
Aduh geramnya tengok bila masak pau menjadi gebu dan lembut. Mungkin yang tidak menjadi dengan elok kerana teknik memasaknya tidak betul. Pau boleh dipelbagaikan rasa dengan inti sama ada manis dan juga pedas.
Ada lagi ke yg nak resipi pau paling ringkas terlajak gebu? Nah dikongsikan resipi oleh Rozita. Moga pau anda gebu gebas lepas ini.
Bahan-bahan:
3 cwn tpg gndum
1 1/2 sdu kcl mauripan
1 sdu kcl baking powder
2 sdu bsr myk mask
1sdu bsr gula
Cara memasak:
Gaul smua di atas
Bru masuk air…
Uli jdi doh.. Uli lama sikit.. Tu yg buat dia gebu tu
Buat bulat2 bg abih.. Letak inti.. Peram 1 jam.. Kukus 7 ke 8 mnt
Kredit: Rozita Ramli
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi & Cara Buat Kuih Lapis Yang Lembut & Sedap

Kuih lapis merupakan sejenis kuih yang berasal dari Indonesia. Kuih ini terdiri daripada beberapa lapisan dan boleh didapati dalam pelbagai warna.
Teksturnya yang lembut dan warna yang menarik, pasti anak-anak suka. Kuih lapis simple yang biasa kita makan waktu minum petang, makan dengan kopi ‘O’ pun sedap.
Resipi kuih lapis yang dikongsi Azmalaini Abd Rahman ini, diolah daripada resipi orang lain dan dipermudahkan cara membuatnya.
KUIH LAPIS SIMPLE
BAHAN-BAHAN:
400gm tepung beras cap teratai – beli online di sini
125gm tepung jagung – beli online di sini
125gm tepung gandum – beli online di sini
300gm gula – beli online di sini
Sedikit garam
3 cawan santan (saya guna santan segar tanpa campuran air – resepi asal guna 2 cawan)
5 cawan air
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masak gula bersama dengan air yang telah disukat. Kalau nak wangi, masukkan daun pandan (ambil dalam 2 cawan).
2. Satukan semua bahan, kacau dan tapis.
3. Alas loyang 10 x 10 dengan plastik 16x 16/14×14.
4. Guna api yang sederhana kuat.
5. Sebelum masukkan tepung, panaskan loyang/letakkan loyang dalam kukusan.
6. Mula melapis. Lapisan 1 saya guna 400 ml. Banyak sedikit untuk cover tepung dalam kukusan, kadang kukusan kita tak sama bila berada di atas dapur.
7. Lapisan ke-2 dan seterusnya, saya guna 300 ml bancuhan tepung.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
8. Penggunaan api; untuk lapisan pertama, dalam 4 minit, jangan lama kerana nanti dia mengelembung/terlebih masak. Tekan dengan jari atau tengok warna tepung dah berubah jadi cerah.
9. Lapisan seterusnya 5 minit/6 minit sahaja.
10. Resipi ini akan dapat 8 layer. Setiap satu warna tu, saya buat 2 lapisan. Akan ada sedikit lebihan tepung, jika tidak mahu membazir anda sukat siap-siap ye.
11. Bila dah faham dengan rentak kuih anda, dengan resepi yang sama kita boleh buat jadi 10 layer.
12. Dari segi penggunaan warna, terpulang pada pilihan masing-masing.
Kredit: Azmalaini Abd Rahman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kerap Disangka Wanita, Chef Ini Kreatif Hasilkan Donut Pelangi
Hidangan Pencuci Mulut Durian Crepe, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Apam Nasi Viral, Guna Lebihan Nasi Jer! Sedap Cicah Dengan Kelapa Parut Campur Garam.

Selalu lebihan nasi yang tak habis paling rajin buat nasi goreng tapi kalau malas laju jer masuk ke dalam tong. Bagi mengelakkan pembaziran, elok lebihan nasi itu di buat kuih Apam Nasi. Ramai yang tidak tahu resipi kreatif yang dikongsikan ini. Cuba buat dulu kuih ini, gerenti tak percaya kesedapan apam nasi ni!
RESIPI APAM NASI VIRAL
KISAR:
- 2 cawan nasi
- 3 cawan air
- 1 cawan gula
AYAK:
- 3 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 1 peket yis mauripan 11g
CARA MASAK:
- Campurkan semua bahan, perap 1 jam.
- Tuang dalam acuan yang disapu minyak.
- Kukus sehingga masak.
- Hidang dengan kelapa parut dicampur sedikit garam.
Kongsi resepi : nurul atika moktar via mahn
Resipi Kuih Lopes Versi Masak Guna Rice Cooker. Senang, Cepat & Menyelerakan!

Teringin nak makan Kuih Lopes? Jika guna cara ni memang mudah. Anda tak perlu kukus dan tak payah gulung dalam daun pisang. Sesuai sangat buat berbuka atau moreg. Jom cuba resipi perkongsian saudari Shahera Ilani.
KUIH LOPES ‘RICE COOKER’
BAHAN PULUT:
- 2 cawan beras pulut
- 1 cawan santan cair
- 1 cawan air
- 1 cawan air daun pandan
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna hijau – jika perlu
- Kelapa parut secukupnya
BAHAN AIR GULA MELAKA
- 1 keping gula melaka
- 1 cawan gula perang
- 5 cawan air
- 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Basuh beras pulut dan masukkan santan cair, air, air daun pandan, garam dan sedikit pewarna hijau jika suka. Adun rata dan letak dalam periuk nasi elektrik. Masak pulut seperti masak nasi biasa.
2. Sementara tunggu pulut masak, kukus kelapa parut seketika. Bila dah sejuk, gaulkan dengan sedikit garam. Ketepikan.
3. Setelah pulut masak, keluarkan dan padatkan pulut dalam bekas bersesuaian. Kemudian bentukkan bulat. ( boleh guna cawan)
4. Golekkan kepingan pulut tadi ke dalam bekas berisi kelapa parut.
5. Untuk menyediakan air gula melaka, masak gula melaka, gula perang, air dan daun pandan hingga mendidih dan sedikit pekat. Ketepikan.
6. Sedia untuk dinikmati bersama pulut tadi.
Kredit resipi & foto: Shahera Ilani