Kuih bom adalah antara kuih tradisional yang masih tetap mempunyai peminatnya sampai sekarang. Nak membuatnya tidak menggunakan banyak bahan. Cuma tekniknya kena betul kerana tekstur kuih bom adalah agak liat. RASA kongsikan caranya.
KUIH BOM BIJAN INTI KELAPA MANIS
Ads
BAHAN UNTUK KULIT
500 gram tepung pulut
1 cawan tepung gandum
Secubit Garam
Air secukupnya
Bijan putih secukupnya
CARA MEMBUAT KULIT
1. Campur tepung pulut, tepung gandum dan garam dalam bekas. Gaul rata.
2. Kemudian tuang air sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tidak melekat pada bekas.
BAHAN INTI
Kelapa parut
Gula Merah
Gula Pasir
Secubit Garam
Sedikit Air
Ads
CARA MEMBUAT INTI
1. Letakkan sedikit air ke dalam kuali. Masukkan gula merah, gula pasir dan garam.
2. Kacau sehingga gula cair.
3. Masukkan kelapa parut.
4. Masak sehingga warna kelapa menjadi sedikit gelap kemudian tutup api.
CARA BUAT KUIH BOM
1. Sebelum uli untuk masukkan inti, pastikan tangan dilumur dengan sedikit minyak masak.
2. Ambil doh dan masukkan inti kelapa. Bulatkan dan gaulkan dengan bijan.
3. Buka api sederhana besar. Masukkan minyak masak.
4. Apabila minyak sederhana panas, masukkan kuih bom dan kecilkan api.
5. Selepas kuih bom mula mengembang dan bertukar warna, kacau kuih bom sehingga masak.
Ads
TIP UNTUK KUIH TIDAK PECAH
1. Sentiasa kacau.
2. Pastikan minyak masak tidak terlalu panas sebelum masukkan kuih bom.
Kali ini majalah RASA ingin tampilkan resipi kuih buah Melaka namun menggunakan labu. Pasti terbit cita rasa yang berbeza dengan buah Melaka yang biasa dimakan.
KUIH BUAH MELAKA LABU
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung pulut
1 cawan labu (kukus dan lenyekkan)
1/4 cawan air
Gula Melaka secukupnya (potong kecil-kecil)
1/2 cawan kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Gaul tepung pulut dan labu lenyek. Hanya tambahkan air jika perlu.
Labu yang telah dilenyekkan selepas dikukus.
2. Uli sehingga adunan sebati.
Doh yang siap diuli.
3. Bulat-bulatkan doh dan leperkan sedikit.
4. Letakkan gula Melaka yang telah dipotong. Bungkus kemas-kemas.
Doh dileperkan sedikit dan diletakkan gula Melaka di atasnya. Kemudian bungkus kemas.
5. Didih air bersama daun pandan.
6. Selepas air mendidih, masukkan doh yang telah diisi gula Melaka tadi.
7. Jangan dikacau. Tunggu sahaja sehingga doh timbul.
Tunggu sehingga timbul.
8. Angkat dan toskan.
9. Gaul kelapa parut dengan sedikit garam.
10. Kemudian gaulkan kelapa parut tadi kepada buah Melaka.
Selamat mencuba!
Norazizah Ruslan ialah Penceramah Pemakanan Dan Gaya Hidup Sihat.
Sebelum ni viral pasal tauhu sumbat bergedel, kali ini RASA ingin perkenalkan pula Tauhu Sumbat Bakso, penggemar bakso mesti suka. Rasa memang osem sedap ye, pendek kata memang tak rugi korang cuba. Sangat sedap dan sesuai kalau dijadikan hidangan pembuka selera atau kudapan berkhasiat pergi berkelah atau bekal anak ke sekolah ye..
TAUHU SUMBAT BAKSO PEDAS BAHAN-BAHAN:
25 biji tauhu goreng bulat
250gm daging kisar
2 batang lobak merah | parut & cincang halus
3 pokok daun bawang | hiris halus
3 ulas bawang merah | hiris & goreng
3 ulas bawang putih | hiris & goreng
1 biji telur
1/2 sudu teh serbuk sulah
80gm tepung ubi
1 sudu makan serbuk perasa ayam
1 sudu teh garam
BAHAN SAMBAL (DIKISAR KASAR):
30 biji cili padi
2 biji cili merah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Gula dan garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Semua bahan sambal digoreng kecuali garam dan gula. 2. Kemudian, kemudian tumbuk atau kisar kasar dengan garam dan gula secukup.Ketepikan. 3. Seterusnya campurkan semua bahan aduanan bakso kecuali tauhu goreng bulat. 4. Kacau rata dan ketepikan. 5. Belah tak putus tauhu, masukkan sedikit sambal cili tadi kedalamnya dan tambah pula adunan bakso secukupnya.
6. Kukus selama 20-25 minit.
7. Panaskan minyak dan goreng Tauhu Sumbat Bakso, hingga perang.
8. Angkat dan sedia dihidangkan.
9. Boleh saja terus hidang Tauhu Sumbat Bakso Pedas ini selepas kukus, terpulang cita rasa.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.