Sedapnya kalau dapat menikmati Lepat Boko Ubi Kayuni. Rasanya yang lemak-lemak manis, memang tak jemu dimakan. Resipinya pun tak susah. Menerusi perkongsian saudari Qaisara Qistina, beliau berkongsi satu resipi Lepat Boko Ubi yang cukup mudah. Resipi ini asalnya beliau guna untuk berniaga semasa PKP dahulu. Memang laris! Memang dijamin menjadi. Jom lihat cara-cara pembuatannya.
RESIPI LEPAT BOKO UBI YANG SEDAP, MUDAH DIBUAT & DIJAMIN MENJADI
BAHAN-BAHAN: 2 cawan parutan ubi kayu 2 cawan gula merah – beli online disini 2 cawan air 1 sudu makan gula – beli online disini Daun pisang secukupnya
1.Satukan parutan ubi kayu, gula merah, air dan gula di dalam periuk. Masak hingga likat. Ketepikan. 2. Untuk bahangian putih, satukan semua bahan dan masak hingga agak likat. 3. Sudukan adunan parutan ubi di atas daun pisang. 4. Kemudian letakkan bahagian putih diatasnya.
5. Lipat daun pisang dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan.
6. Kukus Kuih Lepat Boko Ubi selama 20 minit.
7. Angkat, sejukkan seketika dan sedia untuk dinikmati.
Suka makan Cucur Udang? Ha…meh sini nak belanja satu resipi best. Anda boleh cuba resipi Cucur Udang Istimewa Mak Tun yang dikongsi sendiri oleh anaknya iaitu Chef Aezach AR. Resipi asli turun temurun. Lebih istimewa lagi cucur ni tak pakai yis atau soda bikarbonate pun tapi tetap gebu. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
CUCUR UDANG MAK TUN
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
250gm taugeh
150gm daun bawang – potong kecil
150gm bawang besar – hiris
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 biji telur
Udang – buang kulit
Lobak merah – optional
Cili merah – optional
CARA MEMASAK: 1. Campurkan semua bahan bahan bersama air sedikit demi sedikit sehinga sebati.
2. Biarkan batter ( adunan) selama 30 minit sebelum digoreng.
Nota: 1. Goreng dengan api perlahan supaya cucur yang dihasilkan mempunyai tekstur garing di luar dan lembut di dalam.
Jika tekak Melayu, tak ada stok sambal di rumah memang tidak sah. Rasa tak lengkap je bila makan. Selain sambal belacan, terdapat pelbagai lagi sambal homemade yang mudah dan sedap. Malah cara penyediaannya pun ringkas. Jadi, bolehlah pakat cuba. Cikgu Afy Al Habibi ada kongsikan resipi-resipinya.
Oh ya…Pasti ramai yang ragu-ragu untuk buat stok sambal ini kerana bimbang tidak tahan lama. Cikgu Afy berpesan, ada petua supaya stok sambal yang dibuat tahan lama tanpa kulat atau rosak. Caranya ialah guna sudu kering dan bersih setiap kali mengambil sambal. Beliau sendiri telah amalkan petua ni sekian lama. Memang menjadi. Jadi, cubalah!
KOLEKSI RESIPI STOK SAMBAL HOMEMADE PALING SEDAP
1. SAMBAL BELACAN MENYENGAT
BAHAN A: 2 genggam cili padi merah & cili padi hijau *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong) *1/4 bawang Holland – beli online disini *1 biji tomato saiz kecil *1 ulas bawang putih *2 inci belacan – beli online disini (bahan bertanda (*) dibakar atas pan terlebih dahulu)
BAHAN B: 3 sudu makan cuka – beli online disini 1/2 sudu teh garam – beli online disini 2 sudu makan gula – beli online disini Secubit dua MSG Sedikit air masak (jangan letak banyak. Nanti cair sangat) Garam dan gula secukup rasa
BAHAN C: 1-2 hiris limau nipis
CARA MEMASAK: 1. Masukkan bahan A ke dalam pengisar bersama bahan B. Kisar hingga lumat. 2. Tuang ke dalam bekas dan perah 1-2 hiris jus limau nipis. Sebatikan. 3. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Goreng cili padi dan bawang putih seketika. Tujuannya supaya sambal kicap lebih sedap dan tahan lama. Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa digoreng.
2. Setelah layu, masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap lemak manis. Kuantiti kicap adalah menutupi paras bahan tadi.
4. Tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, tambahkan kismis dan bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
CARA SIMPAN IBU SAMBAL KICAP SUPAYA TAHAN LAMA:
Masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.
Kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika perlu.
CARA MEMASAK: 1.Gorengkan bahan-bahan A untuk seketika. Cili perlu digoreng asing dengan bahan-bahan lain. Setelah siap digoreng, sejukkan seketika. 2. Masukkan semua bahan yang digoreng tadi ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untyk melumatkan bahan. Simpan juga 1 genggam bilis goreng untuk ditabur dalam sambal selepas ini. 3. Panaskan kembali minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga sedikit garing. 4. Masukkan lebihan ikan bilis goreng. Biarkan sambal dimasak dengan api perlahan. 5. Perasakan sambal dengan nise @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa. Kuantiti terpulang kepada cita rasa sendiri.
6. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
IKUT TIPS PENYIMPANAN UNTUK TAHAN LAMA:
Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama dan letakkan dalam freezer.
Jika buat stok untuk tempoh 2-3 minggu, memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan di luar peti sejuk.
BAHAN B: 5 biji limau kasturi 2 biji limau nipis – perah jusnya. Asingkan biji 5 tangkai cili padi hijau 5 tangkai cili padi merah
BAHAN C: 1 1/2 gelas air asam jawa.(segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air) 1 sudu makan garam bukit – beli online disini 1/2 sudu makan gula perang – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Belah dua bahan A kecuali belacan. Bakar dalam kuali non-stick. 2. Masukkan ke dalam pengisar bersama bahan B. 3. Tambahkan air asam jawa.Boleh kurangkan jumlahnya mengikut kepekatan sambal yang diingini. 4. Masukkan juga garam bukit dan gula perang. Kemudian kisar selumatnya. 5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
CARA HIDANGAN UNTUK KESEGARAN AIR ASAM YANG BERPANJANGAN
Ambil beberapa sudu makan stok air asam. Masukkan dalam mangkuk.
Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi, nak makan baru letak.
5. SAMBAL JANTAN POWER
BAHAN-BAHAN:
2 genggam cili padi merah 2 sudu makan gula – beli online disini 3/4 sudu kecil garam – kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri. Cuka secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan ke dalam bekas pengisar. 2. Cuka sukatannya adalah hingga paras 1/2 dari sukatan cili dalam blender. Boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka. 3. Kisar semua bahan hingga lumat. Biarkan sambal selama 1-2 hari sebelum dimakan supaya rasanya lebih sedap.
Kalau tak mahu rasa bersalah untuk masak resipi ini, kamu boleh hidangkan untuk makan tengahari, sesuai disajikan pada bila-bila masa. Kalau nak lagi sedap cari daging batang pinang tak lah lama nak merebus!..Selamat menjamu selera!
Resipi Daging Asam Kunyit
Bahan-Bahan:
1/2 kilo daging…rebus hingga empuk(kalo xmo rebus pun boleh..cuma masak tu lagi lama la yer)
1 biji bawang besar hiris
5 ulas bawang putih hiris
1 inci halia hiris
10 biji cili padi hiris(potong tengah jangan putus)
1 kuntum bunga kantan(sy saja letak sbb sy suka makan bunga kantan tu)
2 batang serai diketuk
1/2 cawan air asam jawa sederhana cair
1/4 sdb garam
1 sdt gula
Sedikit bahan perasa jika suka
1 sdb serbuk kunyit
2 cawan air rebusan daging
2 1/2 senduk minyak masak
Sedikit cili padi(utk hiasan)
Cara Memasak:
Panaskan minyak..masukkan serai..
bila serai dah perang masukkan bahan hiris..tumis hingga naik bau..
masukkan serbuk kunyit..masukkan pula air asam jawa..dan air rebusan daging..
bila dah mendidih ganas masukkan daging..gula,garam dan serbuk perasa…biarkan kuah kering..
masukkan cili padi dan bunga kantan..kacau sebati..sesuaikan rasa..siap utk dihidang..
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...