Rasanya lemak manis. Sangat menawan cita rasa penggemar kuih tradisional yang sifatnya lembut dan manis. Kuih lompat tikam terkenal di sebelah Pantai Timur tanah air kita. Selalunya ada dijual di pasar pagi. Boleh dibuat untuk sarapan dan minum petang. Kali ini RASA kongsikan resipi kuih lompat tikam. Bolehlah belajar buat untuk dihidang time bulan puasa yang bakal muncul tak lama lagi ni kan?
LOMPAT TIKAM
Ads
BAHAN YANG HIJAU
2 cawan tepung beras (BELI DI SINI)
4 cawan air
1/2 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMBUAT
1. Masak semua bahan di atas sampai warna berkilat.
2. Masukkan dalam bekas. Ketepikan.
Kuih Permata Zamrud merupakan sejenis kuih tradisional yang dihasilkan menggunakan tepung pulut yang diisi inti kelapa seakan Kuih Koci. Kuih ini memang sangat sedap dan mempunyai rasa lemak-lemak manis. Nak cuba buat untuk minum petang? Resipi perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan ni antara yang terbaik dan mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
BAHAN B (ADUNAN PUTIH): 2 cawan santan – empunya resipi guna Kara. Tambahkan sedikit air agar santan tidak terlalu pekat 1/2 cawan tepung beras – beli online disini 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini 2 sudu makan tepung gandum – beli online disini Garam Daun pandan
BAHAN INTI: 1 cawan kelapa muda parut Gula merah secukupnya – beli online disini Sedikit air Daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan A dan uli hingga sebati. Dohnya seakan doh buah melaka.
2. Untuk bahan B, satukan semua bahan dan tapis. Kemudian masukkan ke dalam kuali bersama daun pandan. Masak guna api perlahan hingga naik wap sahaja anggaran 5 minit.
3. Bagi membuat inti, cairkan gula merah dan air di dalam kuali bersama daun pandan. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sebati hingga air kering. Sejukkan.
4. Sediakan acuan lompang dan sapu minyak.
5. Masukkan inti ke dalam doh. Kemudian bulatkan.
6. Masukkan doh ke dalam acuan lompang dan letak di tengah-tengah. Buat hingga habis adunan.
7. Tuang aduanan B ke dalam acuan.
8. Kukus Kuih Permata Zamrud selama 10 minit menggunakan api sederhana.
9. Bila masak, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Ramai beranggapan susah nak buat Koleh Kacang, tetapi kena gaya dan ikut step yang betul, ia sangat mudah. Tak percaya anda boleh cuba resipi dan cara disarankan dalam resipi yang dikongsikan di bawah ini. Gerenti anda tak percaya hasilnya, apa yang penting cuba dulu membuatnya.
KOLEH KACANG BAHAN-BAHAN : Bahan A :
1 1/2 cawan gula merah
4 sudu makan gula halus | jika nak kurangkan manis boleh dikurangkan jadi 70gm
1 1/2 cawan air
1 helai daun pandan Bahan B :
1 cawan tepung kacang hijau
1sudu teh garam
2 cawan santan pekat
5 cawan air Bahan Tahi Minyak :
1 1/2 cawan santan pekat
Secubit garam garam halus
Campurkan kedua bahan ni dan masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau hingga menjadi tahi minyak dan berwarna kekuningan.
Tutup api dan ketepikan.
CARA MEMASAK :
1. Masak bahan-bahan A sehingga mendidih atau gula hancur, tapiskan menjadi 2 cawan air gula (jangan sampai pekat sangat). Biarkan sejuk.
2. Satukan bahan B, kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.
3. Masukkan bahan A ke dalam bancuhan B, kacau di atas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.
4. Jangan terlalu pekat, masukkan 1 1/2 sudu makan minyak supaya berkilat
5. Bila masak tuang ke dalam loyang yang telah dilapik plastik dan disapu marjerin.
6. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.
7. Setelah sejuk boleh potong dan hidangkan
INFO: Sebaiknya, buat tahi minyak dahulu. Semasa buat tahi minyak, selepas masak, tapiskannya, ambil minyak lebih kurang 1 1/2 sudu makan dan campurkan dalam adunan Koleh Kacang semasa direnehkan.
Sedap sungguh cucur cheese ni. Makan panas-panas sedap sungguh. Rangup dan membuka selera. Kalau terasa nak buat cucur yang sedap selain cucur bilis, jom buat cucur cheese. Senang sangat ni. Bahan pun tak banyak nak guna. Cuma 5 bahan je untuk buat cucur cheese ni tau.
CUCUR CHEESE PANAS VIRAL
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air panas
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cheese
Cara membuat
1. Adunkan tepung dengan air panas, gula dan garam sampai sebati atau pejal. Jangan lembik.
2. Bulatkan dan leperkan. Letak cheese di tengah dan tutup kembali.
3. Goreng dengan api sederhana. Angkat.
Info
Boleh tambah bahan lain ikut cita rasa misalnya lobak merah dan bawang.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...