Anda peminat karipap? Tak kira apa jua inti di dalamnya yang penting doh yang elok bakal menghasilkan karipap yang rangup dan gebu. Buat banyak doh karipap ni dan boleh simpan untuk disejuk beku. Bila ada tetamu, hidangkan dengan karipap pusing pasti semua suka.
Karipap Pusing Rangup
Doh A (Minyak)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar marjerin/butter
1 sudu besar minyak masak
Uli sebati dan perap dalam peti ais 15 minit
Ads
Doh B (tepung)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan minyak masak yang dipanaskan
1 cawan air sejuk dari peti ais atau air biasa tambah ais
1 sudu kecil garam
dan sedikit gula
Uli sebati dan perap dalam peti ais selama 15 minit
Cara membuat:
Bahagikan Doh A kepada 6 bahagian dan Doh B pada 6 bahagian juga (nak buat 4 set pun boleh)
Bulat bulatkan doh seperti dalam gambar.
1.Ambil doh minyak (A) letak di atas doh Tepung (B) yang telah dileperkan seperti gambar .Tutup adunan dan bulatkan doh tersebut.
2.Bulatkan kesemua doh. Dan biarkan selama 10 minit.
3.Leperkan/Gelekkan adunan memanjang dan renjis atau sapu dengan sedikit air tujuan untuk gam. Gulung kembali doh tadi.
Ads
4.Setelah digulung, leperkan / gelek kembali adunan dan sapu dengan sedikit air pada permukaan adunan dan gulung kembali.
5.Potong adunan kepada 6 atau 7 bahagian.
6.Ambil 1 keping adunan dan leperkan. Letak inti dan kelim tepi karipap.
Hidangan lemang periuk kera memang antara juadah istimewa di hari raya. Namun ramai juga yang tidak biasa dengan sajian ini. Nak membuatnya tidaklah sukar mana. Bagi yang nak cuba, berikut adalah bahan-bahan dan cara penyediaannya.
RESIPI LEMANG PERIUK KERA
BAHAN-BAHAN:
Periuk kera
Beras pulut
Santan sederhana pekat
Garam secukup rasa
Gula secukupnya ( pilihan)
CARA MEMASAK:
1. Gunting tebing di bahagian mulut periuk kera.
2. Bersihkan periuk kera dengan air di bahagian luar dan daam hingga bersih. Boleh guna berus gigi (baru) untuk bersihkannya. Berus perlahan-lahan. Boleh juga guna sebarang berus lain yang bersesuaian.
3. Basuh beras pulut hingga bersih dan toskan. Jumlahnya ikut jumlah periuk kera yang ada.
4. Santan pula dicampur dengan garam dan gula sebagai penambah rasa. Kacau hingga bahan perasa larut.
5. Masukkan beras pulut ke dalam periuk kera hingga memenuhi 2/3 bahagian.
6. Kemudian tuangkan santan ke dalam periuk kera tadi.
7. Kukus selama 30-40 minit hingga masak.
8. Angkat, sejukkan seketika dan sedia untuk dinikmati.
Kuih Onde Onde atau Buah Melaka adalah salah satu kuih tradisional yang digemari ramai terutamanya bila tiba bulan puasa. Nak membuatnya cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh cuba buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Ayza Nur. Selamat mencuba!
Sekarang semua kerja nak cepat, termasuklah dalam penyediaan minuman petang. Apa kata anda sediakan menu minum petang kudapan yang ringkas tetapi berkhasiat iaitu Samosa Sayur Berdaging, cepat dan sangat mudah disediakan. Kalau buat alebih, separuh bolehlah difrozenkan. Bila-bila teringin, hanya keluarkan dari peti sejuk dan goreng. Jika ingin mencuba, berikut disertakan resipi.
SAMOSA SAYUR BERDAGING
BAHAN-BAHAN:
20 keping kulit popia
1/2 cawan daging kisar
1 cawan hirisan kubis
1 cawan parutan lobak merah
1 biji bawang merah | potong dadu halus
2 ulas bawang putih | cincang halus
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukupnya
Sedikit lada sulah
Minyak masak | untuk menumis
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Panaska nminyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar.
LANGKAH 2: Masukkan lobak merah dan kubis, kacau hingga sayur layu.
LANGKAH 3: Perasakan dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan sejukkan.
LANGKAH 4 : Lipatkan kulit popia dengan tiga lipatan, kemudian lipat tiga segi di hujung dan masukkan inti seperti ditunjukkan .
LANGKAH 5: Setelah isi dikemaskan dengan balutan bentuk tiga segi dan kemaskan lipatan dengan sapukan sedikit putih telur supaya lilitan kulit popia melekat.
LANGKAH 6: Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng Samosa hingga kuning keperangan.
Kadang-kadang bila badan penat, mood nak masak tu ada, tapi malas sangat nak keluar beli barang. Jangan risau, dapur kita sebenarnya penuh dengan bahan ‘tersembunyi’ yang boleh jadi menu sedap.