Apam berkuah? Uishh macam mana tu? Selalu makan gitu je mana ada makan dengan kuah. Kuih apam berkuah ni asalnya dari negeri Terengganu kini dikenali sebagai kuih tradisional Terengganu kerana tak semua orang sekarang kenal kuih apam berkuah ni. Cara nak buat kuih apam berkuah ni mudah sahaja sebenarnya. Resipi asal telah dikongsikan oleh Muliadi Ramli di Facebook. Jom cuba resipi ini.
APAM BERKUAH
BAHAN-BAHAN:
APAM
Bahan A
1. Gula merah 2 sudu besar
2. Gula putih 2 sudu besar
3. Air 1 1/2 cawan
4. Nisang besar 1 keping
4. Daun pandan 3 helai( optional)
Masak semua bahan di atas hingga cair.
Bahan B
1. Yis mauripan 1 pek (11 g)
2. Gula 1 sudu besar
3. Air cawan 1/2
Masukkan yis bersama gula dan air, kacau rata tunggu dalam 10 minit hingga yis mengembang.
Bahan C
1. Tepung gandum 220g
2. Tepung beras 220g
Ads
3. Pisang 150g (dikisar halus)
KUAH
1. Bahan kisar halus
– Bawang besar 1 biji
– Bawang merah 5 biji
– Lengkuas 1 inci
– halia 1/2 inci
– kunyit 1/2 inci
2. Bahan tumbuk
– ketumbar 2 sudu kecil (disangai)
– jintan manis 1 sudu kecil ( disangai terlebih dahulu)
– lada hitam 2 sudu kecil
Ads
3. ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)
4. rempah masak cap ros 1 sudu kecil (optional)
5. santan 1 kotak kecil
6. kerisik 1 sudu kecil
7. kelapa parut 1 sudu besar
8. Nisang secukup rasa
8. garam gula secukup rasa
9. Minyak dan air
CARA PENYEDIAAN:
APAM
Campurkan kesemua bahan A, B dan C kacau rata sehingga tiada tepung berketul
Ads
Perap selama 1 1/2 jam. Sapukan minyak kepada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung kepada pengukus dan acuan.
Bila masak sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan.
KUAH
Tumis bahan kisar halus
Bila naik bau masukkan bahan tumbuk dan rempah, tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan 1 cawan air, masukkan santan dan 1 cawan air lagi ( kepekatan terpulang pada citarasa) Masukkan ikan, kelapa parut,kerisik, nisang, garam dan gula. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat)
Selalunya roti jala makan dengan kuah kari, kuah durian atau sambal, kali ini RASA ingin kongsikan menu roti jalan coklat yang dicecah dengan sos coklat. Gerenti anak-anak tak tolak punya. Lagi sedap bila dalamnya tu ada inti pisang. Rugi tak cuba, tapi kalau nak cuba, ini menu resipinya ye…
.
ROTI JALA PISANG SOS COKLAT BAHAN-BAHAN:
150gm tepung gandum
20gm gula halus
15gm serbuk coklat/koko
1/8 sudu teh serbuk kulit kayu manis | jika suka
1/4 sudu teh garam halus
1 biji telur
250ml santan /susu cair
1 sudu teh pes coklat
1sudu makan mentega
INTI:
Pisang raja bulu | goreng dengan mentega hingga garing
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan kulit kecuali mentega yang dicairkan.
Kacau rata mengguna mixer atau blender, setelah sebati masukkan mentega. Kacau lagi.
Tapis dan masukkan dalam acuan roti jala.
Panaskan kuali non stick leper ukuran lebih kurang 20cm.
Jalakan adunan membentuk jaringan biarkan masak.
Letakkan pisang goreng tadi di roti jala dan gulung.
Sementara itu sediakan sos coklat dengan memasukkan susu cair, garam, gula pasir dan serbuk coklat.
Kacau hingga mendidih, kemudian masukkan coklat gelap, biarkan hingag coklat larut. Pekatkan dengan dengan tepung jagung.
Nampak macam ala-ala, tapi mi segera goreng bujang ini memang sedap, pedas terangkat, lima minit siap boleh makan. Orang bujang wajib cuba sebab senang dan sedap, kalah mi segera goreng mamak. Jadinya cuba dulu baru tahu…
MI SEGERA GORENG BUJANG
BAHAN-BAHAN:
1 paket mi segera | rebus seketika dan tos
Sedikit hirisan isi ayam
Sedikit hirisan fish cake
Sedikit hiris sawi
Sedikit hirisan kobis
Sedikit hirisan lobak merah
1/2 biji bawang besar | hiris
1 ulas bawang putih | cincang
4 biji cili padi merah | hiris
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili
Sedikit garam jika perlu
Sedikit minyak masak untuk menumis
DIY MEMASAK:
.
LANGKAH 1: Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan putih serta cili padi hingga wangi.
.
LANGKAH 2: Masukkan fish cake dan isi ayam, kacau rata.
.
LANGKAH 3: Masukkan mi segera dan kacau lagi.
.
LANGKAH 4: Masukkan sayur-sayuran (sayur ni ikut suka)
.
LANGKAH 5: Masukkan sos tiram untuk penyedap rasa.
.
LANGKAH 6: Akhir sekali masukkan sos cili, gaul rata sehingga cukup rasa dan sedia untuk dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Walaupun rasanya mungkin pahit tetapi ia tetap menjadi kegemaran masyarakat di Malaysia. Selain dimakan begitu sahaja, petai juga boleh dimasak dengan pelbagai jenis masakan yang enak. RASA kongsikan enam variasi resipi menarik berasaskan petai yang boleh anda cuba.
Nak buat aiskrim homemade lembut, halus dan murah? Ini resipi viral dengan 5 bahan ringkas yang rasanya setanding jenama mahal. Mudah, cepat dan confirm menjadi!