Macam ni rupanya buat Keropok Nasi. Jika di dapur anda ada lebihan nasi sejuk, jangan buang atau bazirkan kerana ada menu sedap dan enak yang boleh dihasilkan menggunakan bahan ini. Resipi keropok nasi ini dikongsi dari saudari Mazura Esha. Nampak mudah nak buat. Jadi jom cuba. Pasti sedap.
1. Rendam nasi sejuk dengan air panas selama 1 jam. Kemudian tapis. 2. Satukan semua bahan (kecuali tepung ubi) ke dalam blender. Masukkan sedikit air (cukup sekadar untuk bagi blender berputar sahaja) 3. Tuang ke dalam bekas dan masukkan tepung ubi. Uli hingga jadi doh. Boleh rasa jika doh sudah cukup perasa atau tidak. Jika tidak cukup, boleh tambah. 4. Jika suka, boleh letak pewarna kesukaan. 5. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bentukkan mengikut saiz kesukaan anda.
6. Didihkan air dalam periuk dan masukkan keropok tadi. Masak hingga doh keropok terapung. 7. Angkat doh dan lalukan di bawah air mengalir. Toskan. Sejukkan dan simpan doh dalam peti sejuk beku semalaman.
8. Keluarkan ketulan doh keropok dan hiris nipis-nipis. 9. Susun dalam bekas bersesuaian dan jemur hingga kering. Biasa kalau cuaca panas dan matahari terik, boleh jemur dalam 2 hari.
10. Bila kepingan keropok sudah kering, simpan dalam bekas kedap udara dan boleh digoreng pada bila-bila masa.
Semperit merupakan salah satu biskut raya kegemaran ramai. Memandangkan Ramadan bakal menjelang seterusnya Aidilfitri, pasti sudah ramai yang tercari-cari resipi biskut yang mudah dan sedap untuk disediakan menjelang Syawal nanti. Salah satu resipi mudah adalah resipi Biskut Semperit Coklat perkongsian saudari Noor Suhaida ini. Pasti digemari ramai dan bagi peminat coklat, ia tentunya resipi yang tidak harus anda abaikan. Kata empunya resipi, biskut ni rasanya seakan Chipsmore. Malah beliau juga bermurah hati berkongsi tip untuk jadikan bunga biskut yang tidak mendap, kekal terletak dan cantik selepas dibakar. Wow…Pasti enak. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMBUAT BISKUT SEMPERIT COKLAT MUDAH & RANGUP
CARA MEMASAK: 1.Ayak gula aising. 2. Satukan gula aising dan mentega. Kacau menggunakan senduk sampai sebati. 3. Masukkan kuning telur dan creamy vanilla. Kacau sebati. 4. Seterusnya masukkan serbuk coklat, tepung jagung dan tepung kastard. Kacau sekadar sebati sahaja. 5. Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh yang dikehendaki. Doh semperit tidak boleh keras sangat, tidak boleh lembik sangat. 6. Tekan doh menggunakan acuan semperit (acuan pecah 10) pada loyang yang telah dioles. Bakar pada suhu 150C selama 25 minit.
TIP BUAT BISKUT SEMPERIT YANG ELOK & CANTIK
Untuk elakkan bunga biskut ‘tidur’ atau berubah bentuk selepas dibakar, jangan sesekali pukul mentega dan gula sampai kembang macam nak buat kek. Kena kacau manja sekadar sebati sahaja.
Selepas doh semperit ditekan pada loyang, biarkan selama 15 minit sebelum di bakar. InsyaAllah bunga tak jatuh lepas dibakar.
Nasi Hujan Panas perkongsian saudara Razzi Hajemini nampak sangat mudah disediakan. Sesuai bagi anda yang suka makan aneka nasi bertumis yang mudah dan enak. Nasi Hujan Panas ini sesuai dinikmati bersama lauk Ayam Masak Merah atau Daging Kicap. Pasti berselera makan. Jom cuba! Anda dan keluarga pasti sukakannya.
RESIPI NASI HUJAN PANAS SEDAP & MUDAH DIMASAK
BAHAN-BAHAN: 10 cawan beras basmathi – beli online disini 7-8 biji bawang merah – hiris 4-5 ulas bawang putih – hiris 2 inci halia – hiris 2 sudu mentega – beli online disini 2 sudu ghee / minyak sapi – beli online disini Rempah 4 sekawan 2 helai daun pandan – simpul 3 kiub pati ayam – beli online disini Garam dan gula secukup rasa 1 tin susu cair 2 cawan air – sukat guna cawan sukat beras Sedikit bawang goreng Pewarna merah, hijau dan kuning – beli online disini Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan beras basmathi. Rebus hingga 80% masak. Ketepikan. 2. Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tambah mentega dan ghee/minyak sapi. 3. Kemudian bahan-bahan yang telah dihiris.
4. Masukkan rempah 4 sekawan dan daun pandan. Goreng sehingga wangi.
5. Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa. 6. Kemudian masukkan susu cair dan tambah air. Biarkan mendidih.
7. Masukkan beras yang telah direbus 80% masak dan taburkan sedikit bawang goreng.
8. Kecilkan api dan tutup periuk. Biarkan dalam 5 minit. Kemudian gaul rata dan letakkan pewarna merah, hijau dan kuning. 9. Gaul lagi dan tutup api. Biarkan periuk “keep warm” selama 10-15 minit. 10. Nasi Hujan Panas siap untuk dihidangkan bersama lauk pauk pilihan.
Kalau makan di kedai mamak, ayam goreng memang jadi lauk wajib untuk hidangan.Tambah pula dapat makan ayam rangup, memang ralit dibuatnya. Lain macam sedap ayam goreng mamak ni. Nak cuba boleh la cuba resipi ni. Best makan dengan kuah campoq, terasa mcm kat kedai nasi kandaq ja. Jangan lupa papadom . Masak ni untuk menu tengah hari atau makan malam memang padu.
AYAM GORENG MAMAK 1 ekor ayam dicuci bersih
Bahan kisar : 6 ulas bawang putih – BELI ONLINE DI SINI 2 inci halia – BELI ONLINE DI SINI 2 sudu makan serbuk kari ( abg guna kari daging ) 1 sudu makan lada putih…
Bahan-bahan : 6 sudu makan tepung jagung -BELI ONLINE DI SINI 6 sudu makan tepung beras BELI ONLINE DI SINI 3 tangkai daun kari
Cara membuat:
1.Campurkan bahan kisar dengan tepung beras, tepung jagung dan daun kari. Tambahkan air jika terlalu pekat. Jangan terlalu banyak air nanti tak rasa pula.
2.Perap selama 1 jam lagi lama perap lagi rasa. Panaskan minyak, goreng sehingga garing.
Selamat mencuba
Kredit : Zahir Derashid
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini
BOLEH DAPATKAN AIR FRYER DENGAN HARGA BERBALOI DI SINI
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.