Jom kita variasikan menu dengan menggunakan terung..Macam-macam boleh dimasak dan bila dapat hidangan-hidangan ni rasa macam tak perlu lauk lain dah..Nak ratah macam tu je pun sedap! 

LAWA TERUNG

Aneka Hidangan Terung Yang Pasti Menambat Selera..Ratah Macam Tu Je Pun Sodap! BAHAN-BAHAN:

  • 3 biji terung panjang
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 biji limau nipis
  • 3 ulas bawang merah-hiris
  • 5 tangkai cili padi
  • Sedikit garam

CARA MASAK:

  1. Terung belah dia dan bakar
  2. Campurkan garam dalam santan sehingga cecukup rasa.
  3. Letakkan terung dalam pinggan hidang, tuangkan santan di atasnya.
  4. Kemudian taburkan hirisan bawang dan cili.
  5. Sedia dihidangkan.

 PAJERI TERUNG

Aneka Hidangan Terung Yang Pasti Menambat Selera..Ratah Macam Tu Je Pun Sodap!

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 3 biji terung panjang- belah dua
  • 200 ml santan pekat
  • 3 sudu besar rempah kari daging
  • 1 sudu besar kerisik
  • 2sm kulit kayu manis
  • 4.kuntum bunga lawang
  • 4biji buah pelaga
  • 3 ulas bawang putih-kisar
  • 3 ulas bawang merah-kisar
  • 1cm halia-kisar
  • 1 sudu besar undang kering-kisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

 CARA MEMASAK:1.

  1. Potong terung memanjang bersaiz lebih kurang sejengkal.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar bersama rempah sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan terung, kacau seketika dan masukkan santan.
  5. Masak sehingga kuah menjadi pekat atas api sederhana.
  6. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

TERUNG GORENG BERLADA

Aneka Hidangan Terung Yang Pasti Menambat Selera..Ratah Macam Tu Je Pun Sodap!

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • Terung (dibelah)
  • 1 bawang besar (dipotong)
  • Segenggam udang kering (direndam dulu)
  • 4 biji cili merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • Asam jawa
  • Garam & gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

  1. Gorengkan terung & kemudian ketepikan dulu.
  2. Tumbuk cili, bawang besar & putih & udang kering yg sudah ditoskan airnya.
  3. Tumiskan semua bahan tumbuk tadi.
  4. Masukkan sedikit air & asam jawa serta bawang potong.
  5. Masukkan gula & garam secukup rasa.
  6. Masukkan terung & gaulkan rata..Siap!

Kredit gambar & resepi: Tiara Rahman

TERUNG BAKAR AIR ASAM

Aneka Hidangan Terung Yang Pasti Menambat Selera..Ratah Macam Tu Je Pun Sodap!

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

  • Terung (bakar)
  • 2 biji cili padi
  • 2 biji cili besar 
  • Belacan (tumbuk kasar)
  • Santan 
  • Perahan limau
  • Garam gula
  • Bawang besar-di mayang
  • Cili padi-potong

CARA MEMASAK:

  1. Bakar terung (terbakar hitam itu yang buat lagi sedap)
  2. Cili padi, cili merah dan belacan ditumbuk kasar.
  3. Masukkan bahan tumbuk dalam mangkuk kecil.
  4. Selepas itu masukkan terung, santan, bawang besar, cili padi potong dan perahan limau. Gaul hingga sebati.
  5. Jangan lupa perasakan dengan garam dan gula.
  6. Bila rasa sudah sedap boleh makan dengan nasi panas.

Kredit gambar & resipi:Arieza Riez

SAMBAL TERUNG BILIS RANGUP 

Aneka Hidangan Terung Yang Pasti Menambat Selera..Ratah Macam Tu Je Pun Sodap!

BAHAN-BAHAN:
  • 4 biji terung saiz sedang (potong serong, rendam, cuci & tos )
  • 2 sudu besar cili kisar 
  • 3 ulas bawang merah  (hiris)
  • 2 ulas bawang putih  (hiris)
  • Segengam ikan bilis 
  • 1/2 kiub ikan bilis
  • Garam, serbuk perasa & sikit gula 
  • Sikit serbuk kunyit
  • Minyak 
CARA MEMASAK:
  1. Terung digaul dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak agak byk. Goreng terung hingga nampak lembut. Angkat dan ketepikan dulu. Goreng pulak ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan dalam pinggan berasingan. 
  2. Kurangkan minyak dalam kuali tadi untuk menumis. Tumis bahan-bahan mayang hingga bawang layu. Masukkan cili kisar & tumis hingga wangi.
  3. Masukkan kiub bilis, sedikit garam, serbuk perasa dan sikit gula. Masukkan 2, 3 sudu air jika sambal terlalu kering. Kacau hingga sebati. 
  4. Masukkan terung dan gaul sebati. Akhir sekali taburkan ikan bilis dan gaul lagi. Hidang panas-panas semasa ikan bilis masih rangup. (Jika belum mahu makan, masukkan ikan bilis kemudian apabila dah sedia untuk dihidangkan. Hanya masukkan ikan bilis & gaul. Tidak perlu dipasangkan api dapur)

Kredit gambar & resipi : MaDiHaA a.k.a Ratna