Teringin nak makan kek tapi oven rosak atau di rumah memang tiada ketuhar. Supaya tetap boleh merasa, boleh bakar kek atas dapur gas saja.
Sebenarnya cara inilah juga yang diguna pakai oleh orang tua kita dulu untuk memasak kek. Jangan bimbang hasilnya tetap elok cantik dan gebu.
Cara buat kek marble bakar atas dapur gas
Ads
Bahan-bahan:
1 cawan marjerin (cap Pelangi )
1 cawan gula
2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu kecik esen vanilla
5 bijik telur size B
2 sudu besar susu cair
Pewarna hijau & merah
Cara membuat:
Pukul gula bersama marjerin sampai kembang, masukkan esen vanilla dan susu cair.
Masukkan telur sebiji demi sebiji & pukul sampai sebati. Akhir sekali masukkan tepung yang sudah diayak.
Kemudian bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan letak pewarna pada setiap satu adunan. Tuang adunan dalam loyang (corak ikut cita rasa).
Ads
Cara masak kek atas dapur gas
Ambil periuk besar yang boleh muatkan loyang, letak atas dapur. Masukkan loyang dalam periuk dan tutup periuk.
Masak dengan api yang kecil dalam 45 minit atau hingga kek masak.
Tip penting
1) Periuk perlu ditutup semasa membakar kek
2) Tak perlu letak air, kalau letak air jadi stim/kukus
3) Boleh letak alas bahagian dalam periuk dengan tudung periuk, pasir atau bahan yang tahan panas sebelum letak loyang kek. Letak terus loyang dalam periuk pun boleh.
Ads
4) Kek masak dalam tempoh 45 minit, jika belum masak dalam waktu itu, tambah masa 5 ke 10 minit lagi.
5) Tak perlu panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau ada yang nak panaskan dulu, terserah.
terliur lihat Kek Span Pandan yang dihasilkan oleh saudara Azizi Rais ni. Nampak gebu gila! Walaupun lelaki, siapa sangka beliau boleh hasilkan kek macam ni. Yang wanita pun ramai lagi ‘fail’ buat kek ni tau. Menurut saudara Azizi lagi, resipi yang beliau kongsikan ini adalah asas kepada kek span yang gebu dan lembut. Jika nak perasakan, hanya tambahkan pewarna dan perisa mengikut citarasa masing-masing. Nak cuba? Jom lihat bahan -bahan yang dieprlukan.
KEK SPAN PANDAN
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur ayam gred A
120gm gula
150gm tepung naik sendiri
50ml minyak masak
1 camca besar ovalette
Pewarna hijau dan esen pandan. ( optional )
9 inci loyang
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak. (Jika ingin kek berperisa pandan, oren atau sebagainya, boleh dimasukkan sekali masa ini).
2. Selepas itu mulakan dengan kelajuan perlahan, bila sudah sebati gunakan top speed sampai adunan menjadi bertanduk.
3. Kemudia tuangkan minyak masak, kaup balikkan sehingga rata.
4. Masukkan dalam loyang 9″ yang telah dilapik dengan kertas minyak.
5. Bakar selama 40 minit dengan suhu 170’c atau golden brown atasnya.
6. Bila sudah masak sejukkan sabelum dikeluarkan. Tidak perlu hendak terbalikkan.
INFO: Kek span ini boleh di hias menggunakan topping buttercream dan whip cream.
Buat yang suka makan dan buat kek, kena tahu cara-cara mudah untuk membuatnya. Untuk mentega, margerin dan telur yang akan digunakan, simpan di dalam suhu ruang. Pembuatan kek harus sesuai mengikut sukatan dalam resipi. Tak boleh main agak-agak seperti kita masak lauk pauk. Timbang bahan dengan tepat barulah kek menjadi dengan elok dan enak rasa.
KEK OREN BIJI POPI
BAHAN KEK:
5 biji telur gred A
300gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
300gm cawan tepung gandum
200gm gula kastor
3/4 cawan perahan jus oren
¼ cawan susu segar
2 sudu makan parutan kulit oren
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
70gm biji popi
BAHAN ISING CREAMCHEESE:
200gm gula ising | ayak
150gm creamcheese | dilembutkan pada suhu bilik
150gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum serbuk penaik. Ketepikan.
Campurkan jus oren, susu dan esen vanila di dalam mangkuk. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren dan biji popi. Pukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati.
Masukkan telur satu persatu, kacau sebati. Kemudian masukkan campuran tepung dan susu secara berselang seli, bermula dan diakhiri dengan tepung.
Oleskan dua loyang dengan minyak, bahagikan adunan kepada dua bahagian dan tuangkan adunan ke dalam setiap loyang.
Bakar pada suhu 170⁰C selama 25 minit atau sehingga masak dengan api atas dan bawah.
Untuk membuat ising; Pukul mentega dan creamcheese hingga sebati. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit, putar sehingga sebati. Masukkan esen vanila.
Untuk menyediakan kek; Letakkan satu lapisan kek di atas papan kek. Sapukan aising di atas lapisan kemudian letakkan lapisan kek yang kedua. Salutkan kek dengan lebihan ising, atau boleh terus dihidangkan tanpa disalut (naked cake style). Hias dengan isi buah oren.
KEK PISTACHIO DAN KARAMEL MASIN
BAHAN KEK:
3 biji telur gred A
200gm gula kastor
250ml minyak jagung
250ml susu segar
350gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
70gm kacang pistachio | hancurkan kasar
BAHAN KARAMEL MASIN:
200g gula
3 sudu makan air
90g mentega | potong kiub
120ml krim (whipping cream/heavy cream)
1 sudu teh garam
BAHAN ISING BUTTERCREAM:
150gm gula ising | ayak
150gm lemak sayuran (shortening)
150gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
1 sudu teh esen vanila
2 sudu makan susu segar
CARA MEMASAK:
Satukan tepung gandum, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ayak dan ketepikan.
Pukul telur, gula kastor dan garam hingga kembang dan putih. Masukkan esen vanila. Kemudian masukkan susu dan minyak jagung perlahan-lahan.
Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan paling perlahan hingga adunan sebati. Jangan pukul terlalu lama.
Oleskan dua loyang dengan minyak, bahagikan adunan kepada dua bahagian dan tuangkan adunan ke dalam setiap loyang.
Taburkan kacang pistachio ke adunan kek. Bakar pada suhu 170⁰C selama 25 minit atau sehingga masak dengan api atas dan bawah.
Untuk membuat ising; Pukul kesemua bahan kecuali esen vanila hingga kembang. Masukkan mentega kacang, putar sehingga sebati.
Untuk membuat karamel masin; Masak gula, garam dan air di dalam pan yang mempunyai dasar yang tebal di atas api sederhana. Masak hingga gula berwarna perang.
Masukkan mentega perlahan-lahan. Karamel akan berbuih apabila mentega dimasukkan. Kacau dengan laju dan berhati-hati hingga mentega cair sepenuhnya. Masukkan krim dan teruskan mengacau selama seminit. Angkat dan sejukkan.
Untuk menyediakan kek; Letakkan satu lapisan kek di atas papan kek. Sapukan ising di atas lapisan kemudian taburkan kacang pistachio. Ulang langkah ini dengan satu lagi lapisan kek, ising dan kacang.
Salutkan kek dengan lebihan ising. Sudukan karamel di atas kek. Hias dengan kacang pistachio.
KEK COKLAT PUTIH
BAHAN-BAHAN:
110gm coklat putih | cairkan
90gm coklat putih | cincang halus
227gm mentega
350gm gula kastor
5 biji telur
2 sudu teh esen vanila
350gm tepung
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
¼ sudu teh baking soda
225gm yogurt
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar 180°C. Griskan loyang dan alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
Tapiskan tepung, serbuk penaik, garam dan baking soda bersama.
Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Tambahkan esen vanila.
Masukkan coklat putih yang telah dicairkan.
Masukkan adunan tepung dan yogurt berselang-seli. Pukul perlahan sekadar sebati.
Tuangkan pada loyang separa penuh. Taburkan coklat putih yang dicincang. Penuhkan loyang dengan adunan selebihnya.
Bakar selama 60 minit ataupun sehingga masak.
Hiaskan dengan buah strawberi untuk lebih menarik.
KEK COKLAT KACANG HAZEL
BAHAN-BAHAN:
300gm kacang Hazel | dibakar dan dikisar halus menjadi serbuk seperti tepung
80gm koko
100gm mentega | lembutkan pada suhu bilik
5 biji telur | asingkan putih dan kuningnya
300gm gula kastor
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar 180°C. Griskan loyang dan alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
Tapis serbuk kacang hazel dan koko bersama.
Pukul kuning telur bersama 200 gram gula kastor. Masukkan mentega sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga gebu.
Masukkan campuran koko dan kacang hazel. Kaup balik adunan.
Dalam mangkuk adunan lain yang bersih, pukul putih telur dan masukkan lebihan gula kastor sedikit demi sedikit sehingga kental. Kaup balik ke dalam adunan tadi perlahan-lahan sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar dalam 35 minit atau sehingga masak.
Boleh bakar sebiji atau jadikan seperti kek cawan.
Kek oren lembut moist lembab ni memang ramai yang suka. Apa yang penting tak muak langsung bila makan. Bila guna pes oren sanquick memang lagi sedap. Memang lembut sangat tekstur kek ni.
Kek Oren
Bahan-bahan:
3 biji telur ¾ cawan gula 1 sudu besar ovalette 3 sudu besar pes oren sanquick
¼ cawan minyak matahari
¼ cawan santan
1 1/4 tepung gandum
Cara membuat:
1.Adun sampai gebu telur, gula,pes oren sanquick.
2.Masukkan minyak matahari. 3.Masukkan santan. 4.Pewarna dan mix sampai gebu.
5.Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak 1 1/4 cawan ,adun sampai gebu.
6.Gris loyang supaya tidak melekat.
7.Cucuk supaya tengok dah masak atau belum. 8.Bakar suhu 150-160 selama sejam mengikut jenis oven.
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.