Musim cuti sekolah ni, anak-anak mesti selalu rasa lapar dan mak-mak mestilah memasak dalam kuantiti yang banyak.
Kalau nak mesrakan lagi suasana makan bersama keluarga di rumah, bolehlah buat hidangan steamboat dan sup ala Johnny yang sedap ini.
Resipi yang dikongsi Aisyah Humaira ini, memang puas hati makan dan hampir sama rasanya seperti yang asal.
STEAMBOT & SOS HOMEMADE ALA JOHNNY
BAHAN UNTUK BUAT SOS
BAHAN KISAR:
10 biji lada merah besar (dibuang biji) 10 biji cili padi merah (jika tak suka pedas, boleh kurangkan) 4 ulas bawang putih 1 genggam batang ketumbar bersama akarnya *Kisar semua ni hingga lumat bersama sedikit air
Dapatkan Cuoco Premium Stainless Steel Knife Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Ads
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan kisar dan bahan sos dalam periuk, kecuali air tepung jagung dan daun ketumbar.
4. Rasa masam, pedas, manisnya jika ada yang terkurang tambah garam, gula atau apa-apa yang perlu tabur hirisan daun ketumbar. Banyak lagi sedap.
5. Jika sos cair, tambah air bancuhan tepung jagung tapi jika terlalu pekat tambah sedikit air. Siap sos steamboat.
Ads
BAHAN SUP STEAMBOAT:
3 ulas bawang putih | ditumbuk 2 biji bawang merah kecil | ditumbuk – beli online di sini Sedikit minyak untuk menumis 3 ketul kiub pati ayam – beli online di sini 1 sudu besar serbuk lada putih 1 sudu kecil serbuk lada hitam Garam, gula secukup rasa 1 batang kecil lobak putih | dihiris bulat 1 jag air atau mengikut banyak kuah yang diingini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih dan serbuk lada hitam hingga naik bau, kemudian masukkan air.
2. Bila dah mendidih masukkan kiub pati ayam dan semua bahan berbaki satu persatu. 3. Bila sup dah masak, bolehlah masukkan bahan-bahan steamboat.
Nampak menarik betul resipi puding swiss roll ni. Resipi ni boleh olah juga guna jenis kek swiss roll perisa apa yang kita suka. Cara penyediaan pun sangat mudah dan tak terlalu susah untuk disiapkan. Bahan-bahan yang diperlukan juga mudah dijumpa di pasaraya berdekatan dengan rumah. Resipi ni dikongsikan Mr. Ali di Facebook ni meraih sambutan yang sangat hangat. Air tangan lelaki ni memang lain macam sikit kalau dah pandai memasak, betul tak? Apa kata korang cuba redipi puding swiss roll ni nanti? Bolehlah buat stok minum petang.
Dapur bersepah?? Gunalah Muzy 3 Layer Anti Dust Dish Storage Boxbarang dapur tersimpan rapi confirm tak sakit mata lepas ni! Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5disini!!!
CARA PENYEDIAAN:
– Panaskan 900 ml air bersama sama 12 gram agar agar tali atau boleh pakai serbuk agar agar dan 185 gram gula .
-Bila agar agar dah terurai, gula dah larut and mendidih sila masukkan satu titik or dua titik pewarna hijau. Kacau hingga tiada ketul dan warna sebati . Dh sebati off api. Tunggu dalam 2-3 minit.
-Masukan agar agar tadi kedalam bekas. Masukan dalam 2-3 senduk sahaja . Boleh rujuk gambar.
– Selepas tu masukkan swiss roll yg siap dipotong. Susun keliling dinding bekas. Seterusnya potong kecil kecil dan mampatkan biar ia jadi satu layer swiss roll. Rujuk gambar
– Masukkan lagi agar agar sedikit demi sedikit sampai agak agak dah menutupi lapisan swiss roll tadi. Masukan dalam peti atau chiller selama 10 minit bagi dia set
– Sementara itu lebihan agar agar tadi on atas api balik dan masukkan 135 susu full cream atau boleh pakai susu cair. Kacau sebati. Dah sebati off api. Ketepikan dalam 4-5 minit
Anda teringin nak minum petang dengan bakeri dan pastri yang enak, lima resipi bakeri dan pastri kali ini pasti memenuhi citarasa selera anda sekeluarga. Macaron yang cair di mulut dan roti bun yang panas dan segar dari oven mampu menceriakan ‘mood’ anda sekeluarga.
.
RASA menampilkan menu dari blogger dan pengajar masakan online, Zalina Zainal @ Zalynz Oven untuk dicuba.
ROTI KEJU GULA
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
2 biji telur Gred B | (100gm)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
10gm atau 2 sudu teh susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan tabur permukaan:
Parutan keju cheddar secukupnya
Gula pasir secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh air suam dan gula, selepas itu masukkan yis. Kacau dan biarkan ia berbuih.. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata. 4. Keluarkan doh dan uli atas permukaan rata atau tikar silikon. Ulit guna tangan lebih kurang lima belas minit atau sampai doh betul-betul licin. 5. Tutup doh dengan plastik, biarkan selama 30 minit. 6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepukkan untuk buang angin. 7.Timbang doh 25gram. Susun 6 biji doh di dalam bekas roti saiz 15sm (6 inci). 7.Biarkan doh kembang bercantum. 8. Sapu susu cair. Tabur keju cheddar yang telah diparut dan tabur sedikit gula pasir. 9. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang. 10. Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : 21 ketul (25gm tiap satu) Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Taburan keju dan gula menambahkan keenakan roti Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan keju cheddar tidak hangus bila dibakar.
ROTI TUNA KARIPAP
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
2 biji telur gred B (100gram)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
2 sudu teh @10gram susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan inti tuna :
1 tin tuna
1 biji bawang besar didadu
1 sudu makan parsli kering
1 biji cili besar | dicincang kecil jika suka pedas
1 sudu kecil jus lemon
* gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam kuali hingga bawang layu.
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Keluarkan doh dan ulis di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukkan doh untuk buang angin.
Timbang doh seberat 50gm satu, bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
Gelek doh memanjang dengan penggelek. Sudukan inti tuna secukupnya. Tutup doh rapat dan picitkan bahagian tepi doh yang dicantum atau ditutupkan itu.
Susun atas dulang pembakar yang telah disapu marjerin atau dialas dengan kertas parchment.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair. Gunting bahagian tepi doh membentuk seperti karipap. Paipkan mayonis di bahagian tengah dan tabur sedikit daun parsley kering.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : Satu adunan , 20 ketul Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Rasa tuna berperisa yang enak Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Jika nak pendekkan waktu memasak boleh juga menggunakan tuna dalam tin yang sudah siap dimasak.
ROTI MINI NUGGET FROGGY
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein @ tepung roti
100gm gula kastor
100gram Margerin Pelangi atau Butter
2 biji telur Gred B (100gram)
210gram Air suam kuku utk uli tangan
1 sudu kecik (5gram) Garam Halus
2 sudu kecik (10gram) Susu Tepung
1 sudu kecik Bread Improver
1 peket yis kering
1 sudu kecik pewarna hijau.
Kepingan nugget secukupnya
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Keluarkan doh dan uli di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukan doh untuk buang angin.
Timbang doh seberat 25gram setiap satu.Bulatkan doh dan terus susun doh atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan parchement paper.
Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Tekan sedikit bahagian atas doh menggunakan tapak tangan. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gram untuk mata.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh dipotong bahagian tengah dan diletakkan nugget. Paipkan sos dan mayonis.
Lekat candy mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Sungguh mengenyangkan dengan inti nugget yang sedap Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Nugget juga boleh digantikan dengan daging burger saiz mini atau homemade patty.
Bahan inti di lapisan tengah
Mentega kacang atau krim coklat spread secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul putih telur hingga berbuih.
Masukkan gula kastor, pukul lagi pada kelajuan tinggi hingga meringue bertanduk. Diterbalikkan bekas, meringue tak jatuh.
Masukkan gula aising yang telah diayak.
Masukkan serbuk badam dan tepung jagung.
Kacau perlahan semua bahan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
Masukkan pewarna kesukaan, kacau lagi sehingga adunan licin dan bertali.
Sediakan dulang pembakar, Alaskan dengan kertas parchment berwarna putih.
Masukkan adunan ke dalam beg piping yang telah dimasukkan nozzle bulat terlebih dahulu.
Paipkan adunan mengikut garisan bulat yang telah dilukis di atas kertas parchment(contoh duit 20 sen) kemudian diterbalikkan . Atau ikut saiz yang dikehendaki.
Hentak dulang sebanyak dua kali, cucuk dengan pencungkil gigi sekiranya terdapat lubang udara pada macaron.
Rehatkan macaron dan keringkan di bawah kipas lebih kurang sejam atau sehingga disentuh dengan jari permukaan macaron tidak melekit.
Panaskan oven selama 15 minit, bakar pada suhu 150 darjah Celsius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sehingga permukaan bawah macaron nampak sedikit perang.
Selepas siap dibakar, biarkan macaron sejuk selama 10 minit, kemudian baru ditanggalkan dari kertas parchment.
Boleh paipkan inti coklat atau mentega kacang di tengah macaron.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa macaron yang manis , cair di mulut dengan rasa lemak badam Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan bahan-bahan dalam keadaan kering sebelum mula membuat macaron. Macaron perlu direhatkan dan dikeringkan di bawah kipas angin sebelum membakarnya.
RED VELVET CHEESE BROWNIE
.
BAHAN-BAHAN :
120m mentega | salted
200gm gula kastor
100gm tepung gandum
20gm serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanila
3/4 sudu kecil cuka masakan
1 sudu teh pewarna merah
Bahan adunan Cream Cheese :
250gm keju krim
30gm mentega (berkrim)
60gram gula kastor
1 biji telur B
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK: Cara penyediaan krim keju :
Pukul krim keju hingga lembut, masukkan mentega dan gula kastor. Pukul rata.
Kemudian masukkan telur dan esen vanilla
Pukul rata dan kemudian masukkan adunan ke dalam beg piping.
Cara penyediaan brownies :
Gaul tepung gandum, serbuk koko dan garam halus , gunakan whisk.
Cairkan mentega secara keadaan ‘double boil’ atau boleh panaskan dalam microwave.
Mentega yang dicairkan masih suam tadi dicampurkan dengan gula kastor, kacau guna whisk.
Kacau perlahan mentega dan gula, kemudian masukkan telur, kacau lagi dan masukkan esen vanilla.
Masukkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan garam halus tadi dan kacau guna spatula sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan pewarna merah dan cuka. Gaul rata.
Asingkan sedikit adunan ke dalam beg piping dan baki adunan masukkan ke dalam loyang bersaiz 20sm x 20sm ( 8inci x 8inci).
Paipkan creamcheese dan ratakan.
Paipkan adunan red velvet yang kita asingkan tadi dan lorekkan guna pencungkil gigi. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selaa 40 minit atau mengikut kesesuaian oven.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 1jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownie dengan rasa berkeju dan lembab padat Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Untuk membakar selepas dimasukkan lapisan keju, gunakan api bawah sahaja apabila permukaan keju mula menampakkan warna keperangan.
Duduk saja-saja, dapat kunyah kacang kegemaran pun boleh jadi ralit. Boleh beli tapi tak sesedap yang kita buat sendiri. Buat sendiri,puas hati. Modal tak sampai RM5.Lebih sedap kalau dah masuk peti sejuk kemudian baru makan bila salutan itu meresap dalam kacang. Kalau baru-baru lagi, dia tak cukup meresap.Ada juga yang letak ikan bilis. Nak bagi penambah rasa. Boleh olah ikut citarasa sendiri. Tapi macam gini je pun dah sedap.
Kacang Kuda Bahan-bahan:
Kacang kuda (rendam semalaman, lepas tu rebus sampai lembut dan toskan)
Bawang merah (hiris)
Bawang putih (hiris)
2 atau 3 potong cili kering
Daun kari (ikut suka nak berapa pelepah)
1 sudu bancuhan serbuk (kalau banyak, pahit)
Air
Garam
Cara-cara:
1.Tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan.
2.Masukkan cili kering, daun kari. Kacau-kacau,
3.Masukkan bancuhan serbuk kari. Gaul sikit then masukkan air. Jangan banyak sangat, cukup untuk buat salut kacang. Bagi menggelegak, masukkan garam. Kacau-kacau, masukkan kacang. Gaul sampai sebati.. Lepas tu dah puas hati, tutup api, sejukkan. Kalau tak sabar, boleh ngap terus.
Kredit: atiqah zaki
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!