Petang begini mula mereka apa nak buat. Nak berkebun hujan pula. Nah apalagi jom masuk dapur sediakan kuih untuk minum petang. Fikirkan yang paling mudah dan bahan yang ada di ceruk dapur. Maka tercetuslah idea buat kaswi jagung.
Kaswi jagung
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan susu perasa jagung saji
2 1/4 cawan air
2 sudu besar gula
1 sudu makan air kapur
Sedikit garam
Kalau guna pewarna kuning sikit pun boleh
Cara buat:
1.Bancuh semua dan tapis.
2.Kukus selama 30 minit.
Kredit: Badariah Abdrahman
INGIN MENUKAR BARU MIXER ANDA, BOLEH LIHAT DI SINI.
Talam Pisang Lembut Bergedik. Mudah Buat Ikut Sukatan Cawan Je
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tepung Bungkus Cukup Lemak & Manis, Pasti Tak Cukup Satu
Kuih muih Melayu memang tiada tandingan kesedapannya berbanding berbanding kuih moden. Cukup rasa, lemak manisnya memang buat ketagih nak makan. Kecewa juga beli kadang tak dapat sebagaimana yang diimpikan.Jadi nak puaskan hati, jom buat sendiri ikut resipi perkongsian Faezah Ab Wahab.
TEPUNG BUNGKUS
Bahan-bahan:
3 cawan santan-beli online di sini
1 1/2 cawan tepung beras-beli online di sini
1 sudu gula
Sedikit garam
Dapatkan Cuoco Premium Stainless Steel Knife Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara memasak:
1.Masak atas api perlahan sehingga pekat. Sambil kacau.
2.Kemudian tutup api.
Inti
1/2 biji kelapa muda
1 ketul gula Melaka-beli online di sini
1 cawan air
Daun pandan
Cara memasak:
1.Kacau atas api sampai kering, letak tepung sikit untuk bagi kelapa lembap bersalut.Kalau kurang manis tambah gula putih.
2.Dah masak buat bulat-bulat kecil untuk dijadikan inti.
3.Bolehlah dibungkus dengan adunan tadi.
4.Kukus api sederhana dalam 15 minit.
Kredit: Faezah Ab Wahab
Kelas Online Rasa kini kembali & ia PERCUMA!
Nak belajar buat aneka juadah minum petang yang ringkas dan sedap? Jom sertai Kelas Online RASA bersama Chef Azreen, founder Dapur Kakhajjah.
Kelas Online Minum Petang
Tarikh: 10 September 2022 (Sabtu)
Masa: 10.30 pagi
Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join? FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Kimchi Air Tangan Ibu, Lengkap Rasa Pedas Manis & Rangup
Lemak Manis, Memang Sedap. Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
5 Resipi Kuih Talam Wajib Cuba Dan Pasti Laku Keras
Memang best kalau pandai buat kuih talam, setiap petang pasti ada menu minum petang. Kunci kejayaan buat kuih talam ni kena rajin mencuba dan jangan derhaka resipi je sebenarnya. Saya nak kongsikan 5 resipi kuih talam yang mudah dan menarik untuk dicuba. Mana tahu boleh cuba jual guna resipi kuih talam yang saya share ni. Jom kita cuba!
Surirumah yang suka keadaan dapur yang kemas wajib ada Haushalt Origami 3-Tier Folding Shelves
di rumah sebab barang-barang dekat dapur mesti tersusun rapi je. Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
KUIH TALAM LAPIS KACANG MERAH
Bahan A:
525gm gula halus – tak suka manis boleh kurangkan
1100ml Air
5 helai daun pandan – digunting pendek
Bahan B:
500gm tepung beras
50gm tepung ubi
1 ½ sudu kecil garam
500ml santan pekat
1100ml Air
Bahan C:
300gm kacang merah kecil – direndam 1 malam, basuh dan rebus hingga empuk kemudian timbang selepas direbus
Pewarnna Pink
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga mendidih.
2. Satukan semua bahan B dan campurkaan dengan bahan A.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian.
4. Pastikan putih 800ml.
5. Selebihnya untuk warna merah rose pink lebih kurang 4 atau 5 titik.
6. Mulakan melapis 500ml merah, 400ml putih, 350ml merah. Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.
7. 700ml merah tambah kacang merah (dikisar sekejap je) kemudian kukus 7 minit.
8. Melapis sehingga habis, akhir sekali warna merah yang ditambahkan sedikit lagi pewarna. Kukus hingga masak.
9. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
TALAM KASTARD JAGUNG
Bahan lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis
3 1/2 cawan santan
Sedikit perwarna kuning
Sedikit garam
Cara Penyediaan:
1. Satukan kesemua jenis tepung dalam sebuah mangkuk.
2. Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
4. Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit. Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yang terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
Bahan lapisan atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan – 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cawan jumlahnya
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Pewarna hijau/pandan
Cara Penyediaan:
1. Masukkan kesemua bahan dalam sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
2. Masukkan adunan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
3. Cakar-cakarkan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yang terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
4. Tunggu kuih betul-betul sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik.
5. Jangan lupa like dan share, terima kasih dan selamat mencuba
KUIH TALAM LAPIS COKLAT PISANG
Bahan A:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
Bahan B:
1 1/4 cawan gula halus
1 helai daun pandan – disimpul
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Bahan C:
3 sudu besar serbuk koko*
4 sudu besar air suam*
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen pisang
Cara Penyediaan:
1. Mula-mula satukan bahan B dan masak di atas api kecil hingga gula larut sepenuhnya. Tutup api dan biarkan suam. Ketepikan.
2. Sementara itu, satukan kesemua bahan A dan kacau rata. Ketepikan.
3. Panaskan pengukus, sediakan loyang sapu sedikit minyak dan lapik dengan plastik supaya kuih mudah keluar. Balut penutup pengukus dengan kain bersih atau guna aluminium foil.
4. Setelah air mendidih, masukkan acuan ke dalam pengukus dan panaskan seketika.
5. Setelah adunan B suam, tuangkan ke dalam adunan A. Kacau rata.
6. Sediakan 2 biji bekas berasingan dan tapis adunan A + B sama rata ke dalam kedua-dua bekas itu.
7. Satukan bahan bertanda *.
8. Satu bekas dicampur dengan campuran serbuk koko dan satu bekas lagi dicampur dengan pewarna hijau dan esen pisang.
9. Tuangkan sedikit adunan hijau ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Tuangkan pula adunan coklat ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Ulang kedua-dua proses sehingga habis berselang-seli. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit.
10. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
11. Jangan lupa like dan share ye, terima kasih dan selamat mencuba.
KUIH TALAM CENDOL
Bahan A lapisan bawah:
200gm tepung beras*
250ml santan pekat*
450ml air*
1 tbsp tepung jagung*
150gm gula caster
1 tsp garam
Bahan B:
200gm cendol – 1 paket kecil
Cara Penyediaan:
1. Satukan bahan bertanda * dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A.
2. Masak bahan A sehingga naik wap (jangan sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. Kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut).
3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
4. Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik.
5. Kukus selama 25 minit, selepas masak, cakar-cakar dengan garfu.
Bahan A lapisan atas:
300gm gula merah – boleh guna gula melaka/gula kampung
50gm gula castor
500ml air
Bahan B:
150gm tepung gandum
3 biji telur – boleh guna 5 biji kalau nak banyak telur
250ml santan pekat
1/2 tsp garam
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar.
2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan ke dalam periuk.
4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja).
5. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
KUIH TALAM KELADI
BAHAN-BAHAN:
Bahan A lapisan bawah:
2 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
300ml santan pekat – saya buat santan sederhana pekat 4 1/2 cawan
700ml air – campuran diantara santan pekat dan air
Bahan B lapisan bawah:
1 1/2 cawan keladi – buang kulit basuh, kukus dan toskan, supaya keladi tidak lebam semasa rebus masukkan sedikit garam.
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan A sehingga sebati.
2. Masukkan kedalam periuk. Masak hinggan naik wap dan masukkan bahan B.
3. Kacau sekejap, dan masukkan ke dalam loyang 10×10, kukus selama 25 minit.
Bahan lapisan atas:
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 biji telur
250ml santan pekat – saya guna santan sederhana pekat 3 1/2 cawan
500ml santan cair – campuran diantara santan pekat dan air
Sedikit warna purple
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan diatas, tapis kedalam periuk.
2. Masak hingga naik wap. Tuang keatas lapisan bawah, jangan lupa cakar sedikit bahagian bawah sebelum tuang bahagian atas tu.
3. Kukus selama 30 minit. Bila dah siap, dah betul-betul sejuk baru potong.
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Strawberry Cheese Tart Paling Mudah Dan Sesuai Untuk Jualan
Resipi Roti Sosej Premium Hasil Air Tangan Sendiri Untuk Bekal Anak Ataupun Suami
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Kuih ‘Legend’, Ini cara Buat Tepung Boko Ubi Kayu
Kuih ini antara yang popular di pantai timur, terutamanya Kelantan. Dihasilkan dari parutan ubi kayu segar dan dinikmati bersama kepala santan, sememangnya ia sangat sedap.
Kuih tepung boko ubi kayu ni sedap dimakan ketika masih panas dan sejuk. Yang paling penting untuk membuatnya sangat senang.
Jom kita cuba buat mengikut resipi yang dikongsi Muliadi Ramli.
CARA BUAT BEKE UBI @ BOKO UBI
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
500gm ubi kayu | buang kulit basuh bersih, kemudian sagat ubi. Perah ubi yang disagat. Buang air yang ada pada ubi, ketepikan
2 keping nise kerek – beli online di sini
5 sudu besar gula – beli online di sini
Daun pandan
TONTON Dapur Rasa Live: Roti Wholemeal Walnut
TONTON Dapur Rasa Live: Roti Pintal Kurma
CARA BUAT:
1. Masak nise kerek, gula dan daun pandan. Kemudian, ketepikan.
2. Bila air nise dah sejuk, satukan dengan ubi kayu. Kacau rata. Lepas tu masuk dalam bekas plastik. Kukus dalam 25 minit, ketepikan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
BAHAN BAHAGIAN ATAS PUTIH
1 ½ kotak kecil santan – beli online di sini
1 cawan air
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
5 sudu besar tepung beras – beli online di sini
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA BUAT:
1. Satukan semua bahan. Kacau rata. Jangan bagi berketul.
2. Kemudian, ambil ubi kita yang dalam bekas yang dah masak tadi. Letakkan bahagian putihnya.
3. Kemudian kukus lagi 15 minit. Siap untuk dimakan. Nak lagi sedap, boleh simpan dalam peti sejuk sejam dua, kemudian baru makan.
Kredit resipi: Muliadi Ramli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: