Jom petang ni kita buat kuih apam lenggang. Mengenang nostalgia dulu, kuih ni sering dimakan zaman kecil dulu. Kuih ni terkenal di utara. Kuih ni sedapnya di bahagian tepi rangup dan di tengahnya lembut. Confirm tak cukup satu.
APAM LENGGANG
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1 biji telur
1 cawan air
1 cawan santan
1/2 cawan kelapa parut jika suka (tak letak pun tak apa)
1 sudu teh mauripan
Sedikit garam
Cara memasak:
1.Masukkan semua bahan dalam blender kecuali kelapa parut.
2.Kisar semua dan tapis ke dalam bekas dan tutup.
3.Perap selama sejam, kemudian buka dan kacau adunan dan masukkan kelapa parut kacau hingga sebati.
Ads
4.Kemudian panaskan kuali sapu minyak, masukkan adunan sesenduk kemudian lenggang la dan tutup agak masak dan kekuningan boleh la angkat dan gulung.
Cheese Roll atau Sardine Roll sangat sesuai untuk minum petang atau sarapan. Hidangan ini tidak terlalu berat. Nak hidangkan pun senang. Cuma goreng saja. Kalau anda buat banyak, boleh simpan sejuk beku. Esok-esok nak makan, ambil dan gorengkan saja.
Rutin harian yang sibuk ada kala mengekang kita daripada menyediakan hidangan dari air tangan sendiri. Asyik beli je kan? Jadi dah ada resipi ni, cuba buat sendiri hidangan untuk keluarga. Lagi sedap dan kasih sayang pun erat.
RASA kongsikan resipi untuk anda buat dua jenis roll ini di rumah. Anak-anak pun suka makan roll macam ni.
Cheese Roll
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara membuat
1.Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2.Masukkan mentega. Uli sedikit.
3.Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4.Masukkan telur ayam satu demi satu.
5.Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6.Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7.Letakkan keju dan gulung rapi.
8.Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9.Angkat dan toskan.
Sardin Roll
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara membuat
1.Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2.Masukkan mentega. Uli sedikit.
3.Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4.Masukkan telur ayam satu demi satu.
5.Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa
Cara membuat
1.Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2.Tumis cili kisar.
3.Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4.Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5.Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6.Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara penyediaan
1.Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2.Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3.Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4.Angkat dan toskan.
Dodol panas-panas memang sedap. Malah ada yang suka makan dodol cair. Dapat sepiring, fuhhh…layan sungguh! Bagi anda yang ada periuk tekanan, selain masak lauk pauk, anda juga boleh guna buat masak dodol ni. 12 minit je dah boleh siap makan. Tak perlu tunggu berjam-jam. Bagi yang tak ada periuk tekanan, anda juga boleh masak dodol guna kuali non-stick. Menarik! Nak cuba? Ini resipinya.
DODOL SEGERA
BAHAN-BAHAN:
1 kotak kecil santan – jadikan 1 cawan. Kalau tak cukup, tambah air untuk genapkan sukatannya.
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum
Secubit garam
Daun pandan – simpul kasih
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali daun pandan) dan kisar.
2. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk noxxa. Masukkan juga daun pandan.
3. Tutup dan steam kan selama 4 minit.
4. Buka penutup dan kacau hingga sebati.
5. Kemudian tutup kembali periuk dan steam lagi selama 4 minit.
6. Ulang langkah ini sebanyak 3 kali.
7. Siap! Biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.
RESIPI DODOL MASAK GUNA KUALI NON STICK
BAHAN-BAHAN:
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka (*) (boleh juga gunakan gula merah)
Siapa penggemar murtabak? Biasanya kalau tiba bulan Ramadan, barulah murtabak banyak dijual. Kadang nak dapat yang mengikut selera dan sempurna memang sukar. Jadi apa kata buat sendiri. Tak perlu nak uli dan canai pun tepung hanya menggunakan kulit popia , sedap rasanya. Bolehlah cuba buat nanti.
MURTABAK AYAM KULIT POPIA
Bahan-bahan: Sukatan inti ayam ikut sesedap selera
Inti Ayam: 2 labu bawang besar dipotong dadu kecil-kecil 3 ulas bawang putih,ketuk dan cincang halus 1 cm halia ditumbuk halus bersama lada hitam biji 3 keping dada ayam dipotong dadu kecil-kecil / boleh guna ayam Kisar Ramly 1 biji ubi kentang besar, kupas kulit dan potong dadu kecil-kecil. Rebus empuk dan toskan. 2 sudu makan rempah kari daging cap O 2 sudu Rempah Kurma cap O /lain-lain jenama 1/2 sudu makan lada hitam biji ditumbuk halus Garam halus secukup rasa 1 sudu makan serbuk Hilal Sedikit gula Daun sup dihiris halus secukupnya
Kulit popia 2/3 biji telur atau secukupnya,ikut kuantiti inti. Tapi jangan cair sangat bancuhan inti lepas disatukan dengan telur.
Cara membuat: **Inti ayam 1.Tumis bawang besar, bawang putih,lada hitam dan halia.Kacau hingga naik bau. 2.Masukkan rempah kari dan rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air panas. Kacau hingga wangi,tambah sedikit air dan kacau hingga rempah kering naik minyak. 3.Masukkan ayam,kacau-kacau hingga ayam kecut. Masukkan kentang dan kacau rata hingga hampir kering. 4.Masukkan garam, gula dan Hilal.Last masukkan daun sup. Kacau-kacau dan rasa sebelum tutup api. Kalau perlu,tambah sedikit garam. 5.Biarkan sejuk,kemudian campurkan inti dengan telur mentah yang telah dikocok. Kacau rata.
Cara buat murtabak: 1.Ambil sekeping kulit popia, bentangkan kulit popia atas pinggan. Letak sedikit inti dan ratakan. 2.Lipat bentuk 4 segi,kemudian goreng dengan sedikit minyak dalam kuali nonstick hingga masak kekuningan.
3.Masak dengan api perlahan dan tutup kuali ketika masak supaya inti telur masak sepenuhnya.Siap,sedap dinikmati panas-panas bersama kuah jeruk bawang atau sos cili. Makan macam tu pun dah sedap.
**Boleh tambahkan cili serbuk/cili kisar dalam bancuhan rempah untuk masak inti ayam. Saya tak letak sebab takut pedas. Kredit: Zurina Kifli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.