Anda peminat karipap? Tak kira apa jua inti di dalamnya yang penting doh yang elok bakal menghasilkan karipap yang rangup dan gebu. Buat banyak doh karipap ni dan boleh simpan untuk disejuk beku. Bila ada tetamu, hidangkan dengan karipap pusing pasti semua suka.

 

Karipap Pusing Rangup

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

Doh A (Minyak)

1 1/2 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar shortening

2 sudu besar marjerin/butter

1 sudu besar minyak masak

Uli sebati dan perap dalam peti ais 15 minit

 

Doh B (tepung)

2 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung beras

2 sudu besar tepung jagung

1/4 cawan minyak masak yang dipanaskan

IKLAN

1 cawan air sejuk dari peti ais atau air biasa tambah ais

1 sudu kecil garam

dan sedikit gula

Uli sebati dan perap dalam peti ais selama 15 minit

 

Cara membuat:

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

  1. Bahagikan Doh A kepada 6 bahagian dan Doh B pada 6 bahagian juga (nak buat 4 set pun boleh)

 

  1. Bulat bulatkan doh seperti dalam gambar.

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

1.Ambil doh minyak (A) letak di atas doh Tepung (B) yang telah dileperkan seperti gambar .Tutup adunan dan bulatkan doh tersebut.

IKLAN

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu2.Bulatkan kesemua doh. Dan biarkan selama 10 minit.

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

3.Leperkan/Gelekkan adunan memanjang dan renjis atau sapu dengan sedikit air tujuan untuk gam. Gulung kembali doh tadi.

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

4.Setelah digulung, leperkan / gelek kembali adunan dan sapu dengan sedikit air pada permukaan adunan dan gulung kembali.

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

5.Potong adunan kepada 6 atau 7 bahagian.

IKLAN

Rahsia Membuat Karipap Pusing Rangup & Gebu

6.Ambil 1 keping adunan dan leperkan. Letak inti dan kelim tepi karipap.

Kredit: Tahrunnisah Jali

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/

https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/

https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/

https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official