Rupa macam karipap tapi sebenarnya apam puri. Tapi yang paling best intinya kastad, wow sedapnya.

Bahannya pun tak rumit, lembut aje teksturnya, kalau tak nak manis boleh kurangkan gula dalam inti kastad tu. Berbaloi untuk dicuba, boleh buat warna warni barulah nampak menarik dan menambat selera.

APAM PURI INTI KASTAD

BAHAN-BAHAN :

Bahan inti :
1 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
2 sudu besar tepung kastard – beli online DI SINI
1 cawan gula (taknak manis boleh kurangkan)
3 cawan air
Pewarna kuning -beli online DI SINI

IKLAN

Bahan kulit :
2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
2 setengah cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder – beli online DI SINI
sedikit garam
Pewarna ikut suka -beli online DI SINI

CARA MEMASAK :
Penyediaan inti :
1. Satukan semua bahan kacau sebati lepas itu tapis.
2. Tuang dalam periuk atau kuali.
3. Masak dengan api perlahan.
4. Kacau sampai pekat lepas itu angkat ketepikan.

IKLAN

Penyediaan kulit :
1. Satukan semua bahan kemudian tapis.
2. Kemudian panaskan pan sapu minyak sikit, dah panas boleh la tuang sikit adunan tepung tadi.
3. Bila dah masak boleh letak pada acuan karipap dan letak inti tadi.
4. Lepastu siap dikapit.

Selamat mencuba

Kredit Masni Bahari
Via : FB Resepi Masakan Terkini

IKLAN

JOM SEMAK RESIPI INI :

 

Resipi Puding Sagu Gula Melaka Tak Guna Banyak Bahan.

DAN JUGA RESIPI INI :

https://www.youtube.com/watch?v=ECsEaUJZZLI