Hidangan Nasi Ayam Penyet sememangnya menjadi kegemaran ramai. Set nasi putih, tempe, tauhu dan ulam-ulaman, yang dimakan bersama ayam goreng yang garing serta sambal yang power memang membuka selera. Nak cuba? Jom tengok resipi perkongsian saudari Mashitah Mas ni. Nampak sedap dan membuka selera.

RESIPI NASI AYAM PENYET

BAHAN AYAM PENYET:

  • 1 ekor ayam bersaiz kecil
  • 4 biji bawang merah – kisar
  • Sedikit halia – kisar
  • Sedikit lengkuas – kisar
  • Sedikit kunyit – kisar
  • 1-2 batang serai – diketuk
  • 2-3 helai daun salam
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis

BAHAN SALUTAN TEPUNG:

  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh jintan manis – ditumbuk
  • 1 sudu teh jintan putih – ditumbuk
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Kiub pati ayam secukupnya
  • Sedikit lada hitam tumbuk
  • Air secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Kisar bawang merah, bawang putih, sedikit halia, sedikit lengkuas dan sedikit kunyit.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar bersama serai dan daun salam.
3. Bila dah wangi, masukkan ayam dan tuang air hingga ayam tenggelam.
4. Masukkan garam dan kiub pati ayam. Biar hingga ayam masak sepenuhnya. Angkat dan toskan air hingga kering.
5. Untuk menyediakan bancuhan tepung, satukan semua bahan dan kacau sebati.
6. Tuangkan air dan kacau bancuhan biar mendapat tekstur seperti santan pekat.
7. Ambil ayam yang telah ditoskan tadi, celupkan dalam bancuhan tepung dan goreng garing.


8. Bila dah masak, angkat dan lenyekkan menggunakan lesung.
9. Celupkan juga tauhu dan tempe yang telah dipotong. Goreng hingga garing.
10. Hidangkan ayam penyet bersama nasi putih panas, tempe, tauhu yang digoreng, kubis, kacang panjang dan sambal ayam penyet. Sedia untuk dihidangkan.

RESIPI SAMBAL AYAM PENYET

BAHAN-BAHAN:

  • Ikan bilis
  • Bawang merah
  • Cili padi
  • Cili merah
  • Tomato
  • Belacan bakar
  • Gula dan garam secukupnya
  • Jus limau nipis secukupnya
  • Sedikit gula melaka

CARA MEMASAK:
1. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Seterusnya goreng bawang merah hingga layu. Guna minyak sederhana sahaja dan jangan terlalu banyak.
3. Masukkan cili padi dan cili merah yang telah dipatah dua. Masukkan juga tomato yang telah dipotong empat. Masak sampai tomato layu. Angkat.
4. Masukkan bahan-bahan yang digoreng tadi dan juga belacan ke dalam blender. Tuang juga minyak gorengan tadi. Kisar sekejap sahaja (kisar kasar).
5. Tuang kembali bahan kisar ke dalam kuali. Masukkan gula, garam dan jus limau nipis secukup rasa. Tambahkan juga sedikit gula melaka. Masak hingga pecah minyak.


6. Angkat dan hidangkan bersama ayam dan nasi.

INFO: Jumlah bahan sambal hanya perlu agak-agak ikut citarasa.

 

Kredit resipi & foto: Mashitah Mas