
Kek coklat kalau dihidangkan bukan setakat anak-anak suka, semua orang menyukainya.
Jom kita buat kek kukus coklat, letak topping di atasnya memang nampak mewah. Mudah sangat buat kek ni, bahan-bahan blend untuk cepat siap. Hasilnya memang memuaskan.
Kek coklat moist(loyang 7 inci)
Bahan-bahan:
- 3 biji telur
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula castor
- 1 cawan minyak (saya guna minyak jagung)minyak masak pun boleh je
- Esen vanilla
- 1 cawan serbuk koko van houten atau jenama lain pun boleh
- 1 cawan susu cair
Blend semua bahan
Ayak dalam satu bekas - 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil baking soda
Tuang bahan blend tadi sikit-sikit masuk ke dalam bahan ayak
Whisk sebati
Panaskan kukusan
Tuang adunan ke dalam loyang
Kukus hingga masak(tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil)
Bila kek dah masak sejukkan dulu.keluarkan dari loyang sekejap
Lapik baking paper yang baru dalam loyang yg sama
(baking paper biar lebih tinggi dari loyang,supaya nanti bila coklat dah keras,senang nak tarik kek keluar dari loyang
Potong sikit bahagian atas kek supaya kek nampak cantik bila potong nanti
Terbalik kek yang bawah ke atas
Dan masuk ke dalam loyang.
Sedia untuk kita topping pulak - Untuk topping
- 1 cawan whipping cream
- 1 cawan dark dan milk coklet beryls
Kalau nk lebih tambah whipping cream lebih sikit dari coklat masakan)whipping cream biar lebih dari coklat masakan
Double boil hingga coklat cair
Bila kek dah sejuk tuang atas kek.guna senduk nampak lagi kemas.
Siap
Sejukkan dulu
Keluar perlahan-lahan kek dari loyang.
Nanti potong(rendam sekejap pisau dalam air panas.kemudian potong,supaya tak comot
- Siap
Kredit: Iedajahaya
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kek Jepun Lembut Dan Mudah Buat

Geram tengok kek Jepun yang super lembut ni. Dari asyik membeli lebih baik membuatnya sendiri. Bahan-bahan membuatnya juga tidak susah cari.
Min kongsi cara mudah membuatnya.
Bahan-bahan
Bahan A:
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 susu kecil garam
60 gm tepung kek/tepung superfine
20 gm tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140 gm gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sudu kecil jus lemon
Cara-cara
Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.
Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati.
Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya dan tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.
Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath).
Kredit:Aneka Resipi Kek
Bonda Sharifah Mariam Kongsi 20 Resipi Biskut Raya Lama Kegemaran Orang Dulu-Dulu.

Biarpun terdapat deretan biskut moden yang berwarna-wani serta rasa disajikan di meja hidangan, biskut tradisional seperti Biskut Bangkit, Biskut Buah Kana, Biskut Kacang Tanah dan sebagainya tetap menjadi pilihan. Khas buat anda, bonda Sharifah Mariam kongsikan aneka resipi biskut raya tradisional yang boleh dihasilkan sempena raya ni. Selamat mencuba!
1. BISKUT KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 110gm marjerin | dicairkan
- 100gm tepung gandum | diayak
- 75gm tepung jagung
- 45gm gula halus
- 1/2 cawan kacang hijau | tumbuk halus
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 biji kuning telur
- Sedikit pewarna hijau
- Sedikit putih telur | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama gula. Apabila sebati, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan kacang hijau tumbuk. Gaul rata.
- Masukkan marjerin dan esen vanila sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan sebati dan tekstur doh seakan boleh dicanai.
- Canai adunan doh dan terap menggunakan acuan kegemaran. Susun biskut diatas dulang pembakar yang telah disapu sedikit marjerin.
- Bakar biskut dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga biskut masak.
Info chef: Jika adunan terlalu lembik, tambah sedikit tepung. Jika adunan terlalu keras, tambah sedikit marjerin.
2. BISKUT BUNGA KACANG TANAH
BAHAN-BAHAN:
- 185gm marjerin
- 250gm tepung gandum
- 185gm tepung jagung
- 95gm gula halus
- 60gm kacang tanah tumbuk
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 biji telur kuning | hiasan
- Sedikit kacang tanah | digoreng untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama gula. Kemudian masukkan marjerin namun jangan dipukul hingga kembang.
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung, kacang tanah tumbuk dan esen vanila. Gaul rata hingga sebati.
- Keluarkan doh dari mangkuk adunan dan canai sederhana tebal.
- Terap doh mengikut acuan kegemaran dan susun di atas loyang pembakar.
- Sapu telur kuning diatas biskut dan hiaskan dengan kacang tanah goreng.
- Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
- Sejukkan dan simpan di dalam balang kedap udara.
3. BISKUT BIJAN
BAHAN-BAHAN:
- 100gm marjerin
- 120gm tepung gandum
- 70gm gula kastor
- 40gm tepung kastad
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
- Bijan dan kuning telur secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega, gula, kuning telur dan esen vanila. Kacau hingga rata.
- Masukkan kesemua tepung. Uli hingga sebati.
- Canai dan terap dengan acuan yang bersesuaian.
- Sapu kuning telur dan taburkan bijan sebagai hiasan.
- Bakar di dalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 160C.
Info chef: Biskut hendaklah disejukkan sepenuhnya sebelum dimasukkan ke dalam balang bagi mengelakkan ia menjadi lemau.
4. BISKUT DURIAN BELANDA
BAHAN-BAHAN:
- 375gm tepung gandum
- 200gm marjerin
- 75gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
- Sedikit pewarna hijau
- Jem nanas secukupnya
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Setelah itu masukkan telur serta esen vanila. Pukul hingga sebati.
- Masukkan pewarna hijau. Serta tepung gandum. Gaul lagi sehingga adunan rata.
- Ambil adunan dan leperkan. Kemudian isikan jem nanas didalamnya. Bentukkan seperti bentuk buah durian belanda.
- Sapu permukaan biskut yang telah dibentuk tadi dengan kuning telur. Sususn di atas dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit.
- Dengan menggunakan gunting bermuncung tirus, gunting permukaan kuih membentuk seakan duri buah durian belanda.
- Bakar biskut pada suhu 160C selama 20-25 minit.
Info chef: Jika suka, boleh mencucuk bunga cengkih pada kuih bagi membentuk tangkai buah durian belanda.
5. BISKUT BUAH KANA
BAHAN-BAHAN:
- 150gm gula halus
- 175gm marjerin
- 300gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- 1/4 sudu teh serbuk penaik
- Sedikit esen vanila
- 2 sudu makan serbuk koko
- Sedikit jem
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung bersama serbuk penaik. Ketepikan.
- Pukul mentega bersama gula sehingga putih. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan esen vanila dan serbuk adunan. Pukul hingga rata sambil dimasukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan buah kanan. Ketuk acuan bagi mengeluarkan kuih dan susun di dalam dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 160C selama 15-20 atau sehingga masak.
- Apabila biskut telah sejuk, sapukan jem dan cantumkan. Sedia untuk dinikmati.
Info chef: Pastikan acuan buah kana ditabur sedikit tepung bagi memudahkan kuih dikeluarkan dari acuan.
6. BISKUT BUNGA CINA
BAHAN-BAHAN:
- 185gm tepung gandum
- 190gm gula halus
- 95gm marjerin
- 30gm tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanila
- Sedikit kismis hitam | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula halus sehingga berkrim. MAsukkan esen vanila dan kacau rata.
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gaul sehingga adunan sebati.
- Isi adunan ke dalam acuan. Terapkan bentuk bunga di atas dulang pembakar. Hiaskan dengan kismis.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga masak.
7. BISKUT SUJI
BAHAN-BAHAN:
- 125gm minyak sapi
- 125gm gula halus
- 250gm tepung gandum
- Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
- Pukul gula halus dan minyak sapi sehingga hancur dan putih.
- Setelah itu masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat.
- Bentukkan adunan menjadi bulat dan hiaskan ceri merah diatasnya.
- Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15-20 minit.
Info chef: Waktu membakar mungkin berbeza bergantung kepada jenis ketuhar. Tambah waktu membakar jika biskut anda kelihatan belum masak dan begitu juga sebaliknya.
8. BISKUT BINTANG
BAHAN-BAHAN:
- 100gm marjerin | dicairkan
- 90gm tepung gandum
- 20gm tepung kastad
- 90gm tepung jagung
- 40gm gula halus
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 biji kuning telur
- 1 biji kuning telur | hiasan
- Ceri hijau secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan telur sehingga sedikit kembang. Kemudian masukkan kesemua tepung. Gaul rata.
- Kemudian masukkan marjerin sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh dicanai.
- Terap doh menggunakan acuan berbentuk bintang dan susun diatas dulang pembakar.
- Sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri hijau.
- Bakar dalam ketuhar bersuhu 155C selama 20 minit.
9. BISKUT BUAH GAJUS
BAHAN-BAHAN:
- 100gm tepung gandum
- 120gm marjerin | dicairkan
- 110gm tepung jagung
- 45gm gula halus
- 2 biji kuning telur
- 50gm kacang gajus | ditumbuk hancur
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 biji kuning telur | hiasan
- Sedikit biji gajus panggang | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul gula bersama kuning telur sehingga larut. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung, gajus tumbuk dan esen vanila. Gaul hingga sebati dan rata.
- Masukkan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan boleh dicanai.
- Terap doh menggunakan acuan berbentuk buah gajus.
- Hiaskan dengan biji gajus dan sapukan kuning telur dipermukaan biskut.
- Bakar selama 20 minit menggunakan suhu 160C.
Info chef: Pastikan biskut mempunyai ketebalan yang sama bagi memastikan ia masak sekata.
10. BISKUT MILO
BAHAN-BAHAN:
- 125gm tepung agndum
- 105gm tepung jagung
- 50gm gula halus
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 40gm milo
- 95gm marjerin | dicairkan
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung gandum, tepung jagung dan milo hingga rata.
- Pukul gula dan telur secara sederhana kemudian masukkan esen vanila dan juga tepung dan milo yang diayak bersama tadi. Gaul sebati.
- Masukkan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan boleh diterap.
- Terap menggunakan acuan pilihan dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
11. BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
- 185gm tepung gandum
- 95gm gula
- 125gm marjerin
- 86gm tepung kastad
- 1/2 sudu teh vanila
- Coklat urai secukupnya
- Cawan kertas secukupnya
- Pemarut berlubang kecil
CARA MEMASAK:
- Pukul marjerin, gula dan esen vanila hingga hancur dan sedikit kembang.
- Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung kastad. Uli hingga sebati.
- Ambil sedikit adunan, kepalkan dan parut menggunakan pemarut ke dalam dulang.
- Isikan parutan doh ke dalam cawan kertas dan taburkan coklat urai dengan secukupnya.
- Bakar selama 29-25 dengan suhu 160C.
Info chef: Bagi memudahkan proses memarut, doh boleh dikepal, dibalut plastik dan disimpan seketika di dalam peti sejuk. Doh yang sedikit keras mudah diparut dan tidak lembik.
12. BISKUT TAT NANGKA
BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung gandum
- 135gm marjerin sejuk
- 180ml air berais
- 1/2 sudu teh garam
- Jem nangka secukupnya
- Kuning telur secukupnya
CARA MEMASAK:
- Ramas marjerin di dalam tepung gandum sehingga menjadi seakan serbuk roti.
- Tambah air berais sedikit demi sedikit dan uli tepung sehingga menjadi doh. Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
- Ambil sedikit doh dan terapkan ke dalam acuan tat yang telah disapu dengan sedikit marjerin.
- Sudukan sedikit jem dan tutup permukaan tat dengan lebihan doh yang diterap mengikut kreativiti anda. Sapukan sedikit kuning telur di permukaan tat.
- Bakar pada suhu 190C selama 40-45 minit atau sehingga masak.
13. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung gandum
- 50gm gula aising
- 1/2 tin kecil minyak sapi
BAHAN INTI:
- 100gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak
- 65gm gula aising
BAHAN SALUTAN:
- Gula aising secukupnya
CARA MEMASAK:
- Masukkan tepung ke dalam kuali. Sangai seketika kemudian ayak bersama gula aising.
- Gaul campuran tepung bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
- bagi menyediakan inti, kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula aising.
- Ambil doh, leperkan dan sudukan inti kacang di tengahnya. Bentukkan doh menjadi bentuk bujur.
- Susun biskut di atas loyang dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
- Sejukkan biskut seketika dan salutkan dengan gula aising.
- Sedia untuk dinikmati.
14. BISKUT BANGKIT KELAPA
BAHAN-BAHAN:
- 160gm tepung ubi
- 30gm tepung gandum
- 100gm gula halus
- 1 biji kuning telur
- 90gm santan pekat
- 1/4 sudu teh serbuk penaik
CARA MEMASAK:
- Goreng tepung ubi dan tepung gandum seketika.
- Kemudian campurkan tepung tadi bersama gula dan juga serbuk penaik.
- Pukul kuning telur sehingga kembang lalu dimasukkan ke dalam bekas berisi tepung. Masukkan juga santan sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh lembut.
- Canai doh dan terap mengikut acuan yang digemari.
- Bakar pada suhu 160C lebih kurang selama 20-25 minit.
Info chef: Tepung digoreng bagi mendapatkan tekstur yang ringan.
15. BISKUT TAT RAGA NANAS
BAHAN-BAHAN:
- 125gm marjerin
- 185gm tepung gandum
- 100gm gula
- 86gm tepung kastad
- 1/2 sudu teh esn vanila
- Jem nanas secukupnya
- Sedikit kuning telur | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan marjerin sehingga sedikit kembang. Masukkan tepung gandum, tepung kastad dan esen vanila. Gaul hingga sebati.
- Canai dan terap doh menggunakan acuan tat. Letakkan jem nanas di tengahnya.
- Potong sedikit doh menjadi bentuk memanjang dan letakkan di atas jem. Sapu sedikit kuning telur.
- Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Info chef: Simpan di dalam bekas kedap uadar bagi memastikan biskut kekal rangup dalam tempoh yang lama.
16. BISKUT BUAH CAMPUR
BAHAN-BAHAN:
- 95gm marjerin
- 125gm tepung gandum
- 105gm tepung jagung
- 60gm gula
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 2 biji telur
- 80gm buah-buahan kering campuran
- Sedikit kuning telur | hiasan
CARA MEMASAK:
- Putar mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan pukul seketika. Kemudian masukkan esen vanila dan buah-buahan kering.
- Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.
- Ambil sedikit adunan, bulatkan dan susun di atas dulang pembakar. Tekan sedikit menggunakan garfu dan sapu sedikit kuning telur.
- Bakar biskut selama 20 minit dengan suhu 160C.
Info chef: Guna buah-buahan kering yang berlainan warna untuk mendapatkan warna biskut yang menarik.
17. BISKUT ULAS LIMAU
BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung gandum
- 210gm tepung jagung
- 185gm marjerin
- 95gm gula halus
- 1 sudu teh esen vanila
- 50ml jus limau Sunkist
- Sedikit pewarna kuning
- 4 biji telur kuning
- 1 biji telur | sapuan pada biskut
CARA MEMASAK:
- Pukul marjerin dan gula sebati. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanila. Gaul rata.
- Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul dan masukkan jus limau Sunkist. Uli hingga sebati.
- Titiskan sedikit pewarna kuning untuk mendapatkan warna yang cantik.
- Canai doh dan terapkan acuan berbentuk ulas limau.
- Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Info chef: Jika suka, boleh ditambah sedikit parutan kulit limau di dalam doh.
18. BISKUT BEBOLA CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
- 95gm marjerin
- 105gm tepung jagung
- 90gm tepung gandum
- 95gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 biji kuning telur
- 80gm cornflakes | dikisar kasar
- 100gm conflakes | salutan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentea, gula, telur dan esen vanila sehingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan cornflakes kisar. Uli hingga semua bahan sekata.
- Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Golek di dalam mangkuk berisi conflakes dan susun diatas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Info chef: Jika mahukan rasa biskut yang lebih rangup dan lemak, boleh ditambah sedikit hirisan badam panggang.
19. BISKUT MAHKOTA PERMATA
BAHAN-BAHAN:
- 140gm marjerin
- 125gm tepung gandum
- 105gm tepung gandum
- 80gm gula halus
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
- Ceri merah dan ceri hijau secukupnya
- Kuning telur untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula hingga agak kembang.
- Masukkan telur dan esen vanila. Gaul sebati.
- Tambahkan tepung agndum dan tepung jagung. Uli sehingga menjadi doh.
- Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk mahkota. Sapu kuning telur dan atur ceri merah dan hijau di atasnya.
- Bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit.
20. BISKUT KELAPA
BAHAN-BAHAN:
- 230gm marjerin
- 125gm tepung gandum
- 60gm gula halus
- 105 tepung jagung
- 1 sudun teh esen vanila
- 2 biji kuning telur
- 50gm kelapa parut kering | dalam tin
- 50gm kelapa kering | hiasan
- Putih telur secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan marjerin sehingga hancur dan sebati. Masukkan telur serta esen vanila.
- Ayak tepung gandum dan tepung jagung. Masukkan ke dalam adunan marjerin tadi. Tambah kelapa parut. Gaul sebati.
- Canai doh dan terapkan dengan acuan yang bersuaian. Sususn di atas dulang pembakar.
- Sapukan putih telur dan tabor kelapa kering sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Info chef: Jika menggunakan kelapa parut kering yang dihasilkan sendiri, pastikan tumbuk sedikit untuk menghaluskan teksturnya.
Biscotti & Pastri Puff Mudah Dari Chef Mohd Shafeeq

Hotel Crystal Crown PJ memang kaya dengan idea bakeri dan pastrinya. Chef Pastri, Chef Mohd Shafeeq Shahrom Nuwi berkongsi resipi pistachio biscotti dan karipap pastri ayam yang sungguh enak.
.
Biscotti dibakar dua kali untuk rasa rangup dan ringan berongga. Manakala karipap ayam penuh berperisa dengan kulit pastri puff memang terbaiklah. Berbaloi untuk dicuba, boleh dijadikan sajian petang yang menambat selera.
PISTACHIO BISCOTTI
BAHAN-BAHAN :
- 3 biji telur
- 200gm tepung gandum
- 140gm gula
- 3gm tepung penaik
- 150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata.
2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan.
3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit
4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.
5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis
6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup.
7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar selama dua kali
Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali
Keistimewaan : Ringan dan rangup
Anggaran kos : RM 20
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
CHICKEN CURRY PUFF
BAHAN-BAHAN :
- 6 keping puff pastri | siap dijual di pasaraya
- 1 cawan isi ayam | dibuang tulang
- 1 biji bawang besar | dicincang
- 1 biji telur | dipukul
- 1/4 cawan air | untuk memasak inti
- 2 sudu besar minyak masak | untuk menumis inti
- 1 sudu teh garam | atau secukup rasa
- 1 sudu teh serbuk kari
- 3 biji telur rebus | dibelah dua.
- 2 biji kentang
CARA MEMASAK :
Untuk inti :
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan kentang hingga empuk, dan masukkan ayam. Perasakan dengan garam
4. Tutup kuali dan biarkan mereneh dengan api perlahan
4. Masukkan air, dan tutup semula dan biarkan hingga inti betul-betul masak.
5. Potong telur rebus belah dan ketepikan.
Untuk menyediakan curry puff :
1. Ambil kepingan pastri puff dan potong tiga segi atau bentuk yang dikehendaki.
2. Masukkan 1 1/2 sudu besar inti dan letakkan ditengah,masukkan hirisan telur rebus, ambil lagi sekeping pastri dan tutup di atasnya
3. Tekan keliling pastri, boleh gunakan garfu sampai melekat.
4. Sapukan telur yang dipukul di atasnya, agar ia masak emas keperangan.
5. Bakar di dalam ketuhar, selama 12 minit (atau sampai keperangan) dalam ketuhar bersuhu 160 darjah C.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Paf dan pastri
Keistimewaan : Inti kari ayam dan telur rebus mengenakkan pastri puff
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda memilih untuk membuat pastri sendiri, simpan dalam peti sejuk dan buat sehari lebih awal.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI
TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
ATAU RESIPI INI :
Biskut Sarang Semut Biskut , Hasil Ramuan Tiga Jenis Tepung, Patut Ler Sedap.
JOM TONTON VIDEO INI :