Sedapnya Puding Karamel. Makan sejuk-sejuk di musim cuaca panas begini, memang nikmati. Bagi yang nak makan manisan ini tapi ‘takut’ dengan jumlah telur yang digunakan, bolehlah cuba resipi Puding Karamel yang tak guna telur perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Sangat mudah dan tentunya sedap. Tak perlu kukus pun. Cubalah.
RESIPI PUDING KARAMEL TANPA GUNA TELUR
BAHAN GULA HANGUS ( jika guna loyang saiz 7 inci):
2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan air panas
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula dalam loyang masak atas api sederhana hingga gula cair keperangan (sentiasa kacau).
2. Bila gula dah agak perang, tutup api dan tuangkan air panas perlahan-lahan.
Ads
3. Buka api dan masak lagi hingga gula larut. Padamkan api dan biarkan seketika. Boleh sediakan bahan puding.
Jika guna bekas dadih kecil, sukatan gula berbeza.
BAHAN GULA HANGUS (jika guna bekas dadih):
3/4 cawan gula ( hampir penuh)
1 cawan air panas
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula dalam kuali dan masak atas api sederhana hingga gula cair keperangan (sentiasa kacau).
2. Bila gula dah agak perang, tutup api dan tuangkan air panas perlahan-lahan.
3. Buka api dan masak lagi hingga gula larut. Padamkan api dan sejukkan seketika.
4. Masukkan 1 sudu makan gula hangus ke dalam bekas dadih. Biarkan dan boleh sediakan bahan puding.
BAHAN PUDING:
1 paket serbuk agar-agar @ 10gm (guna serbuk yang kosong @ jernih. Jika guna agar-agar tali, sukatanya 20gm atau 25gm)
4 cawan air
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat manis
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan hingga sebati, tapiskan dalam periuk dan masak guna api sederhana hingga larut.
2. Apabila dah mendidih kuat, tutup api dan tuangkan dalam loyang yang ada gula hangus tadi atau sudukan ke dalam bekas dadih. Biar sedikit suam.
Ads
3. Masukkan dalam peti sejuk. Bila dah mengeras, bolehlah dipotong dan dinikmati.
1. Ambil roti bulat burger, potong 6 bahagian jangan putus. Kalau nak guna roti sosej pun boleh je dan kena belah-belahkan tapi jangan bagi putus juga.
Sagu Gula Melakaadalah salah satu pencuci mulut yang terkenal dek kerana rasanya yang enak, lembut dan menyegarkan. Selain dipanggil Sagu Gula Melaka, ada juga yang menyebutnya sebagai Kuih Sagu Bersantan.
Bila buat manisan ni, ada kalanya warna pada sagu tu turun dan mewarnai susu @ santan. Bila kuah tak jadi putih, Nampak tak cantik dan kurang menyelerakan.
Jadi jom cuba resipi perkongsian saudari Nurul Fadzilah Ani ni. Lengkap dengan tip bagaimana nak mendapatkan sagu yang berbentuk bulat seperti telur ikan dan tak bergumpal. Selamat mencuba!
BAHAN AIR GULA:
1/2 cawan gula merah – beli online disini
1/2 cawan gula pasir – beli online disini
1 cawan air (masak dengan gula sehingga agak pekat dan likat)
Susu kotak (Dutch Lady) – boleh ganti dengan susu cair
CARA MEMASAK:
1.Masak air dalam 1.5 liter sampai betul-betul mendidih kemudian masukkan sagu (tak perlu rendam atau basuh sagu). Sukatan untuk sagu terpulang pada masing-masing (empunya resipi guna 2 cawan sagu).
2. Masak sagu sampai jadi jernih dan tak ada putih-putih dalam sagu.
3. Dalam tempoh memasak sagu tu, kalau air makin kurang dan menjadi pekat, tambah air panas dan terus masak sampai sagu betul-betul masak cantik.
4. Bila sudah siap masak, tapis sagu dan lalukan bawah air paip untuk buang lebihan kanji dalam sagu. Buat sedikit-sedikit supaya sagu tidak terkeluar dari penapis.
5. Hasilnya sagu akan nampak berbutir yang cantik. Toskan dan bahagikan sagu kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan.
TIP UNTUK SAGU NAMPAK CANTIK DALAM SUSU:
1.Lepas sagu sudah diwarnakan, biar seketika.
2. Kemudian lalukan semula sagu di bawah air paip untuk buang lebihan warna.
3. Maka sagu yang terhasil akan lebih cantik bila dituang gula melaka dan susu. Barulah tiada lebihan warna bercampur dalam susu.
Kuih muih lama memang enak dan pelbagai. Rata-rata banyak menggunakan bahan-bahan yang ringkas seperti ubi kayu, ubi keledek, pisang dan sebagainya. Walaupun ringkas namun kuih muih sebeginilah yang menjadi kegemaran ramai. Salah satu kuih lama yang masih popular ialah Belebat Ubi ni. Memang sedap! Dihasilkan dari campuran ubi kayu segar yang disagat halus dan dicampur dengan bahan-bahan sampingan yang lain. Rasanya lemak-lemak dan manis. Memang tak muak. Penambahan sagu juga membuatkan kuih ini mempunyai rasa lebih enak dan kenyal.
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 kg ubi kayu | diparut dan diperah airnya
200gm gula merah
16 sudu makan gula
750ml santan
100gm kelapa putih yang dicampur dengan sedikit garam
3 sudu makan sagu mata ikan | dicuci bersih
Daun pisang secukupnya | dilayur
CARA MEMASAK:
Masak gula merah dan gula pasir sehingga larut. Tapiskan.
Masukkan air gula ke dalam bekas berisi parutan ubi. Campurkan santan dan sagu. Gaul sebati.
Sudukan sedikit adunan ubi kayu ke atas daun pisang. Kemudian letakkan inti kelapa diikuti sedikit lagi adunan ubi kayu. Bungkus dengan kemas dan ulang langkah sehingga adunan habis.
Panaskan periuk kukusan dan kukus kuih selama 30 minit atau sehingga masak.
Ayam masak kicap memang lauk tak pernah gagal pikat selera — tapi bila ditambah madu, rasanya terus naik satu level!Gabungan manis, pedas dan berempah...