Tiap kali raya, biskut raya jadi kemestian. Bila dah teringin tak usah tunggu raya, bila bila pun boleh buat. Hari ni kita share resipi biskut Mazola SuiSan Aliezsha . Sedapnya biskut ni sekali kunyah rasa cair jer dalam mulut.

BISKUT MAZOLA

Bahan-bahan:

1kg tepung gandum (saya guna cap ros)

Kacang tanah bersihkan buang dulu kalau ada habuk. Sangai tanpa minyak ye,jangan terlalu hangus nanti kuih bau hangit sebab nanti kita akan bakar semula,kalau boleh biar putih-putih asalkan garing,kena jaga api dan kacau selalu, dah sangai biarkan seketika buang kulit kemudian blend sampai lumat (saya beli 1kg dibahagi dua, anggaran setengah kilo digunakan)

500g minyak Mazola  (bak kata mak tak guna minyak tu tak sempurna biskutnya)-BELI ONLINE DI SINI

IKLAN

1 cawan setengah gula halus (diblend sampai lumat)

1 sudu besar soda bikarbonat (diayak bersama tepung gandum)-BELI ONLINE DI SINI

Kuning telur dan pewarna kuning telur

Cara membuat:

1.Satukan tepung,kacang,gula.Gaul sehingga sebati.

IKLAN

2.Masukkan sikit demi sedikit minyak Mazola. Gaul sehingga jadi doh.(minyak 500g tu tak habis saya guna ada berbaki lebih kurang 3,4 sudu.

3.Kemudian biarkan rehat seketika,canaikan tekap pakai acuan yang korang suka.Saya biasa guna tutup botol.

4.Kemudian sapu permukaan atas dengan kuning telur.

5.Alaskan loyang dengan kertas minyak bakar.

IKLAN

6.Bakar pada suhu 170° selama 25 minit, bergantung pada oven masing-masing.

Kredit: SuiSan Aliezsha

Biskut Bangkit Cheese Rangup & Cair Dimulut

Biskut Kacang Peas Rangup Ni Sesuai Untuk Kudapan Minum Petang

Kek Pandan Santan Ni Makan Berkali Pun Tak Rasa Muak