Sekarang ni kuih tepung boko ubi kayu tengah viral kan. Sana sini orang mula buat dan jual untuk dapatkan pendapatan sampingan.
Kalau nak rasa tepung boko ubi kayi yang asli, ini resipinya. Cubalah. Orang kata, resipi tradisi ni biar berpanjangan. Kan?
TEPUNG BOKO UBI KAYU
Bahan-bahan
3 cawan air
2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
3 cawan ubi kayu (diparut)
Cara membuat
1. Isikan air dalam periuk. Masukkan gula merah, gula pasir dan daun pandan. Masak sehingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
2. Campur dengan 3 cawan ubi kayu parut. Gaul rata. Kukus 30 minit.
Bahan Lapisan Atas
1 cawan santan pekat boleh guna santan kara.
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam
Cara membuat lapisan atas
1. Satukan semua bahan. Gaul sebati dan masak atas api kejap sahaja sambil kacau. Api kecil.
2. Bila dah pekat sikit tutup api. Kacau sebati dan tuang atas ubi yang dikukus tadi. Siap.
Resipi oleh Amylia Haidir di Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Cara Berlauk Mudah & Sedap Yang Guna Inti Tuna.
Biasa lihat tuna dalam tin yang tertera ‘ketulan tuna dalam air’ yang banyak dijual di pasaraya? Kalau nak tahu, tuna jenis ini didatangkan tanpa campuran perisa lain dan anda boleh gunakannya untuk hasilkan pelbagai jenis masakan enak. Sangat mudah dan menjimatkan masa. Salah satu menu paling best yang boleh masak guna tuna ni ialah jadikannya sebagai inti Kuih Cara Berlauk. Memang sedap! Jom cuba. Pasti puas hati.
KUIH CARA BERLAUK EKSPRESS INTI TUNA
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 200ml santan
- 1 ½ cawan air
- Sedikit pewarna kuning
- Secubit garam
BAHAN INTI:
- 1 tin tuna dalam air
- 1 biji cili merah
- 1 tangkai daun bawang
- 1 tangkai daun sup
- Tomato ceri secukupnya | dipotong 4
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, telur dan santan. Gaul sebati.
2. Letakkan pewarna, garam dan air. Bancuh adunan hingga sebati dan tak berketul. Pastikan teksturnya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain, campurkan tuna, daun bawang, daun sup dan hirisan cili. Gaul rata.
4. Perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya.
5. Sapu sedikit minyak pada acuan dan panaskan menggunakan api kecil.
6. Tuang adunan tepung ke dalam acuan dan sudukan inti serta tomato ceri.
7. Tutup acuan menggunakan tudung periuk dan biarkan masak.
8. Setelah kuih masak, angkat dan ulang langkah hingga adunan habis.
9. Sedia untuk dinikmati.
Resipi Apam Lenggang Pasar Malam Yang Paling Sedap & Senang
Kalau ke pasar malam, suka beli Apam Lenggang? Ni min nak kongsi resipi mudah perkongsian saudari Zainab Ibrahim yang anda boleh cuba buat secara homemade. Senang je rupanya. Bahan-bahan mudah kita perolehi dan sukatannya menggunakan cawan serta sudu. Senanglah nak sukat kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Selamat mencuba!
RESIPI APAM LENGGANG PASAR MALAM HOMEMADE. MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/4 cawan air
- 1/2 cawan nasi sejuk
- 1/2 cawan gula – beli online disini
- 1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 1 1/2 cawan tepung beras – beli online disini
- 1 biji telur gred A @ 2 biji telur gred C
- 1 cawan santan pekat – beli online disini
- 1 sudu minyak masak
- 1 sudu yis kering – beli online disini
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan air dan nasi sejuk. Kisar sampai halus.
2. Kemudian masukkan gula, tepung gandum, tepung beras, telur, santan pekat, minyak masak, yis kering dan garam.
3. Kisar semua bahan dan biarkan selama 1 jam.
4. Bila adunan telah naik, bolehlah mula melenggang dalam kuali.
5. Lakukan hingga habis adunan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zainab Ibrahim
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Tradisional Terengganu, Tepung Kapur Namanya
Nampak macam kuih kaswi, tapi bukan kaswi. Inilah tepung kapur yang dikatakan sejenis kuih tradisional masyarakat Terengganu.
Teksturnya liat sedikit jika dibandingkan dengan kaswi. Kuih kaswi selalunya lembut. Selepas siap dibuat, kuih tepung kapur selalunya dipotong nipis-nipis dan digaul dengan kelapa parut.
Jom kita lihat resipinya.
KUIH TEPUNG KAPUR
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula melaka
2 cawan air
1 helai daun pandan
3 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
Kelapa parut
1 sudu besar air kapur
CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, masak gula melaka bersama air dan daun pandan sehingga gula melaka larut dan sebati. Selepas itu, tapis dan ketepikan.
2. Di dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, garam dan air kapur.
Kacau sebati.
3. Kemudian, tuangkan air gula melaka tadi sedikit demi sedikit.
4. Pastikan adunan tidak terlalu cair tetapi jangan terlalu likat dan pekat.
5. Cara memasak adunan ada tiga cara. Cara pertama, direbus di dalam plastik tahan panas. Cara kedua, dibungkus di dalam daun pisang dan disepitkan dengan lidi lalu dimasak atas api. Cara ketiga, dikukus.
6. Selepas masak, sejukkan dahulu sebelum dipotong.
7. Sebelum dimakan, gaulkan tepung kapur dengan kelapa parut yang sudah dicampur dengan sedikit garam.
TIP 1: Kukus sebentar kelapa parut agar kelapa parut tahan lebih lama.
TIP 2: Jika hendak mengukus, pastikan loyang atau bekas dioleskan dengan sedikit minyak masak bagi mengelakkan adunan sukar dikeluarkan daripada loyang.
Selamat mencuba!
Sumber: Farisha Sofea
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi.