
Kuih lompat tikam memang sedap dimakan sebagai pencuci mulut. Enak dimakan sejuk-sejuk. Berbeza dengan lompat tikam versi Kelantan yang ada pulut merah, lompat tikam versi Terengganu tiada pulut.
Nak tahu cara membuatnya? Memang mudah dan ringkas, tapi sedap tak terkata. Ikuti resipi perkongsian daripada Min Hani yang diperoleh daripada ibunya. Jom kita cuba buat.
KUIH LOMPAT TIKAM VERSI TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras – Boleh beli online di sini
2 cawan air
2 cawan air daun pandan
½ sudu kecil kapur – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Satukan dan kacau bahan-bahan tersebut sampai pekat di atas api yang sederhana.
Dah nampak berkilat, boleh angkat masuk ke dalam loyang.
(KEPALA SANTAN)
1 cawan tepung beras
2 cawan air
2 cawan santan – Boleh beli online di sini
1 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan masak sampai likat.
Setelah masak, tuangkan adunan ke dalam loyang yang sama.
Sejukkan, potong dan bolehlah dimakan.
Untuk kuah air gula, masakkan gula Melaka dan air sampai gula cair. Letakkan daun pandan yang disimpul. Dah sejuk, bolehlah dituangkan ke atas kuih tadi.
Selamat mencuba.
Kredit: Min Hani
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Nak Merasa Pesamah Daging, Kini Tak Perlu Tunggu Kenduri Kahwin
Segarkan Tekak Dengan Air Tembikai Lemon Laici, Tambah Ketulan Ais!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.dailymotion.com/video/x8kcwam
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

Bagi yang tidak mengenali kuih ropa, kuih ini sebenarnya berasal dari Terengganu. Paling sedap adalah inti ikan. Kuih ini juga dikenali sebagai kuih lipat.
Sedap dinikmati ketika minum petang, kuih ropa ini nampak sahaja seperti popia tetapi cara menghasilkannya sama seperti membuat kuih ketayap. Dinamakannya sebagai kuih lipat kerana pembuatannya iaitu melipat kulit kuih tetapi lipat secara meleperkannya, bukan lipat membulat seperti popia.
Kali ini kita buat kuih ropa inti kentang bersama sardin versi tak pedas. Jadi, anak-anak kecil pun boleh menikmatinya. Ikuti perkongsian resipi daripada Pn Habsah Ngah ini.
BAHAN-BAHAN:
(INTI)
1 biji bawang besar (dihiris halus)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
Sedikit daun kari
½ cawan rempah kari (dicampur ¾ cawan air) – Boleh beli online di sini
Air asam jawa – Boleh beli online di sini
Garam
1 tin kecil sardin – Boleh beli online di sini
6 biji kentang (dipotong dadu)
(KULIT)
3 cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 biji telur
2 sudu besar minyak masak
4 cawan air
Sedikit garam – Boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung ubi (untuk rangupkan kulit) – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Tumiskan bawang besar, bawang putih, dan daun kari sehingga naik bau.
Gaul sebati rempah kari dengan air. Masukkan rempah kari tersebut ke dalam bahan tumisan tadi. Kacau rata.
Tambahkan sedikit air asam jawa dan garam secukup rasa. Tumiskan sehingga pecah minyak.
Setelah itu, masukkan pula sardin dan hancurkan isinya. Tak letak pun tak mengapa. Ikut pada cita rasa masing-masing.
Masukkan pula kentang yang telah dipotong dadu. Tambahkan air paras cukup untuk tenggelamkan kentang sahaja.
Ketika proses ini, perlu selalu kacau. Masak sehingga kering dan dah siap.
Manakala untuk kulitnya pula, satukan semua bahan iaitu tepung gandum, telur, minyak masak, air, garam dan tepung ubi.
*(Jika tiada tepung ubi pun tak apa. Tepung ubi ini fungsinya untuk merangupkan kulit bila digoreng nanti. Kerangupannya kekal lebih lama.)
Boleh kisar guna pengisar atau guna whisk. Tapiskan supaya tidak berketul-ketul. Adunan sederhana, tak pekat sangat atau cair sangat.
Panaskan kuali. Tak perlu sapu minyak kerana di dalam adunan telah diletakkan minyak.
Gorengkan bancuhan tepung tadi seperti buat roti jala. Kenipisannya pun lebih kurang juga.
Kemudian, letakkan sesudu inti dan gulungkan.
Gulungkan bentuk bantal, dileperkan. Bukan bulat seperti popia. Boleh rujuk gambar.
Setelah siap semua digulung, boleh mula menggoreng. Buka api sederhana sahaja. Rajin terbalikkan agar masak rata.
Bila kuih dah nampak garing, bolehlah angkat dan toskan.
Dah siap. Jika nak buat frozen pun boleh. Cara simpan macam karipap frozen juga.
Kredit: Pn Habsah Ngah
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Masak Sampai Pecah Minyak, Rahsia Sambal Tempoyak Bilis Petai Jadi Sedap
Kari Ikan Kembung Stail Mamak. Ini Resipi Kuah Cantik, Rasa Pun Umph!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Bihun Cakar Madu Rangup & Manis, Gerenti Anak Pun Suka

Pernah makan cakar ayam? Kali ni kita buat bihun cakar madu untuk anak-anak. Buat satu paket bihun,banyak juga dapat.Rasa rangup dan manis-manis buah. Nak cuba buat dikongsikan resipi membuatnya.
BIHUN CAKAR MADU
Bahan-bahan:
1 cawan air
1 cawan gula
1 plastik bihun
1 tutup pewarna
Dapatkan PRIMADA SWEETHEART PINK 4L PRESSURE COOKER dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara memasak:
1.Masukkan air dan gula dalam kuali.Kacau sampai air gula menggelegak.
2.Masukkan pewarna pilihan. Kacau sekejap agak-agak warna dah sebati,masukkan bihun. Kacau lagi sampai warna dan bihun bersalut rata.Bila dah bersalut elok,boleh angkat letak dalam dulang atau apa-apa bekas.
3.Panaskan minyak dalam 1kg,bila minyak dah panas,ambil sedikit bihun dan goreng sekejap dan masukkan dalam apa-apa acuan. Saya masukkan dalam gelas plastik dan tekap (part menekap ni kena cepat sebab tak nak melekat kalau dah sejuk)
Kredit: Ida Zaida
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Sedapnya Puff Inti Kastard Campur Kaya, Creamy Macam Aiskrim Vanilla
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Sajian Arab Terbaik,Taklah Susah Sangat Membuatnya

Menu Arab atau Timur Tengah memang popular di kalangan rakyat Malaysia. Tengok aje dah kecur. Aromanya pun bukan main menusuk hidung. Padan ler restoran Arab cukup laku keras kat Malaysia ni.
Ni min kongsi lima resipi lagisajian Arab dari Chef Suhaili Mohd Nor, orang lama dalam bidang masakan. Jom cuba buat…
1. FALAFEL
BAHAN-BAHAN :
- 300 gm kacang kuda | direbus dan dikisar
- 1 besar bawang merah | dicincang
- 2 ulas bawang putih | dicincang
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh teh jintan manis
- 1 sudu makan tahini *ada dijual di kedai runcit Arab
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukupnya
- Lada hitam secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAKNYA :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam satu adunan kecuali minyak. Adun sehingga sebati.
2 .Kemudian bentukkan menjadi bebola sehingga habiskan adunan.
3. Panaskan kuali serta minyak untuk menggoreng. Gorengkan sehingga nampak warna nya bertukar menjadi keperangan dan masak.
4. Angkat dan toskan. Boleh dihidangkan bersama roti pita dan yogurt.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Ala pengedil kekacang
Keistimewaan : Rasa kacang kuda berempah
Anggaran kos :RM 10
Info Chef : Sedap dijadikan inti roti pita dan dimakan bersama yogut.
2. HUMMUS
BAHAN-BAHANNYA :
- 450 gm kacang kuda
- 1 ulas bawang putih.
- 1 biji jus lemon.
- 1 sudu teh jintan putih.
- 3 sudu makan tahini.
- 3 sudu makan minyak zaitun.
- 1 sudu teh garam.
Bahan hiasan :
- 1 sudu teh serbuk paprika
- Sedikit herba dill
- 1 sudu teh minyak zaitun.
CARA MEMASAKNYA:
1. Rebus kacang kuda sehingga masak. Perlu menggunakan kacang kuda yang kering dan direbuskan sehingga empuk.
2. Kemudian kisar kacang kuda bersama, bawang putih, jintan putih.
3. Setelah dikisar perahkan jus lemon.
4. Campurkan tahini, minyak zaitun dan garam secukup rasa.
5. Akhir sekali hidangkan hummus dan hiaskan dengan serbuk paprika, dill dan minyak zaitun.
6. Boleh dimakan bersama roti arab.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Rebus
Jenis masakan : Sajian Arab
Keistimewaan : Boleh menjadi inti sandwic (roti Arab) atau dimakan begitu sahaja
Anggaran kos :RM 8
Info chef : Tahini adalah pes yang dibuat dari serbuk bijan . Ia adalah bahan utama dalam masakan hummus
3. COUSCOUS SAYUR
BAHAN-BAHAN :
- 350 gm cous cous
- 1 biji bawang holland | dicincang
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang terung | dipotong dadu
- 1 tin kacang pis
- 1 sudu makan minyak zaitun untuk menumis
- 1 biji tomato | dipotong dadu
- 1 tangkai herba segar thymes
- 1/2 mangkuk air
- Garam secukup rasa
- 300 gm keju Mozarella | parutan.
CARA MEMASAKNYA :
1. Tumis bawang holland dan bawang putih dengan minyak zaitun sehingga naik bau.
2. Kemudian, masukkan terung, tomato dan herba thymes.
3. Kemudian masukkan couscous dan air.
4. Biarkan couscous mengembang sedikit dan masukkan garam secukup rasa
5. Akhir sekali masukkan kacang pis dan biar ia masak sebentar.
6. Masukkan dalam bekas aluminium foil masukkan kuskus dan tabur keju mozarella
7. Bakar sebentar sehingga nampak keperang-perangan.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Rebus
Jenis masakan : Sajian Arab
Keistimewaan : Boleh menjadi inti sandwic (roti Arab) atau dimakan begitu sahaja
Anggaran kos :RM 8
Info Chef : Couscous banyak digunakan dalam masakan Timur Tengah dan Mediterranean. Ia sebenarnya pasta yang dibuat dalam butiran halus
4.SAMBOOSA
BAHAN-BAHAN :
Bahan-bahan Inti:
- 500 gm daging kisar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 biji bawang holland | dipotong dadu kecil
- 1 ulas bawang putih dicincang
- 2 tangkai daun pudina
- 2 tangkai daun ketumbar
- 1 tangkai daun parsli
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak untuk menumis
Beberapa kulit popiah
1 mangkuk minyak untuk menggoreng
Bahan membuat gam :
- 2 sudu makan air
- 4 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAKNYA:
1.Goreng bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk cili, daun pudina, ketumbar, daun parsli dan garam.
3.Gorengkan sehingga air daging kering.
4.Kemudian sejukkan sebentar.
5.Keluarkan sehelai kulit popiah. Masukkan inti ke dalam dan lipat 3 segi.
6.Gamkan lipatan dengan campuran air dan tepung supaya inti tidak terkeluar.
7.Goreng samboosa dengan minyak banyak dengan api yang kecil. Kemudian terbalikkan dan biarkan ia masak.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng minyak penuh
Jenis masakan : Kuih, kudapan
Keistimewaan : Inti daging lazat dengan kulit samboosa yang rangup
Anggaran kos :RM 25
5. MANAKKISH
BAHAN-BAHANNYA :
- 1 keping roti pizza
- 10 gm zaitun hitam | dicincang halus
- 10 gm bijan
- 1/2 biji cili benggala hijau dan merah | dihiris hiris
- 1 biji tomato | dipotong bulat
- 3 sudu makan minyak zaitun
- 1 sudu teh garam
CARA MEMASAK :
1. Campurkan minyak zaitun, zaitun hitam yang telah dicincang tadi ke dalam mangkuk adunan.
2. Kemudian lenserkan minyak zaitun ke atas roti pizza dan taburkan kesemua bahan campuran tadi ke atas roti pizza tadi.
3. Akhir sekali hiaskan dengan cili benggala dan tomato di atas inti yang telah ditabur ke atas roti pizza tadi.
4. Bakar selama 15 minit dengan suhu 180 c.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Arab untuk sarapan dan minum petang
Keistimewaan : Gabungan zaitun dan bijan yang enak
Anggaran kos :RM 15
Info Chef : Sesuai untuk mereka yang gemarkan ‘topping’ bukan daging. Sajian berkhasiat tanpa lemak atau rendah lemak.