA TELUR PUYUH BEREMPAH BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan
3 biji telur gred A
1 sudu kecil garam bukit
2 sudu besar minyak masak
Daun sup dan daun bawang | dihiris halus
BAHAN-BAHAN:
200 g daging kisar
2 sudu besar rempah kari daging
½ sudu kecil jintan manis
½ sudu kecil biji ketumbar
1 labu bawang besar | dipotong dadu
2 biji kentang -dipotong dadu
1 batang kecil lobak merah | dipotong dadu
2 biji cili merah -dicincang
1 sudu makan minyak masak
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan tumis. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan jintan manis dan biji ketumbar sehingga wangi.
Masukkan daging kisar, rempah kari dan kentang. Tumis seketika.
Masukkan lobak merah dan garam. Masakkan sehingga kentang dan lobak merah lembut dan kering.
Kemudian masukkan cili merah. Angkat dan sejukkan.
Seterusnya sediakan bahan tepung. Pukul telur sehingga sedikit kembang, masukkan santan, minyak, tepung gandum, tepung jagung dan garam.
Pukul sehingga sebati. Tuangkan bahan tumis dan masukkan daun bawang dan daun sup. Kacau sehingga adunan sebati.
Tuangkan ke dalam acuan muffin yang sudah dioles dengan sedikit minyak.
Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180ºC dan bakar selama 25 minit sehingga masak.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan. Hidangkan.
KLIK DI SINIUNTUK MENCARI PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR DAN RUMAH.