Anda suka makan Kuih Keria Gula Melaka? Apa kata cuba resipi yang perkongsian saudari Mariana Zainalni. Memang sedap dan lembut je bila dimakan. Pasti puas hati bila dapat makan makanan yang diidam ni. Bila buat sendiri, rasa pun lebih puas. Jom lah cuba buat puan-puan. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.
1.Kukus atau rebus ubi keledek hingga empuk. Toskan dalam penapis dan biarkan sejuk.
2.Lecekkan ubi guna anak lesung batu hingga hancur.
Ads
3.Masukkan mentega, garam, tepung gandum, tepung beras dan baking powder dalam ubi yang dilecek. Uli sebati.
4.Jika melekat, jangan tambah tepung dalam doh. Hanya perlu basuh tangan, lap hingga kering dan sapu tepung atau sedikit minyak pada tangan.
5.Timbang doh 35gm, bulat-bulatkan dan buat lubang guna chopstik atau jari.
6.Bila sudah siap bolehlah digoreng hingga garing. Angkat dan toskan.
BAHAN SIRA:
100-150gm gula melaka ketul
30gm gula pasir
1/2 cawan air
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1.Cairkan gula merah, gula pasir, daun pandan dan air hingga likat. Pastikan guna api perlahan.
2. Apabila sudah berbuih-buih likat, pekat tidak bertali, bolehlah masukkan keria (masa ni guna api paling perlahan) dan pastikan semua keria bersalut air gula. Tutup api.
3. Alihkan dalam talam, jangan tindih. Sedia untuk dinikmati apabila sudah sejuk.
Pasti ramai yang menyukai kuih tepung pelita. Kalau bulan puasa kuih inilah seringkali diburu orang ramai. Lemak manisnya memang buat ketagih nak makan. Kalau ada yang teringin membuatnya, dikongsi resipi mudah buatnya.Masuk dalam peti sejuk kemudian makan lagi sedap rasanya.
Tepung Pelita
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula(nak manis lebihkan sikit)
1/2 cawan air pandan
3 cawan air
Sedikit pewarna hijau
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan dan kacau tanpa henti dengan api sederhana,jangan bagi berketul dan pekat sikit kecilkan api terus kacau hingga berkilat dan nampak licin,panas panas tuang dalam bekas.
Sedapnya kuih Cek Mek ni. Kuih ini merupakan salah satu kuih tradisional Kelantan yang sangat sedap dan mudah disediakan. Hanya menggunakan bahan-bahan mudah didapati, kuih ini sesuai dinikmati pada bila-bila masa sama ada di waktu pagi, petang atau di majlis-majlis keraian. Nak cuba? Saudara Mohd Azmy ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
1.Rebus ubi keledek dengan secubit garam hingga empuk. Empunya resipi guna ubi kuning kerana rasanya yang lebih manis. 2. Bila ubi telah empuk, toskan air dan lenyek menggunakan lesung batu hingga lumat.
3. Masukkan tepung gandum dan juga baking powder. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambal diuli. Jangan letak banyak nanti kuih akan keras. Pastikan jumlah ubi lebih banyak dari tepung.
4. Uli hingga adunan tidak melekat di tangan.
5. Sediakan minyak dan juga gula. Minyak untuk memudahkan proses menguli doh. Gula pula dijadikan inti kuih.
6. Cubit doh dan leperkan. Letak 1 sudu teh gula.
7. Bentukkan doh menjadi bentuk bujur.
8. Lakukan proses yang sama hingga habis adunan.
9. Panaskan minyak masak yang banyak dan goreng cek mek tadi hingga keperangan.
10. Angkat dan toskan. Tunggu kuih sejuk seketika barulah dinikmati.
11. Kuih Cek Mek sedia untuk dihidang. Berhati-hati jika makan sebaik diangkat dari kuali kerana air gulanya masih panas.
Kuih Sagu antara kuih muih lama yang sedap dan paling mudah nak buat. Teksturnya yang lembut, manis dan dinikmati bersama kelapa parut menjadikan sajian ini digemari semua golongan. Bagi anda yang terasa nak makan Kuih Sagu untuk minum petang, resipi perkongsian saudari Sitihawa Ahmad ni boleh dicuba. Memang mudah!
RESIPI KUIH SAGU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan sagu
2 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh pewarna merah @ hijau
1/2 biji kelapa parut – kukus terlebih dahulu supaya tahan lama
Sedikit garam halus
Sedikit minyak untuk sapu acuan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air dan masukkan pewarna. Kacau rata.
2. Bila mendidih, masukkan sagu dan gula. Kacau serta masak hingga kembang dan likat.
3. Padamkan api dan masukkan sagu ke dalam acuan-acuan kecil atau acuan lompang. Boleh juga guna loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
4. Kukus sagu sekali lagi selama 15-20 minit.
5. Sejukkan sagu seketika sebelum dikeluarkan dari acuan.
6. Tabur kelapa parut yang telah dikukus dan digaul dengan sedikit garam halus.