Jom buat Granola Barhomemade! Terdapat pelbagai jenis snek dan makanan ringan yang dijual di pasaran. Namun semuanya bergantung pada kita untuk membuat pilihan yang bijak. Jika anda dan anak-anak sukakan snek, boleh cuba resipi Granola Bar perkongsian saudari Sumaiyah Abdullahni. Mudah, sedap dan boleh kawal kandungan gula, pewarna dan tanpa pengawet. Malah ia juga lebih sihat kerana menggunakan oat dan bahan-bahan sunah seperti kismis, kekacangdan banyak lagi. Anda juga boleh oleh bahan-bahannya ikut citarasa masing-masing. Jom cuba!
1. Bila oat dan kekacang siap dibakar, masukkan kesemua bahan ke dalam kuali dan gaul sebati menggunakan api perlahan. Gaul seperti membuat biskut cornflakes madu untuk raya.
2. Apabila semua bahan dah sebati, masukkan campuran bahan-bahan tadi ke dalam bekas segi empat yang bersesuaian dengan ketebalan Granola Bar yang anda kehendaki.
Ads
3. Tekan-tekan menggunakan sudu supaya campuran oat tadi menjadi padat. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 20-30 minit.
4. Bila Granola Bar sudah sejuk, keluarkan dan potong empat segi atau apa-apa bentuk yang dikehendaki.
Pelbagai menu menggunakan wraps boleh anda sediakan. Antara yang boleh anda buat ialah beef wraps ni. Bungkus-bungkus dah siap satu menu. Buatlah inti daging dengan perisa yang sedap. Letak pula keju di dalamnya. Ha pasti licin sepinggan. Nak cuba boleh ikut resipi ini.
BEEF WRAPS
Bahan-bahan:
Daging kisar (Minced beef) -kami guna brand saudi yang dalam tiub kecil. Guna separuh saja.
5 keping roti pita (wraps)
½ biji bawang Holland -kalau saiz besar
1 biji cili Benggala (capsicum) = 1 biji
Gula perang
Cheese (slice dan mozarella)
Bawang putih ni optional-Cincang halus.Kami guna yang siap. Macam bawang goreng.
Sos black pepper, sweet & sour / plum sauce (boleh ganti sos tomato dan sos cili)
Cara memasak:
1.Panaskan butter/marjerin dalam 1 sudu besar.
2.Masuk bawang tumis sampai agak layu kemudian masukkan 1 sudu besar gula perang.Kacau sampai jadi macam warna caramel.
3.Kemudian masukkan daging.Kacau sikit.
4.Masukkan black pepper sauce, sos barbeku, sos sweet & sour atau plum (Jika tidak ada sos ini boleh seimbangkan dengan gula dan serbuk perasa, guna sos tomato atau buah tomato pun ok.
5.Bila dah masuk semua bahan,kacau rata kemudian masukkan cili Benggala dan terus tutup kuali dalam tiga ke lima minit.
6.Dah siap bungkus begini kalau nak makan terus pun boleh. Kalau nak cairkan sikit cheese tu boleh masuk dalam microwave atau kalau nak garing sikit kulit atas wraps tu boleh sapu butter atau merjerin kemudian masuk dalam oven atau lagi mudah dalam air fryer. Suhu 160, 3 ke 5 minit. Terpulang pada jenis air fryer masing-masing. Rupa wraps akan lagi cantik, garing sikit.
Kalau pergi ke Terengganu, keropok lekor tidak pernah lupa dibeli. Kalau biasa yang dijual sukar juga nak dapat yang betul-betul rasa ikan
yang banyak. Kalau dah suka makan keropok lekor, boleh buat sendiri ikut resepi yang dikongsi ini. Pertama kali buat keropok lekor dan sos pencicah sendiri
mujur menjadi. Boleh guna ikan temenung lemak memang enak rasanya.
KEROPOK LEKOR
Bahan-bahan:
20 ke 25 ekor ikan temenung lemak (ambil isi)
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
Garam ajinomoto
1 sudu baking powder
Cara membuat:
1.Blend isi ikan dengan sedikit air (agak-agak bagi boleh blend)
2.Gaulkan isi ikan yang telah diblend dengan tepung ubi, tepung gandum, garam, ajinomoto, baking powder. Tak perlu tambah air.
3.Uli sampai jadi doh.Lepas tu letak sikit minyak bagi doh licin.
4.Gentellah jadi panjang mana yang anda nak.
5.Masa nak gentel tu letak sikit minyak dekat pelapik supaya tak melekat.
6.Sambil tu boleh rebuskan air dulu dalam kuali besar.
7.Selepas air mendidih, masukkan keropok yang dah digentel tadi.Masak sampai keropok tu terapung naik tu maknanya dah masak elok.
8.Toskan dan sejukkan sebelum dipotong.
Sos pencicah
3 sudu cili kering yang dikisar
1 cawan air
1 sudu besar cuka
2 sudu gula
Garam dan ajinomoto
1 ketul gula merah
Sedikit air asam jawa
1 sudu tepung jagung
Cara membuat:
1.Campurkan semua dalam periuk kecuali tepung jagung.
2.Kacau sampai mendidih,baru masukkan bancuhan tepung jagung.
3.Kacau sampai likat.Tutup api
Bebola keju ini istimewa kerana kejunya boleh ditarik panjang. Wah! Menarik ni. Cara nak membuatnya pun tak susah. Kos bahan pun taklah mahal sangat dan taklah murah sangat.
Tapi kalau nak beli, makan kos juga apatah lagi kalau ahli keluarga yang ramai. Nak lebih jimat sendiri. Puas makan anak beranak.
Cara Memasak: Ubi kentang dilenyek hingga lumat. Masukkan tepung gandum ke dalam kentang lenyek.
Ramas adunan sampai menjadi doh. Boleh tambah tepung gandum sikit demi sedikit sekiranya adunan masih lembik.
Bulat-bulatkan doh menjadi bebola. Leperkan dan masukkan kiub keju di tengahnya. Bulatkan semula doh. Bentuk belola sampai habis adunan doh.
Celupkan bebola ke dalam telur yang telah dipukul.
Kemudian golekkan bebola ke dalam serbuk roti hingga bersalut semuanya. Setelah itu bolehlah digoreng hingga ia bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Sedia dinikmati!
Nota:Boleh guna sama ada keju jenis mozzarella atau cheddar. Tapi nak kesan tarik panjang, kena guna keju mozzarella. Nak rasa lebih lemak dan kesan meleleh, boleh guna cheddar.
Cuba Kerabu Maggi Thai yang sedap dan menggiurkan dengan resipi mudah ini. Tekstur mi yang sempurna bersama gabungan rasa pedas, masam dan manis pasti memikat selera.