Kalau pergi pasar malam, min memang suka beli popia basah. Lagi-lagi kalau inti di dalam banyak dan dituang dengan sos yang pekat.
Wah, menyelerakan sungguh bila mendengarnya kan. Sebenarnya, kita boleh buat sendiri menu ini di rumah. Sesuai untuk hidangan minum petang bersama keluarga.
Resipi yang dikongsikan Roshida Shida ini, lengkap dari cara buat kulit popia, sos dan juga inti dalam popia. Jom kita buat!
POPIA BASAH
BAHAN KULIT POPIA:
2 cawan tepung gandum – beli online di sini 1 biji telur putih ¾ cawan air 2 sudu makan cuka Secubit garam
Dapatkan DeRoyal 3 in 1 Cordless Chopper & Mixer dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMBUAT KULIT POPIA:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, gaul sebati. Boleh guna tangan atau sudu. Jika adunan nampak pekat, boleh tambah air sedikit. 2. Tutup dan perap 30 minit. Selepas ½ jam, panaskan kuali leper atau non stick, ambil sejemput adunan dan lengserkan di atas kuali nipis-nipis.
3. Biar seketika, kemudian angkat perlahan dengan menarik kulit popia dari tepi. Ulang proses ini hingga habis. 4. Kulit popia ni boleh letak bertindan ya sebab dia tak melekat.
1. Kisar bawang besar dan bawang putih hingga halus. 2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi. 3. Masukkan cili dan masak hingga pecah minyak.
4. Kemudian, masukkan gula perang, gula pasir dan juga kicap manis. 5. Masak hingga pekat menggunakan api perlahan. Tambah garam secukupnya.
Ads
BAHAN INTI POPIAH:
Sengkuang (jika suka, hiris nipis @ memanjang) Tauge | bersihkan ½ biji kubis | racik halus 1 biji lobak merah | hiris memanjang Segenggam udang | buang kepala & ekor, potong kecil ½ labu bawang besar | cincang halus 2 ulas bawang putih | cincang halus Udang kering (optional – yang ni saya tambah sendiri, tumbuk halus) Garam secukupnya Minyak untuk menumis
CARA SEDIAKAN INTI:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis udang, bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Guna api sederhana. 2. Masukkan kubis dan lobak merah. Kacau hingga layu. 3. Masukkan tauge, sengkuang, udang kering dan garam. Kacau sebati dan rasa garamnya (masak sekejap je bahan inti).
BAHAN TABUR:
Kacang tanah | disangai, buang kulit & tumbuk Udang geragau kering | disangai & tumbuk halus Bawang goreng
CARA SEDIAKAN:
Ads
Sediakan kulit popia dan sapukan sos sedikit, masukkan inti. Gulung kemas. Buat sampai habis. Curahkan sos di atas popia tadi, tabur dengan bahan tabur. Siap.
Kuih tepung bunga ini merupakan kuih tradisi negeri Pantai Timur dan selalu didapati di negeri Terengganu.
Menggunakan hanya tiga bahan kuih, cara membuat juga sangat mudah. Tapi jangan pandang sebelah mata, rasa kuih ini cukup enak walau hanya dibuat dengan bahan yang sangat ringkas.
Rasa tepung pulut yang kenyal bersalut dengan telur, manis-manis di hujungnya memang boleh buat kita teringat-ingat. Ringkas yang sedap.
Agar kuih tradisi ini tidak lenyap ditelan zaman, RASA kongsi resipinya mengikut panduan dari Afy Al Habibi.
Cara Buat Kuih Tepung Bunga
Bahan-bahan
145g tepung pulut
110ml air kosong
2 cubit garam
Cara Penyediaan
1. Satukan bahan-bahan, letak air sedikit demi sedikit. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
2. Sapukan pinggan atau dulang dengan sedikit tepung gandum atau tepung pulut. Bentuk doh jadi bulat sebesar syiling 20 sen.
3. Pecahkan sebiji telur dan kacau. Ketepikan. Kemudian panaskan minyak dalam kuali untuk menggoreng.
4. Taburkan sedikit tepung gandum atas tapak tangan untuk elak doh melekat.
5. Ambil satu doh kecil tadi, kemudian picit dengan ibu jari di bahagian tengahnya untuk bentuk yang sedikit meleper. Kemudian rendam dalam mangkuk telur.
6. Goreng satu demi satu doh tadi guna sudu. Goreng sekejap saja dalam 2-3 minit hingga tepung bertukar kekuningan, balikkan. Angkat dan tos minyak.
7. Susun tepung bunga dalam pinggan, setiap satu lapisan taburkan sedikit gula di atasnya.
8. Sedia untuk dimakan.
INFO: Boleh juga jika mahu campurkan santan dan masukkan kelapa muda parut. Tapi resipi tiga bahan saja pun dah sedap.
Ini antara lauk nostalgia yang dimasak oleh mak-mak atau nenek kita. Memang sedap, apatah lagi bila ditambah dengan tempoyak dan bilis.
Bagi yang lama tak makan lauk ini dan teringin nak merasa kembali boleh ikut resipi yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha. Jika tak mahu gunakan tempoyak pun boleh saja, tetap sedap.
Pisang muda masak lemak cili api, campur bilis dan tempoyak
Bahan-bahan
1 sisir pisang muda (boleh guna pisang emas, atau pisang kapas lagi sedap)
10-12 tangkai cili api
1 inci kunyit hidup
Tempoyak (kuantiti ikut citarasa)
2 keeping asam keeping
Kelapa parut dari 1 biji 1/2 kelapa -diperah santan
Cara membuat
1. Pisang muda disiat kulit, dicuci bersih dan dipotong kemudian direndam dengan air garam dan asam keping.
2. Cili api dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat.
3. Di dalam periuk satukan bahan tumk, santan, asam keeping, ikan bilis dan pisang muda yang sudah ditos airnya.
4. Masak hingga santan mendidih dan pisang agak lembut kemudian masukkan tempoyak. Kacau sebati.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau hingga gulai terbit minyak kemudian bolehlah tutup api.
Kalau rumah takde oven atau pun oven rosak, boleh aje masak pizza. Gunakan kuali. Lepas masak doh,susun topping boleh tabur apa sahaja ayam, daging, sayur, seafood tapi semua itu kena dimasak dahulu.
Naik cairkan keju mesti kena letak penutup, api kena perlahan aje. Tiga hingga empat minit dah okay sebab bahan-bahan topping tu dah siap siap masak tadi kan.
Yg dah siap masak tu boleh lah tabur oregano, memang sedap melampaulah.Seratus peratus masak atas api dapur gas aje, jom semak resipi yang dihasilkan oleh Murni Ahmad ni.
PIZZA TANPA OVEN
BAHAN-BAHAN :
.
Bahan doh pizza :
1kg tepung gandum
2 cawan air suam
1 paket mauripan @ yis kering
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan gula
Secubit garam
* Uli bahan di atas sekurangnya 5 minit
Bahan topping :
Sos pasta tradisional-jenama bebas.
Boleh letak macam-macam topping,
Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/kejuseafood
Bahan sos :
3 ulas bwg putih
1 biji bawang besar/Holland
1 sudu kecik mix herbs
1 kiub ayam
2 sudu besar tomato puree
3 biji tomato
CARA MEMASAK :
Penyediaan topping : 1. Tumis bawang holland dan bawang, bila dah wangi bahan basah yg lain. Contoh ayam,hotdog n cendawan dan pelbagai lagi.
2. Tumis sampai masak ye,perasakan dgn garam dan lada hitam. Ketepikan.
Cara penyediaan doh : 1. Gaul tepung dgn minyak. 2. Tambah air. uli tepung sekurangnya 5 minit, bila dah tak melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam. *sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.
.
3. Selepas satu jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
.
4. Bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.
.
5. Bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali.
.
6. Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik,masak je doh tu atas kuali 7. Kalau suka kerak pizza tu rangup,kena masak doh tu dulu sebelum isi topping. 8. Kalau suka lembut gebu mcm roti,letak topping atas doh mentah,baru masak. 9..Susun siap-siap atas kuali sebab tak perlu nak angkat2 doh tu..sbb topping tu berat..nanti berat n susah nak letak atas kuali/pan pulak. Sapukan sos dahulu baru susun topping.
.
10. Keju tu ambik masa 3-4 minit untuk cair .
Cara penyediaan sos : 1. Potong halus bawang putih dan tumis smpai naik bau.. 2. Masuk bawang dan tomato yg dikisar. 3. Masak sampai pecah minyak. 4. Masukkan tomato puree 5. Tambah mix herbs dan kiub ayam 6. Perasakan dgn garam dan serbuk lada hitam
.
*nak cepat buat guna roti nan/arab.. *resepi doh ni boleh buat donut,roti dan pau..
Nak tahu ayam segar atau tidak? Rahsianya ada pada warna buntut ayam! Ketahui cara mudah bezakan ayam segar, ayam tak halal, dan ayam bangkai sebelum beli di pasar.