
Jika tiba-tiba teringin nak makan kek tetapi bahan tidak cukup, boleh cuba Kek Milo 3 bahan yang viral ni. Cuma ini adalah versi bakar dan tidak dikukus. Caranya sangat mudah malah hasilnya juga sedap dan guna bahan yang ringkas sahaja. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sara Vee ni. Pasti puas hati.
CARA BUAT KEK MILO 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur
- 2 cawan milo
- 2 sudu makan susu pekat
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dan pukul (mixer) selama 3 minit.
2.Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit.
3.Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Nota: Resipi ini tidak menggunakan tepung.
Kredit resipi & foto: Sara Vee
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI NI:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedapnya Kek Apam Cheese Kukus, Cheese Meleleh-leleh Bila Makan Panas-panas

Kek Apam Cheese Kukus pasti jadi kesukaan buat pencinta keju. Rasa lemak-lemak dan tekstur Kek Apam Cheese Kukus ini yang gebu, pasti membuka selera. Sedap makan panas-panas. Cheese masih panas meleleh. Bayangkan minum petang anda makan Kek Apam Cheese Kukus ini, tentu bahagia. Jomlah kita buat Kek Apam Cheese Kukus mengikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Animarlina Abd Maulop
RESIPI KEK APAM CHEESE KUKUS
BAHAN A (dikisar sampai putih)
3 sudu besar susu pekat manis – beli online
1 sudu besar ovallate – beli online
1 cawan gula – beli online
1 sudu kecil esen vanilla – beli online
4 biji telur (saiz yang besar)
BAHAN B:
2 cawan tepung gandum – beli online
Pewarna merah
Cheddar cheese
CARA MEMBUAT:
1.Bahan A dikisar sehingga putih.
2.Kemudian, campurkan bahan A dengan tepung gandum di dalam bekas lain. Gaul-gaul rata.
3. Asingkan ikut warna pilihan. Boleh guna warna merah sahaja. Jadi ada warna cream white dan ala-ala merah jambu sahaja.
4. Masukkan bancuhan secara selang seli. Merah, putih, merah, putih.
5. Apabila sudah separuh, letak cheese. Letak 3 keping. Letak banyak keping lagi sedap. Selepas itu baru sambung selang seli letak bancuhan tadi.
6. Kukus lebih kurang 30 hingga 40 minit. Siap! Hidangkan.
Sumber kredit: Animarlina Abd Maulop
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Buat Sendiri Mayones Homemade. Mudah & Tak Guna Banyak Bahan
Sedapnya Cheese Rangup Atas Kek Mentega, Memang Semerbak Bau
Mudahnya Resipi Nasi Ayam Claypot Yang ‘Super Simple’ & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Karot Simple Mewah Dengan Parutan Karot

Selain kek mentega , kek oren dan kek marble, kek yang menjadi kesukaan ramai ialah kek karot. Parutan karot pada kek memberi rasa yang enak dan tidak muak makan. Buatnya pun tak susah.
Kek Karot
Bahan-bahan-
1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 batang karot (diparut jadikan 1 cawan)
1 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar serbuk penaik
1 sudu kecil ovalete (kalau tak letak punn takpe)-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan minyak
Sedikit kismis atau walnut
Toping-
250gm cream cheese
6 sudu besar susu pekat manis -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh esen vanila -BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak –
1.Pukul telur, gula perang, ovalete hingga kembang
2.Masukkan esen vanila dan karot
3.Masukkan minyak
4.Ayak tepung dan serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
5.Kacau sebati dan masukkan kismis atau walnut
6.Lapikkan loyang dengan baking paper bawahnya dan tuangkan adunan
7.Panaskan oven suhu 175 dan bakar selama 45-50 minit atau sehingga kek masak bergantung kepada oven masing-masing.
8.Dah siap sejukkan kek baru letak toping dan taburkan lebihan karot, walnut tadi ataupon gula-gula manik jika suka.
9.Untuk toping – mixed cream cheese dengan gula hingga kembang dan masukkan esen vanila. Gaul sebati dan bolehlah sapu atas kek
Selamat mencuba
Kredit: Hidayati Hana
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAN PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA ANDA DI RUMAH, JOM LAYARI DI SINI.
Resipi Kek Lapis Masam Manis Kukus Warisan Arwah Ibu Mertua. Sedap & Mudah
Resipi Biskut Datin. Mirip Macam Tart Nanas Tapi Berbeza

Biskut Datin. Rupa seunik Namanya. Sekali pandang, seakan Kuih Tart kerana mempunyai inti jem nanas tetapi tidak bergulung atau diterap seperti biasanya. Bentuknya seakan doh yang dileperkan kemudian diletakkan jem nanas ditengah-tengahnya. Kemudian dikepit sebegitu rupa. Nampak mudah je. Nak cuba? Saudari Bam Azimad ada kongsikan resipinya. Jom mula!
CARA MEMBUAT BISKUT DATIN SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung kek/superfine (boleh guna tepung biasa + 1 sudu teh baking powder) – beli online disini
1/2 cawan gula halus/kastor – beli online disini
1 cawan buttercup (250gm) – beli online disini
3 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
2 biji kuning telur (empunya resipi guna 1 biji sahaja)
Jem nanas secukupnya – beli online disini
Kertas kuih (paper cup) – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Ayak tepung kemudian ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, kacau mentega bersama gula.
3. Masukkan esen vanilla dan juga kuning elur. Kacau lagi.
4. Seterusnya masukkan susu pekat manis dan juga tepung yang telah diayak tadi. Uli sebati hingga jadi doh.
5. Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan dan letak di tengah kertas kuih. Tekan doh pada kertas supaya leper.
6. Letak inti jem nanas yang telah dibentuk di tengah-tengah doh.
7. Lipat dua kertas kuih supaya menjadi separuh bulatan. Tekan supaya jadi leper. Ulang proses sama hingga habis adunan.
8. Susun dalam loyang dan bakar Biskut Datin ni hingga masak lebih kurang 20 minit (suhu boleh guna anggaran 170C).
Kredit resipi & foto: Bam Azimad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Buat Sambal Kicap Sedap Cara Orang Johor. Simpan 2-3 Bulan Tetap Elok
Bubur Krong Khreng. Resipi Manisan Thailand Yang Sedap, Mudah Buat
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official