Jom belajar buat sos Cheesy Wedges homemade! Anak-anak anda pasti ada yang suka makan kentang goreng yang ada sos berkeju ni kan? Kalau ke restoran ayam goreng tu, mesti wajib beli. Menerusi perkongsian saudara Are Peace, beliau tunjukkan cara-cara membuat sos cheesy wedges yang boleh masak secara homemade. Memang mudah & lebih jimat. Kalau cicah dengan makanan bergoreng yang lain pun sedap. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI SOS CHEESY WEDGES HOMEMADE
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair
1 sudu makan tepung gandum – bancuh dengan sedikit air
1 kiub pati ayam – boleh juga guna 1/2 kiub sahaja
4 sudu makan mentega
6 keping keju cheddar
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit pewarna kuning
Ads
CARA MEMASAK:
Ads
Cairkan mentega dan masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali bancuhan tepung gandum.
Kacau dengan api sederhana sampai semua bahan larut dan sebati.
Masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau hingga pekat.
Siap dan masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam peti sejuk dan boleh tahan hingga 1 minggu.
Sayur-sayuran Jagung (saya gantikan anak jagung sebab tiada stok) Lobak merak – beli online di sini Brokoli *Semua ni rebus juga. Kemudian toskan. Brokoli lepas dah rebus, angkat dan letak dalam air sejuk supaya warna dia asli tak layu.
1. Kisar semua sekali bahan. Kemudian, panaskan minyak. Tumis bahan dan jangan lupa letak daun kari supaya naik wangi. Letak garam dan gula sesedap rasa. 2. Tumis sampai garing. Masukkan air didihan udang, sotong, ketam tadi sikit. Tunggu sampai garing, masuk lagi air didihan tu.
3. Air didihan tadi digunakan untuk dijadikan kuah kalau nak. Bukan guna semua, sekadar berkuah guna air tu semula untuk rasa lebih sedap. 4. Gaul semua sekali dalam kuali. Taburkan brokoli, daun sup dan daun bawang di atasnya supaya naik harumannya. Siap.
Bagaikan terasa masam, manis dan pedasnya Colek Ayam Mangga Ala Thai ni, tapi selalunya bila teringin kita makan kat restoran Thai je kan.
Kali ini apa kata anda cuba sendiri di rumah, kerana Cikgu Afy Al-Habibi sudi berkongsi resipi dan cara membuat menu yang sungguh osem ni secara langkah demi langkah.
Mudah, sedap dan jimat kerana tak perlu lagi ke restoran untuk menikmatinya.
COLEK AYAM ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
2 ketul ayam goreng Daun salad secukupnya 1 cawan parutan mangga muda Sedikit parutan lobak merah –beli online di sini 2 pokok daun ketumbar | hiris 5-6 biji tomato ceri 3-4 ulas bawang merah | hiris – beli online di sini 2 sudu makan bijan | sangai – beli online di sini 5-6 biji cili padi | hiris – beli online di sini
2 labu bawang putih jeruk Sedikit air jeruk bawang putih 6-8 biji cili padi merah | boleh tambah & kurang ikut selera
Dapatkan Ekobee 3 in 1 Intelligent Multi-Cooker With Steam Traydengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bawang putih jeruk berserta sedikit air dan cili dalam pengisar. Kisar dan ketepikan.
2. Dalam periuk, masukkan 5 senduk sos Thai (goncang dahulu baru tuang).
5. Tambahkan 1 sudu makan kicap pekat (tak penuh). Agak-agak supaya kuah tidak gelap sangat.
6. Akhir sekali masukkan 1/2 sudu makan tepung jagung yang dibancuh dengan 1/3 cawan air. 7. Hidupkan api sederhana, kacau kuah hingga mendidih, tutup api. Jika terlalu pekat tambah sedikit air. Garam gula tidak perlu tambah kerana bahan-bahan sudah manis dan masin.
8. Masukkan ayam yang telah digoreng dalam pinggan, bersama salad, taburkan di atasnya parutan mangga muda dan lobak merah, hirisan cili dan bawang, tomato ceri serta hirisan daun ketumbar. Akhir sekali taburkan dengan bijan sangai dan lengkapkan dengan pencicah.
INFO: Selain sedap untuk colek ayam, sos ini juga sedap untuk sos nasi ayam dan jemput-jemput.
Sambal tumbuk ni tengok rupa dah tahu sedap. Dahlah sedap paling mudah dimasak. Janji semua empat bahan tu digoreng dahulu dan kemudian ditumbuk.
Resipi yang dikongsikan oleh SheilaKitchen Home Cooks ni memang senang sangat dicuba. Dahlah tu nampak sedap mengecurkan air liur . Tu baru tengok hidangannya, bila dimakan perrggh boleh bertambah pinggan nasi.
.Kalau min suka cecah roti aje. Jom cuba :
SAMBAL TUMBUK
.
BAHAN-BAHAN :
.
8 biji bawang kecil (merah)
Sengenggam ikan bilis
10 tangkai cili kering
6 biji cili padi
½ biji limau Kasturi
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Mula-mula gorengkan ikan bilis dan ketepikan.
Kemudian gorengkan bawang kecil dan cili kering, ketepikan
Mulakan dengan menumbuk bawang kecil, diikuti dengan cili kering dan cili padi. Perasakan dengan garam.
.
3. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar.
.
4,Akhir sekali perahkan limau Kasturi , dan pastikan rasanya mengikut citarasa kita dan sedap. Siap untuk dihidang.