Dah lama rasanya tak buat bubur jagung ni. Paling sedap kalau waktu bulan puasa, bubur manis begini memang jadi rebutan. Eloklah tu puasa pun dah tak lama lagi, bolehlah buat nanti. Rasa lemak manis memang tak boleh bawa bincang.
BUBUR JAGUNG LEMAK MANIS
BAHAN-BAHAN:
5 tongkol jagung – dihiris, basuh dan toskan
1/2 cawan sagu putih
2 cawan air
2 cawan santan pekat – guna santan segar
Ads
1 tongkol gula Melaka
2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar susu pekat
1/2 sudu teh garam halus
1 helai daun pandan – disimpulkan
Kisar halus:
2 senduk hirisan jagung
1 cawan air
CARA MEMBUAT:
1) Didihkan air, masukkan sagu. Masak sehingga sagu menjadi jernih kesemuanya. Kemudian, tapis dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan.
2) Kisar halus jagung bersama satu cawan air. Untuk bagi kuah tu rasa jagung.
Ads
3) Masukkan hirisan jagung ke dalam periuk bersama dua cawan air. Air tinggi dari paras jagung.
4) Masukkan jagung yang telah dikisar halus tadi. Kacau rata. Masak selama 15 minit atau hingga jagung empuk.
5) Bila jagung dah empuk, masukkan santan, garam, gula Melaka, susu pekat, gula pasir dan daun pandan. Kacau.
6) Akhir sekali, masukkan sagu tadi dan kacaukan ia. Sentiasa kacau agar santan tidak berketul. Bila dah mendidih sedikit bolehlah matikan api. Siap!
Melalui facebook, seorang wanita menggunakan Nama Mia Mie telah berkongsi resipi membuat kek Milo kukus yang sedang viral sekarang ni. Nampak senang sungguh. Cuma guna empat bahan, kukus dah siap. Jom cuba.
Kek coklat super moist ini memang sedap. Kek ini adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Lebih menarik lagi, kek coklat moist tanpa gunakan oven dan mixer. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Mai Sitiini ye. Mudah je nak membuatnya tapi sedapnya bukan kepalang ye.
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Bahan-Bahan Kek Coklat Super Moist:
Bahan kek: 1 cawan / 12gram serbuk koko – boleh beli online di sini 1/2 sudu teh serbuk penaik 1/2 sudu teh soda bikarbonat 1 cawan / 225gram gula kastor – boleh beli online di sini 2 biji telur (saiz A/B) 1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar) – boleh beli online di sini 1/2 sudu teh garam halus 1/4 cawan / 59ml minyak masak – boleh beli online di sini 1 sudu teh Nescafe 1/3 cawan / 83ml air panas 1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Bahan Coklat Ganache: 1 cawan / 250ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar) 2 sudu makan gula kastor – boleh beli online di sini
5 sudu makan susu pekat manis – boleh beli online di sini 1/3 cawan / 33gram serbuk koko – boleh beli online di sini
Untuk membuat kek; Ayak 1 cawan tepung gandum, 12/ sudu kecil baking powder, ½ sudu the soda bikar bonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk,
Masukkan 1 cawan gula kastor dan ½ sudu the garam halus. Kacau rata.
Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur- gaul sebati.
Bancuhkan satu sudu the nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati.
Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati.
Alas loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya, dan masukkan adunan tadi ke dalam loyang.
Bila air kukusan mendidih, masukkan loyang dan ukus selama 40 – 50 minit atau sehingga kek masak.
Terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.
Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye.
Untuk Buat Coklat Ganache:
Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas. Kacau semua bahan biar sebati.
Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit.
Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan butter/marjerin, kacau sehingga mentega larut.
Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek. Tambahan 1 sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.
Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik.
Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.
Tuangkan coklat ganache di atas kek, ratakan. siap!
Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek.
Siap! Memang mantap!!
EKSTRA!
TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:
Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang 8 inci.
Kuih muih tradisi jika dihidangkan tidak pernah muak makan. Cukup lemak manisnya. Umpamanya kuih talam susah juga nak dapat yang memenuhi cita rasa. Bagi memuaskan hati, lebih elok dibuat sendiri. Tak nak rasa terlalu manis, boleh kurangkan gula.
Talam gula merah Bahan-bahan lapisan bawah: 1 cawan gula merah * 1/2 cawan gula pasir * (bahan-bahan bertanda *dimasak sehingga gula larut,tapis dan sejukkan) 5 cawan air * 1 sudu kecil air kapur 2 cawan tepung gandum 2 sudu besar tepung ubi
Cara membuat: 1.Mula-mula panaskan kukusan. 2.Sapu minyak pada loyang,lapik plastik,ketepikan. 3.Dalam satu bekas,satukan tepung gandum dengan tepung ubi,tuang larutan air gula merah bersama air kapur,kacau rata. 4.Masak di atas api,sentiasa kacau sehingga naik wap dan sedikit likat,jangan pekat. 5.Bila air kukusan dah betul-betul mendidih,tuang adunan tadi ke dalam loyang. 6.Kukus selama 20-25 minit,guna api sederhana besar atau besar ( jika ada air bertakung di atas permukaan kuih,ambil kertas tisu ,letakkan di atas permukaan kuih supaya air tersebut menyerap pada tisu. 7.Angkat perlahan-lahan tisu tadi,cakarkan sedikit seluruh permukaan kuih dengan garfu,ketepikan.
Cara membuat: 1.Gaulkan semua bahan dan tapiskan 2.Masak di atas api,sentiasa kacau sehingga naik wap. 3.Tuang atas lapisan bawah yang telah di cakar tadi,kukus selama 20-25 minit api sederhana. 4.Pastikan kuih betul-betul sejuk dulu baru potong dengan pisau plastik yang telah dioles dengan sedikit minyak 5.Penutup kukusan balut dengan tuala bersih supaya air wap tidak menitik atas kuih. Saya tak balut penutup kukusan,setiap 8-10 minit,saya buka penutup,lap bawahnya dengan tuala bersih,kemudian sambung kukus. 6.Jika guna acuan kecil,oles sedikit minyak pada acuan,tuang 1/2 larutan gula merah,kukus 8-10 minit,tuang pula larutan putih ( santan ) kukus 10-15 minit,guna api sederhana.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...