Ada yang mengidam kuih tradisional seperti bahulu atau kuih dangai? Sedapnya kalau dapat makan kuih ni lengkap dengan kopi panas. Pertamanya kalau nak membuat kuih dangai ni paling utama ialah perlu ada acuannya. Bagi yang nak mencuba kuih lejen ni dikongsikan cara membuatnya.
Dangai Bahan-bahan: 4 cawan kelapa muda 2 cawan tepung pulut-BELI ONLINE DI SINI 1 cawan gula(boleh kurang kalau tak suka manis) 1/2 sudu kecil garam Sedikit air kelapa
Cara memasak: 1.Gaul semua bahan di atas kecuali gula(gula cik mas tak gaul sekali dengan tepung tadi) Gaul manja ja. Jangan ramas. Nnti kuih jadi padat. 2.Letak tepung yang digaul tadi dalam acuan. 3.Tabur gula atas adunan. Renjis-renjis sedikit air kelapa bagi lembab. Jangan renjis banyak sangat. 4.Tutup acuan. 5.Bakar dalam acuan yang ditabur sedikit tepung pulut. Bakar hingga masak.
Waktu petang begini, memang sedap kalau dapat menikmati Kuih Cakoi panas-panas. Rangup diluar, gebu dan lembut di dalam. Memang tak puas dimakan. Bagi yang suka rasa manis, boleh cicah Cakoi tu dengan kuah pandan atau kastard. Memang nikmat! Ada yang nak cuba buat Cakoi yang enak ni? Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh saudari Sha Roziah Al Yahya ni. Sangat mudah dan pasti menjadi.
1. Satukan tepung, yis, baking powder, minyak, gula dan garam ke dalam bekas besar. Gaul hingga jadi sebati semua.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh. Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
3. Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
4. Perap doh tadi hingga naik 2 kali ganda dari saiz asal.
5. Untuk menggoreng, tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
6. Bila Cakoi sudah garing dan keperangan, angkat dan toskan minyaknya.
Roti sisir "hentam sajelah" nama dia..janji ada rupa ckit ok lah..resepi sama mcm roti biase cuma tambahkn gula biar manis sikit..Kemudian tambah perisa jagung. Hasilnya sangat sedap..harum semerbak bau jagung.Sekali rasa sekeping terus habis tiga keping..
ROTI SISIR
1sudu kecil mauripan
1sudu gula pasir
50ml air suam
(bancuhkn bahan di atas)ketepikan
2 cawan tepung roti
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu makan marjerin
1sudu kecil bread improver
2 sudu makan susu tepung(sya guna fernleaf )
4 sudu makan gula
1sudu kecil garam
SEdikit pwrna kuning klu suka..
2-3 sudu perisa jagung(yg untuk bancuh air tu ye)
70 ml air sejuk (ikut lembut doh)
Sdikit susu +sdikit telur (untuk sapu atas roti sblum bakar )
Water roux ( 2sudu mkan tpung gndum+90ml air.masak atas api sederhana hingga pekat)
Loyang sya guna 20 x10 cm. Gris dgn marjerin..
Cara memasak:
1. Satukan water roux ,marjerin,gula,garam,perisa jagung,air sejuk ,pwrna kuning dlm 1 bekas,, kacau je dengan senduk sampai sebati..masukkan bancuhan mauripan .gaul lagi.. Seterusnya baru bahan kering.. Tepung gndum,tepung roti, bread improver, susu tepung.. Kalau doh lembik boleh tambah tepung sikit.Uli smpi x melekat di tangan. Elastik.. Ni penting untuk dapatkn roti yang lembut dan gebu..
2.Dah siap uli trus bhgikan 11 bahagian. (Sya x perap pn) bulat2 kan.. jdikn 11 bji bebola tepung..
3.Lepas tu lenyekkn dan gulungkn 1 per 1. Susun dalam loyang rapat-rapat.. Ok siap susun ..perapkan sampai kembang, Saya perap 2 jam.. Seblum bakar, sapu permukaan atas roti dgn susu +telur…
4.Bakar dengan suhu 170 ke 180 darjah selama 20 ke 25 minit. Atau sampi roti masak..bila dah masak terus sapu atas roti dengan marjerin .. Siap .
Sebelum ini, menu cheesekut dan juga cheesecake popular di kalangan penggemar pencuci mulut. Nah, muncul pula menu baru iaitu Sandwich Cheesecake daripada saudara Muhammad Ali.
Cara buat pun mudah saja. Bolehlah mak-mak lakukan aktiviti memasak bersama dengan anak-anak di rumah.
RESEPI SANDWICH CHEESECAKE MR.ALI
*Guna loyang 6 inci : dapat 4 bahagian
BAHAN-BAHAN
8 keping biskut (Saya pakai Jacobs. Kalau pakai biskut yang lagi kecil, akan dapat lebih dari 4 bahagian) – beli online DI SINI 250 gram cream cheese 150 gram dairy whipping cream 50 gram gula icing – beli online DI SINI 1 sudu kecil essen vanilla – beli online DI SINI 25 gram oreo yang dihancurkan @ 125gm coklat yang dicairkan
TONTON Rasa Masak Challenge 7 Hari Bersama Philips:Kek Butter
CARA- CARA:
1.Alaskan loyang petak dengan baking paper untuk hasil yang lebih kemas. 2. Letakkan 4 biskut terlebih dahulu. Letak dalam chiller/peti sementara buat lapisan mousse.
*ada 2 perisa, boleh pilih mana-mana
PERISA OREO
CARA-CARA:
1.Pukul 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas pukul dalam 2 minit, henti sekejap. Masukkan gula icing dan essen vanila. Sambung pukul beat sampai sebati. 2. Dalam bekas lain, pukul 150 gram dairy whipping cream sehingga kental. 3. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.
CHEESE 5
4. Masukkan 25 gram oreo yang dihancurkan atau terpulang nak letak banyak mana. Sebagai perisa sahaja. 5. Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
PERISA CHOCOLATE
CARA-CARA:
1. Pukul 250 gram cream cheesepada suhu bilik. Lepas pukul dalam 2 minit. Henti sekejap. Masukkan gula icing dan essen vanila. Sambung pukul sampai sebati. 2. Dah sebati, masukkan 125 gram coklat yang telah dicairkan. Pukul sebati. Dah sebati, berhenti.
3. Dalam bekas lain, pukul 150 gram dairy whipping cream sehingga kental. 4. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair. 5. Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
*gula atas tu pakai dusting sugar, baru dia tak menyerap, kekal elok atas kek. Yang ghaib tu kalau pakai gula icing.