Buat kudapan enak untuk anak-anak, bebola kek coklat cheese yang mudah. Hanya guna 3 bahan mudah je.
Menerusi perkongsian resipi oleh Iedaa Jahaya ini, hanya gaulkan bersama tanpa menggunakan mixer.
BEBOLA KEK COKLAT CHEESE
BAHAN-BAHAN:
1 peket biskut marie (perisa coklat atau asli, mana-mana pun boleh, kisar halus, gaul bersama) 250g cheese tatura Gula icing (optional – Kalau nak lebih sikit manis, boleh tambah gula icing, kalau tak nak manis tak perlu letak) – beli online di sini Coklat masakan
Bila tiba hari raya pastinya lauk pauk , biskut dan kek menjadi kemestian untuk menjadi penyeri di kala musim perayaan. Ada di antaranya menu ini menjadi juadah wajib yang mesti ada di meja santapan. Jom semarakkan raya anda dengan kuih kegemaran.
Cara memasak: 1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu
2. Masukkan semua jenis tepung, sedikit-sedikit dan uli hingga jadi doh
3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dengan ceri merah
4. Akhir sekali,bakar pada suhu 180’c api atas bawah selama 15 -20minit
Nota: 1. Sukatan 1 cawan= 100gm
2. Warna tepung kastard memainkan peranan kepada keserian biskut. Pilih jenama tepung kastard yang berkualiti.
3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yang sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit
Mentega, marjerin, gula dan kuning telur dipukul sebentar hingga rata. Gunakan sudip kayu dan jangan kacau terlalu lama.
Masukkan susu, tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak. Kacau menggunakan sudip kayu.
Timbang doh 12 – 15 gram.
Isi dengan jem nanas dan bentukkan seperti labu menggunakan penyepit.
Bakar suhu 160 C selama 15 minit. Keluarkan dan gliss dengan bancuhan kuning telur dan sesudu susu cair. Rehatkan 10 minit baru sambung bakar hingga golden brown.
Ada peminat mi kari siam di sini? Sedap betul bila dapat makan petang-petang begini kan. Mi kari siam yang sedap ialah kuahnya yang pekat dan gandingan sambal yang power.
Menerusi perkongsian daripada Ameera, resipi yang ditunjukkan adalah sangat mudah dan cepat. Jom kita cuba.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan serbuk kari ayam/ daging. Kacau rata.
3. Masukkan ayam. Ikut suka hati kalau ada nak letak fishcake, fishball, sotong atau daging. Terpulang pada selera masing-masing.
4. Masukkan akar ketumbar, daun limau, kiub ayam dan sos ikan. Kacau.
5. Kemudian masukkan santan dan juga air ye. Jangan banyak sangat dan jangan sikit sangat. Agak-agak ye.
6. Masukkan gula. Kacau rata. Apabila sudah siap, tutup api.
STEP KEDUA UNTUK BUAT SAMBAL
BAHAN KISAR:
1 biji bawang merah besar 4 ulas bawang putih 2 biji cili merah besar 2 genggam udang kering – beli online DI SINI 10 tangkai cili kering – beli online DI SINI
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...