Siapa suka cucur badak? Kadang-kadang bila membeli nak dapat yang sedap dan mencapai citarasa memang sukar. Luarnya dah ok tapi intinya pula hapak dan tak sedap. Bagi memuaskan hati, jomlah buat sendiri intinya . Buat banyak, boleh simpan dalam tupperware. Makan dengan nasi, buat inti cucur badak, inti pulut sambal, pulut udang pun boleh.

Bahan-bahan :
Bahan utama
1 biji kelapa parut

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 batang serai
5 tangkai cili kering. Potong kecil(buangkan sikit biji)-BELI ONLINE DI SINI
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 cawan udang yang dah direbus
1/2 cawan air(agak-agak boleh kisar bahan-bahan)

Bahan Perasa:
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil jintan manis (ditumbuk kasar)-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar serbuk perasa

IKLAN

TONTON DAPUR RASA LIVE: Resipi Mangolian Beef

Cara memasak:
1) Kisarkan sedikit kasar(untuk lebih sedap. Ada rasa bahan tu)
2) Masukkan kelapa parut ke dalam kuali non stick. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak atas api sehingga kering air(nak tau kering air, kelapa parut tak melekat antara satu sama lain) sambil masak tu gaul-gaul supaya tak hangit/nak sekatakan bahan-bahan tadi.
3) Masukkan semua bahan perasa. Gaul sebati. Siap.

IKLAN


Kredit: Zaza Azis

Cara Paling Senang Buat Bingka Ubi Kayu, Sukat Guna Cawan.

Resipi Kuih Limas. Kuih Tradisional Negeri Perak Yang Sangat Sedap

IKLAN

Cara Buat Kuih Qasidah Yang Sedap Versi Orang Utara