Bila ada kenduri, pastinya kita akan masak dalam jumlah yang banyak. Namun ada juag yang ragu-ragu tentang cara dan teknik memasak nasi ni. Maklumlah, biasanya masak nasi dalam 1-2 pot sahaja sehari. Panduan masak nasi dalam jumlah yang banyak, gebu dan lambat basi yang dikongsi oleh Noorastella Muhamma ni boleh dicuba. Pasti puas hati.
TUTORIAL MASAK NASI PUTIH YG MUDAH, GEBU BERDERAI SEBIJI-BIJI,
TAHAN LAMA, SEDAP DAN WANGI.
1. Isikan air dalam periuk hingga penuh. Masak atas dapur gas hingga mendidih. Ia bertujuan untuk nasi yang tahan lama dan tidak cepat basi.
2. Bila air mendidih, buang air panas tersebut di dalam sinki. Boleh juga letak daun pandan semasa merebus supaya berbau wangi.
Ads
3. Lap kering periuk nasi tersebut dan isikan dengan kuantiti beras yang ingin dimasak. Dalam gambar ini, jumlah untuk masak 3 kilo beras sekaligus. Pastikan periuk anda mampu menampung jumlah beras yang ingin anda masak.
4. Basuh bersih-bersih beras yang hendak di masak. Pastikan beras dicuci berkali-kali sampai air basuhan betul-betul jernih dan semua kekotoran/kutu hilang.
5. Setelah siap basuh bersih beras, teknik mengukur sukatan air yang paling tepat adalah dengan menggunakan jari tengah. Masaklah berapa banyak beras pun, 1 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg sekaligus. Tekniknya TETAP SAMA. Ukur menggunakan jari tengah. Tidak perlu ukur beras di bawah dasar periuk, cuma ukur ketinggian air sahaja. Sebelum ukur air, pastikan ratakan dahulu permukaan beras.
Ads
6. Kaji beras yg anda gunakan.
Beras biasa (tidak keras tidak lembik), sukatan air betul-betul di tengah garisan jari tengah.
Beras yang perlu guna banyak air, sukatan air guna garisan atas jari tengah.
Beras yang jenis lembut, kurangkan penggunaan air. Gunakan garisan bawah jari tengah.
Kawan-kawan boleh rujuk gambar jari tengah yang saya ikat gunakan getah untuk memudahkan kawan faham sukatan air beras.
7. Saya gunakan beras biasa. Sukatan air betul-betuldi tengah garisan jari tengah.
8. Masukkan sedikit garam. Bagi jumlah beras 3 kilo, masukkan 2 sudu teh garam. Kemudian ratakan. Garam ini bertujuan agar nasi yang masak menjadi tahan lama, sedap dan kenyal.
Ads
9. Kemudian masukkan beberapa helai daun pandan untuk aroma nasi yang wangi dan menyelerakan.
10. Bila nasi sudah masak (suis periuk nasi telah naik), kais-kaiskan nasi supaya nasi masak secara rata. Wap yang terkumpul akan keluar dan nasi tidak akan lembab. Inilah petua menghasilkan nasi yang cantik dan tidak cepat basi.
Kelantan; sebuah negeri yang terletak di timur laut semenanjung Malaysia, berhadapan dengan Laut China Selatan serta bersempadan dengan Thailand. Ia memang cukup terkenal dengan aneka makanannya yang enak serta pelbagai. Dari lauk pauk hinggalah ke kuih muih. Semuanya memang sedap dan unik.
Kalau nak disenaraikan, memang panjang listing makanan asli Kelantan ni. Tapi yang ada di bawah ni antara hidangan-hidangan yang wajib cuba jika berkunjung ke sana. Jika anda orang Kelantan dan pernah cuba semua ni, perghhh…korang memang ore Kelate pure. Hebakkk! Jom lihat apa makanan yang best dan wajib cuba di Kelantan.
1. NASI KERABU HITAM, KUNING & PUTIH
2. NASI DAGANG BERAS MERAH
3. LAKSA LEMAK & LAKSAM
4. NASI TUMPANG
5. PULUT TANAK GAUL NYOR
6. PULUT PAGI
7. AYAM PERCIK KUAH PUTIH
8. TERESEK
9. BUDU DURIAN
10. ETOK SALAI
11. KERABU SAREA
12. SINGGANG DAGING
13. SOLOK IKAN
14. SOLOK LADA
15. NASI MANIS
16. KETUPAT SOTONG
17. KATUR
18. JALA MAS
19. ASSAM GUMPAL
20. KUIH TOPI
21. TEPUNG SERUNAI
22. SIRA LABU
23. AKOK KEDUT
24. TAHI ITIK
25. PULUT PANGGANG INTI SAMBAL IKAN
26. PULUT BAKAR
27. LOMPAT TIKAM
28. BUNGA TANJUNG
29. NEKBAT
30. CEK MEK
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Nasi ulam ada pelbagai versi, ada versi utara, versi timur dan pelbagai cara pembuatannya.
Resipi nasi ulam kali ini versi pantai timur iaitu negeri Terengganu. Menerusi perkongsian daripada Muliadi Ramli, nasi ulam ini salah satu yang digemari suatu masa dahulu.
NASI ULAM TERENGGANU
BAHAN A: ULAM Daun kunyit Daun selom Daun cekur Daun pegaga Pucuk tenggek burung Pucuk putat Pucuk jambu golok Pucuk ulam raja Daun kesom Daun selasih Daun kemangin Bunga Kantan Serai Pucuk pegaga Kacang botol Cili padi – beli online di sini *semua bahan di atas dimayang atau dihiris halus
5 biji bawang merah – beli online di sini 3 sudu besar lada hitam – beli online di sini 3 ekor ikan selayang | dibakar 2 ekor ikan kering | digoreng *semua bahan B ditumbuk
1. Goreng kelapa bagi kering sedikit. Masukkan bahan B, gaul rata. 2. Masukkan kerisik, garam, gula dan perasa. Gaul-gaulkan bersama. Bila agak-agak sebati, tutup api.
3. Kemudian bolehlah dicampurkan nasi, ulam-ulaman dan kelapa bersama bahan B tadi. Gaul rata dan sebatikan, siap. 4. Boleh makan dengan telur masin dan keropok keping atau apa-apa lauk kegemaran.
Buat orang bujang, kadang-kadang nak juga merasa masak sendiri di rumah kan. Selain boleh berjimat, boleh juga melatih diri untuk rajin memasak di dapur.
Resipi orang bujang yang dikongsi Mohd Nubli Kumkum Mohd Nor @ Uncle Nublikumz ini memang sangat mudah untuk dimasak. Rasanya pasti sedap!
KARI IKAN TANPA SANTAN
BAHAN-BAHAN:
Ikan (apa-apa jenis pun boleh) 3 sudu besar rempah kari 3 biji bawang merah | dihiris – beli online di sini 2 ulas bawang putih | dihiris – beli online di sini Halba campur Air asam jawa 1 biji tomato | belah 4 4 biji bendi 2 biji lada hijau/merah – beli online di sini Daun bawang Garam 2 tangkai daun kari
BAHAN KISAR:
5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 2 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris. Masukkan halba campur dan daun kari sehingga wangi. 2. Kemudian masukkan bahan kisar dan rempah kari yang dah ditambah air. Masak hingga pecah minyak. 3. Masukkan air asam jawa. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, tomato dan bendi. Perasakan dgn garam secukup rasa. Siap. 4. Sebelum dihidang, taburkan daun bawang serta hirisan lada merah/hijau.
5 ulas bawang putih 4 biji bawang merah 2 sudu besar cili kisar
BAHAN SOS:
2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar kicap manis 2 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tomato
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan tumbuk dengan cili kisar sampai pecah minyak. Masukkan semua bahan sos dan gaul rata. Masukkan sedikit air. 2. Masukkan udang dan kuey teow kacau sehingga rata. Ketepi sedikit kuey teow dan pecahkan telur. 3. Telur dikacau sehingga agak masak, baru digaul rata dengan kuey teow. Tabur tauge dan kucai. Kacau rata. Siap.
RENDANG SOTONG
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong Santan 2 sudu besar kerisik Daun limau purut Garam & gula secukupnya Minyak masak
BAHAN KISAR:
20 tangkai cili kering 10 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 3 batang serai 3 cm lengkuas 3 cm halia 2 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak. 2. Masukkan santan, kerisik, daun limau purut. Kacau sampai naik minyak. 3. Masukkan sotong. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. 4. Masakkan sekejap. Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat. Siap.
KUPANG BERLADO
BAHAN-BAHAN:
Kupang
BAHAN KISAR:
6 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 5 biji cili merah Daun sup | dipotong-potong Garam
CARA MEMASAK:
1. Cuci kupang dan toskan. Tumis bahan kisar hingga harum. Masak hingga terbit minyak. 2. Masukkan kupang. Kacau sekali sekala hingga masak. 3. Tambah garam secukup rasa. Tabur hirisan daun sup. Siap.
AYAM MASAK BLACKPEPPER
BAHAN-BAHAN:
Ayam Sos Tiram Sos Kicap Lada hitam (jenis serbuk yang kasar bukan lada hitam yang serbuk halus tu atau boleh guna yang biji tapi kena tumbuk bagi hancur dulu) 3 biji bawang merah 2 biji bawang putih 1 sudu bancuhan tepung jagung dicampur sedikit air Garam & gula secukupnya 1 biji bawang besar Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam dgn sos tiram, sos kicap dan lada hitam. Kemudian goreng separuh masak. 2. Kalau malas, goreng je tak perlu perap dengan apa-apa. Kemudian angkat. 3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sampai naik bau. 4. Masukkan bancuhan air + sesudu kecil tepung jagung. Pastu masukkan ayam tadi dan gaul la biar jadi sekata. 5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Nak cair boleh tambah air, nak pekat tak perlu tambah. 6. Dah nak masak, tabur bawang besar. Tutup api dan tabur daun bawang. Siap!
IKAN BAKAR SAMBAL
BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar 2 biji bawang putih ½ cm belacan 1 biji tomato
BAHAN-BAHAN:
Ikan (apa-apa ikan pun boleh) Cili kisar Daun pisang 3 biji atau lebih limau kasturi Garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan tumis sampai naik minyak. Masukkan garam dan perasa. Bila dah garing, angkat dan ketepikan. 2. Letak sedikit sambal atas daun pisang kemudian letak ikan. Tutup ikan dengan sambal sekali lagi dan balut ikan tu dengan daun pisang elok-elok. 3. Bakar ikan hingga masak. Perahkan limau sebelum dihidangkan.
AYAM BUTTERMILK
BAHAN-BAHAN:
2 ketul besar ayam, bahagian isi ½ tin susu cair 3 ulas bawang putih, hiris halus ½ biji bawang besar holland atau bawang besar biasa | potong dadu 4 sudu besar mentega 2 tangkai daun kari 4 biji cili padi
BAHAN UNTUK TEPUNG SALUTAN AYAM:
2-3 sudu besar tepung gandum 1 sudu besar serbuk kari 1 biji telur Sedikit garam Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Potong dadu isi ayam, masukkan telur dan garam ke ayam dan gaulkan sebati. 2. Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Gaul dan biar tepung menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih. 3. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
CARA BUAT BUTTERMILK:
1. Panaskan butter dalam kuali sehingga cair dan masukkan bawang putih, cili dan daun kari, tumis sehingga naik bau. 2. Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi. 3. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap.
BUBUR NASI AYAM GORENG
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan beras 1 ½ inci halia | diketuk 1 kiub pati ayam Sedikit garam 1 liter air Ayam goreng Lada merah Daun bawang & daun sup Sedikit minyak bijan (kalau ada)
1. Basuh beras bersih. Masukkan beras dan air dalam periuk. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. 2. Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam. 3. Bubur bolehlah dihidang dengan potongan ayam goreng, bawang goreng, lada merah dan daun sup. Titiskan sikit dengan minyak bijan kalau ada. Siap.
AYAM PHAT PHET
BAHAN-BAHAN:
Ayam 1 batang serai 1 asam keping 4 helai daun limau purut Garam Gula
BAHAN KISAR:
5 biji cili padi 1 inci halia 1 inci kunyit hidup 1 atau 2 batang serai 5 ulas bawang putih 1 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan secawan air. 2. Masukkan serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula. 3. Gaul sekali sekala hingga ayam masak. Jika suka berkuah, boleh tambah air. Siap.
AYAM GORENG BERLADA
BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam 1 biji bawang besar | dihiris 1 biji tomato | dicincang dadu 2 sudu besar gula 1 – 2 sudu kecil garam 1 asam keping/air asam jawa
BAHAN KISAR/ TUMBUK KASAR:
10 batang cili merah 5 tangkai cili padi (optional) 7 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 inci halia
CARA MEMASAK:
1. Ayam dilumur garam kunyit dan digoreng sehingga masak. 2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik minyak. 3. Masukkan tomato cincang dadu, air asam jawa atau asam keping, gula dan garam. 4. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak sehingga ayam masak. 5. Taburkan hirisan bawang. Gaul seketika, Siap!