Bagi peminat sajian Nasi Kandar, lauk Kari Sotong Mamak ni pastinya menjadi kegemaran. Sedap dan membuka selera. Bagi anda nak cuba masak sajian istimewa ni untuk keluarga tercinta, saudari Rosni Musa ada kongsikan resipinya. Bolehlah cuba. Bila masak sendiri ni tentunya lebih jimat. Malah satu keluarga boleh makan. Memang terbaik!
CARA MASAK KARI SOTONG MAMAK ALA RESTORAN NASI KANDAR
Kalau anak-anak korang suka sarapan dengan roti, korang mesti cuba resipi yang ringkas dan senang ni, kalau ada mesin pembuat roti lagi senang. Pejam je mata, gerenti jadi ye. Apapun tiga menu roti yang dikongsikan ini sangat sedap dan shat. Ia bukan hanya sedap untuk sarapan tetapi juga sesuai untuk dijadikan bekal.
BUTTER ROLLS BAHAN-BAHAN
300gm tepung gandum berprotein tinggi
15gm susu tepung
40gm gula pasir
204gm campuran kuning telur dengan susu cair | sejukkan
3gm garam halus
4gm yis segera
50gm mentega tanpa garam
BAHAN SAMPINGAN:
3 sudu makan bijan hitam | sangai
Mentega tanpa garam
CARA MEMASAK: 1. Campurkan tepung gandum, susu tepung, gula, garam dan campuran susu dengan telur. 2. Adun hingga sebati, masukkan bijan, yis segera dan mentega. 3. Uli lagi hingga sebati, kemudian biarkan doh mengembang lebih kurang 45 minit- 1 jam. 4. Timbang adaunan ikut kesesuaian, bulat-bulatkan dan rehatkan 10 minit lai. 5. Canai memanjang dan gulung, kemudian susun dalam loyang pembakar. 6. Biarkankan roti mengembang sekali ganda saiz asal. 7. Panaskan ketuhar180-190 C atau ikut kesesuaian ketuhar masing-masing. 8. Oleskan atas roti dengan dengan telur kuning yang dibancuh dengan susu dengan nisbah campuran 1:1. 9. Bakar lebih kurang 15 minit. Selepas masak sapurkan pula dengan mentega semasa panas-panas. 10. Roti sedia dihidangkan. Recipe: @icenguik
ROTI SOBEK ISI KEJU BAHAN-BAHAN: ROTI:
250gm tepung gandum protein tinggi
10gm susu tepung
35gm mentega
40gm gula pasir
2 biji kuning telur | kacau
150m susu cair sejuk
4gm yis segera
INTI:
Butter cream secukupnya
Keju parut secukupnya
CARA MEMASAK:
Camprkan Telur dengan susu cair, kacau rata. Ketepikan.
Campurkan tepung gandum, susu tepung, yis dan gula pasir, gau rata.
Tambahkan campuran susu sedikit demi sedikit sambil uli sampai adunan sebati dan tak melekat pada mangkuk adunan atau tangan.
Masukkan mentega, uli lagi hingga betul-betul sebati.
Tutup adunan dengan plastic atau kain lembab. Biarkan 30 minit atau adunan mengembang dua kali ganda.
Timbang lebih kurang 20gm, bulat-bulatkan dan isi dalam loyang yang disapurkan mentega.
Biarkan satu jam atau hingga mengembang.
Sementara itu panaskan ketuhar dengan suhu 180C, bakar roti selama 15-20 minit atau hingga masak.
Angkat dan oleskan permukaan dengan mentega semasa panas-panas.
Setelah sejk belah tengah roti dan masukkan keju parut.
3 Idea Olahan Deseert Dari Buah Naga, Terasa Sejuk Kat Tekak Ni.
Sedapnya buah naga, kalau anda penggemar buah yang kaya khasiat ini, cer cuba pelbagaikan cara pengambilannya dengan mengolah buah eksotik dalam beberapa menu deseert yang sedap. Tak percaya ini RASA kongsikan tiga resipi dessert yang sedap. Kalau korang tak percaya, korang boleh cuba sendiri:-
.
.
PUDING BUAH NAGA BAHAN-BAHAN:
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
3/4 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
1 biji buah naga ungu |potong kecil baki potongan buah naga
CARA MEMASAK:
1. Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
2. Tutupkan api.
3. Masukkan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
5. Biarkan lebih kurang tiga hingga lima minit agar hilang wap panas, baru masukkan potongan buah naga.
6. Sejukkan dalam peti sejuk.
.
KEK BUAH NAGA BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung kek/superfine
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1/2 cawan buttermilk
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh pewarna merah
1/2 cawan mentega cair
1/2 cawan buah naga lecek
sedikit buah naga didadu
1 biji telur A
Esen vanila
CARA MEMASAK: 1. Campurkan tepung kek, baking powder, soda bikarbonat dan garam. 2. Kemudian ayak bersama dan ketepikan. 3. Campurkan bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk dan sebatikan. 4. Masukkan bahan cecair ke dalam bahan kering. 5. Gaul sebati tapi jangan terlebih adun. 6. Bakar pada suhu 170 C sehingga masak. 7. Setelah sejuk bolehlah dipotong dan sedia dihidangkan.
.
JUS BUAH NAGA BAHAN-BAHAN:
1 biji buah naga
1 tin aiskrim soda
5 sudu makan susu pekat manis
1 gelas ketulan ais secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kupas buah naga dan potong kiub.
2. Masukkan isi buah naga dalam mesin pengisar bersama ais, aiskrim soda dan susu pekat
3. Kisar hingga hancur.
4. Tuang ke dalam gelas dan tambah ketulan air di dalamnya.
Menu antarabangsa yang Min kongsikan kali ni, memang unik. Sajian inspirasi dari 6 negara dari enam negara iaitu Pakistan, Timur Tengah, Jepun, Mediterranean, Indonesia dan USA. Resipi nombor 6 ,Burger Udang Mediterranean memang luar biasa. Tapi diubahsuai sesuai selera Malaysia.
Resipi ni semua diolah semula oleh Ketua Chef Ahmad Nizam Saidin, Chef Ku Iskandar Hafizuddin, Chef Mohd Suhaize Hasim, Chef Azrin Nuruddin, Chef Muhammad Azrin Mustafar dan Chef Rafi’ah Ghazali. Min dah rasa semua sajian ni memang ‘terangkat’ lah. Kreatif betul team Chef di sini.
Korang kena cuba ni…
1. SPICY CHICKEN INFUSED WITH HONEY
BAHAN-BAHAN :
60gm peha ayam
60gm brokoli
60gm kubis bunga (cauliflower)
40gm lobak merah
60gm asparagus
4 ulas bawang putih
80gm kentang goreng (french fries)
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
3 sudu besar minyak masak
3 biji tomato cheri
2 sudu teh madu
Serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan peha ayam. Perap peha ayam dengan gula, garam dan serbuk perasa.
2. Panggang peha ayam yang siap diperap.
3. Sapukan dengan madu yang telah diperasakan dengan cili api, bawang merah dan bawah putih di atas peha ayam.
4. Letakkan peha ayam di bawah ketuhar pembakar salamander (ketuhar pemanggang) sehingga warna menjadi keperangan.
5. Kemudian gorengkan french fries dalam minyak penuh, gunakan deep fryers. Angkat dan ketepikan.
6. Kemudian rebus pula brokoli, kubis bunga, lobak merah dan asparagus di dalam air panas.
7. Tumiskan bahan-bahan yang telah direbus tadi bersama bawang putih.
8. Hidangkan ayam panggang bersama kentang goreng dan sayuran rebusan tadi.
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Inspirasi sajian Amerika Syarikat
Keistimewaan : Rasa ayam berjus dengan khasiat madu
Info Chef : Terdapat dua jenis ketuhar salamander , satu berupa ‘hand held’ dan yang kedua berbentuk ketuhar. Ia menjanjikan pemanggangan yang menyeluruh dan rata.
2. BEST FRANCE OF LAMB @ LAMB NOISETTE
BAHAN-BAHAN :
180gm kambing potong
70gm kentang
60gm brokoli
40gm kubis bunga (cauliflower)
40gm lobak merah
70gm kailan
60gm mentega
40gm bawang putih
100gm rempah cajun
100gm serbuk paprika
100gm daun rosemary
100gm lada hitam
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
CARA MEMASAK :
1. Perap rusuk kambing dengan bahan perasa cajun, paprika, daun rosemary, garam dan lada hitam. Kemudian panggang hingga masak.
2. Lenyekkan kentang bersama susu dan mentega sehingga kentang lembut.
3 .Rebus sayur – sayuran yang telah dipotong dan campur bersama sedikit garam dan bawang putih.
4. Hidangan sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Inspirasi sajian Perancis
Keistimewaan : Daging kambing yang kaya rasa herba berperisa
Info Chef: Gunakan daging bahagian tulang rusuk untuk rasa empuk berjus
3.BAKED CHICKEN BRIYANI PAKISTAN
BAHAN-BAHAN :
2 ketul ayam dipotong empat
1 peket kecil rempah briyani
1 sudu teh garam
Bahan untuk dikisar:
4 biji bawang besar merah
10sm halia
6 ulas bawang putih
4 biji cili hijau
*Simpan sedikit bahan yang dikisar untuk memasak nasi beriani.
5 sudu makan minyak masak
10gm kayu manis
10gm kuntum bunga lawang
10gm buah pelaga
10gm bunga cengkih
1 cawan susu cair
1/2 cawan air (jika perlu)
1/2 sudu besar pes tomato
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan nasi beriani :
300gm beras basmathi – *dicuci, rendam selama sekurang-kurangnya 30 minit dan kemudian toskan.
Bahan tumis nasi:
3 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan bahan kisar *yang disimpan sewaktu masak ayam tadi
8 sudu makan kuah ayam briyani panggang
100ml susu cair
1 sudu kecil serbuk perasa (kiub ayam)
750ml air
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah empat sekawan.
2. Masukkan bahan yang telah dikisar dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan pes tomato dan kacau sehingga rata.
4. Masukkan ayam yang digaul dengan rempah tadi. Masak sehingga rempah pecah minyak.
5. Apabila rempah mula pecah minyak masukkan susu cair dan biarkan mendidih.
6. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air. Perasakan secukupnya.
7. Angkat ayam sahaja dan susun dalam bekas/tray yang dilapik dengan foil (jika ada) dan bakar dalam oven dengan kepanasan 180 darjah celcius selama 25minit.
Cara masak nasi beriani:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi.
2. Tumiskan bahan yang di kisar sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan kuah ayam briyani dan masak seketika.
4. Masukkan susu cair dan kiub ayam sehingga mendidih seketika. Tutup api.
5. Masukkan beras, air dan bahan tumis ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa. Apabila api telah naik, buka dan titiskan pewarna kuning 3-4 kali ke dalam nasi. Kacau sedikit. Jangan terlalu
lama.
6. Tutup dan biarkan api dalam keadaan "warm" dalam 15-20 minit atau sehingga nasi betul-betul masak.
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Panggang dan tumis
Jenis masakan : Inspirasi sajian Pakistan
Keistimewaan : Nasi beriani ayam panggang beraroma wangi dan kaya rempah ratus
Info Chef : Beras basmathi perlu direndam sekurang-kurangnya 30 minit supaya ia masak lembut dan gebu. Pastikan cawan yang diguna untuk menyukat beras sama dengan menyukat air.
4. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
2 sudu makan kicap soya
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh gula
2 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam
1 sudu makan mentega
2 sudu makan sos teppanyaki
1 sudu teh sos ikan
1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
5. INDONESIAN LAMB FRIED RICE
BAHAN-BAHAN:
300gm daging kambing, dihiris tipis atau dipotong dadu kecil
450gm nasi sejuk
Minyak masak secukupnya
100ml air rebusan daging kambing
2sm kayu manis
1 helai daun bay
Bahan Kisar:
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah
2 biji cili padi
¼ sudu teh serbuk kunyit
¼ sudu teh jintan
2 biji buah pelaga, haluskan
2 kuntum bunga cengkih
Kicap manis secukupnya
Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali
2. Masukkan kayu manis, daun bay dan bahan-bahan kisar, tumis sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan daging kambing ke dalamnya, kacau rata dan biarkan seketika.
4. Masukkan pula air rebusan kambing, biarkan mendidih sampai daging kambing empuk dan kuah pekat.
5. Masukkan nasi dan kicap serta garam ke dalamnya, kacau sehingga rata sehingga nasi mula kelihatan mengering.
6. Angkat dan sedia untuk disajikan.
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Indonesia
Keistimewaan : Sesuai untuk sarapan, tengahari petang, mahu pun malam
Info Chef : Nasi goreng berempah yang lazat dengan ramuan daging kambing berempah.
6. HOME MADE PRAWN @ CRUSTACEAN MEDITERRANEAN BURGER
Bahan-Bahan:
870gm isi udang segar
200gm bawang merah dicincang
50gm daun ketumbar segar
50gm tomato | dihiris|
50gm salad
50gm jeruk lemon
6 biji telur
20gm serbuk perasa
10gm garam
200gm kentang putar
40gm daun bawang
10gm serbuk cili
Roti bun
Sos thousand island secukupnya
Kepingan keju cheddar secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Cincang isi udang, daun ketumbar, bawang merah, jeruk lemon dan daun bawang.
2. Gaulkan bahan tersebut bersama serbuk perasa, serbuk cili, garam dan kentang putar sehingga rata.
3. Bentukkan menjadi patty @kepingan bulatan burger
4. Panggang kepingan burger di atas kuali rata @pemanggang bersama roti.
5. Cairkan keju di atas kepingan burger
6. Lapiskan dengan burger bersama salad, tomato dan sos thousand island.
7. Hidangkan burger bersama salad sayur-sayuran.
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Inspirasi sajian Mediterranean
Keistimewaan : Burger udang memenuhi citarasa penggemar makanan laut
Info Chef : Burger udang beri variasi kepada pilihan kepingan burger. Usah dipanggang lama untuk mengelakkan dari menjadi kering dan hilang jus..
TERIMA KASIH : PNB Perdana Hotel & Suites On The Park ,10, Jln Binjai, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. www.pnbperdanaonthepark.com