Tengah cuti ni best jugak kalau buat biskut, kudapan sedap dimakan masa menonton tv. Bagi min biskut Sarang Semut suatu ketika dulu dah dianggap cukup moden dah. Biskut ni dibuat dari tiga jenis tepung iaitu gandum , kastad dan tepung jagung.
Tapi kini dengan pelbagai biskut moden dengan nama omputih yang canggih, biskut ni dah mula dilupai. Min sukakan teksturnya yang rapuh, dan bila dimakan cair dimulut. Wowww…memang sedap lah. Jom kita cuba resipi perkongsian di laman FB: Resepi Biskut Raya Sedap.
BISKUT SARANG SEMUT
Ads
BAHAN-BAHAN :
250gm mentega
100gm gula halus
350gm tepung gandum ( Mas ikut Noorsha guna 250 gm saja )
100gm tepung kastard ( Mas ikut Noorsha tambah )
100gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
Bahan Hiasan :
sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil ( warna warni )
secukupnya paper cup kecil
CARA MEMASAK :: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam cawan kertas.
Ads
5.Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit )
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Ads
Resepi : Kak Hanieliza Sumber : Noorsha
FB :Resepi Biskut Raya Sedap
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bangun pagi tidak tahu hendak sarapan apa, boleh buat telur setengah masak. Sangat senang tidak sampai 10 minit, selepas itu taburkan sedikit lada hitam dan kicap.
Wani faham antara benda paling susah nak buat, telur setengah masak. Betul kan?
Wani pun mengalami masalah yang sama dulu laa. Sebab selalu terlebih masak jadi lah telur rebus. Hahahaha!
Lepas ikut step ni, setiap kali buat je confirm jadi!
So korang boleh guna je 4 langkah ni confirm jadi punya lah telur setengah masak ni. Wani yakinn!
LANGKAH-LANGKAH:
Sebelum itu pastikan telur dalam ROOM TEMPERATURE atau suhu bilik. Jika simpan dalam peti ais keluarkan dulu bagi suhu bilik baru masukkan dalam periuk.
1. Masak air sampai mendidih (air dalam periuk kena banyak sampai telur betul-betul tenggelam)
2. Bila sudah mendidih boleh tutup api
3. Masukkan telur dalam air mendidih tadi (jangan tutup periuk)
4. Set timer phone anda 6 MINIT. Selapas itu siap!
Hidangan pembuka selera lauk kampung yang unik tapi ringkas. Aroma terung bakar yang ditumis dengan cili padi serta diberi perahan limau kasturi memberi rasa masam pedas yang membangkitkat rasa makan anda.
TERUNG BAKAR TUMIS CILI PADI ISTIMEWA
BAHAN – BAHAN
Bawang Merah dihiris
Cili padi Hijau / Merah (dihiris nipis)
Belacan
Terung Gemuk
Limau Kasturi
Garam
Minyak
CARA MEMASAK:
1. Bakar terung di atas api. Pilih terung yang gemuk sebab jika di bakar terung mengecut. Lagi lama bakar laaagi sedap! Bakar hingga lembik tapi jangan lembik sangat.
2. Setelah puas hati dengan baunya dan aroma, buang kulit terung yang dibakar tadi. Tinggalkan sikit kulit hitam tadi pun ok sebab itulah benda yang sedap.
3. Dengan sedikit minyak tumis bawang merah, cili padi dan belacan sehingga naik bau. Selepas itu masukkan terung yang dibakar tadi
Tak tau la nak kata tapi kalau makan ayam masak merah di kenduri kahwin, mesti lauk tu sedap teruk. Kan? Kalau suka makan ayam masak merah style kenduri kahwin, ni RASA kongsikan resipinya.
AYAM MASAK MERAH STYLE KENDURI
BAHAN UTAMA
1 ekor ayam dipotong kecil dan basuh bersih. (Bubuh garam dan serbuk kunyit. Goreng jangan garing sangat.)
BAHAN KISAR
3 biji bawang besar size besar
4-5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
BAHAN LAIN
Minyak masak untuk menumis
1 kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 buah pelaga
2 batang serai diketuk
3-4 senduk cili kisar
Garam dan gula secukupnya
5 sudu besar sos cili
2 biji tomato (didadu kecil)
CARA MEMBUAT
1. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau. Masukkan serai. Tumis sekejap.
2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai garing. Kemudian masukkan cili kisar. Tumis lagi sampai garing.
3. Masukkan gula, sos cili dan tomato. Biar seketika. Kacau sesekali. Perisakan garam.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati. Siap.