Bukan hanya kerana menyambut tetamu anda perlu sediakan pencuci mulut yang istimewa. Malah sempurna juga disediakan bila-bila masa. Selepas menjamu selera makan makan atau tengahari boleh sahaja menikmatinya. Puas rasa dan rasa lengkap hari anda. Tambah pula dengan hidangan pemanis mulut yang memberi nikmat di tekak.

Berikut antara senarai menu pencuci mulut yang boleh dihidangkan anda sediakan. Barulah lengkap meja hidangan dengan seleksi pencuci mulut pelbagai rasa dan warna.


HAZELNUT COFFEE CREAM
Saiz Hidangan: 6 orang
Masa Memasak: 30 minit
Cara Memasak: Reneh dan dingin
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN-BAHAN:
300gm krim Cheese Philadephia
1 cawan susu segar
130gm gula kastor
¼ cawan air
2 sudu teh serbuk gelatin
1 peket kopi segera 3 dalam 1
50gm serbuk kacang hazelnut

CARA MEMASAK:
1.Renehkan krim cheese dengan susu dan gula hingga larut. Biarkkan suam dan dikisar halus.
2.Campurkan gelatin dengan air dan dibiarkan 5 minit sebelum dilarutkan menggunakan kaedah double boil.
3.Campurkan adunan cheese bersama gelatin dan balik-balikkan adunan menggunakan spatula hingga sebati.
4.Bahagikan adunan cheese kepada 3 bahagian, satu daripadanya dicampurkan dengan serbuk kopi segera, sabahagian dengan serbuk hazelnut dan adunan terakhir dibiarkan kosong.
5.Sudukan adunan ke dalam 6 cawan bermula dengan adunan kopi, diikuti adunan kosong serta adunan hazelnut. Setiap lapisan perlu disejukkan 5 minit. Sejukkan adunan ini di dalam peti sejuk selama 20 minit sebelum dihiaskan.


PANNA COTTA SERAI MADU DAN RASPBERRY
Saiz Hidangan: 7 orang
Masa Memasak: 40 minit
Cara Memasak: Reneh dan Dingin
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

PANNA COTTA SERAI MADU
BAHAN-BAHAN:
70ml air sejuk
3 sudu teh serbuk gelatin
2 cawan Dairy Whipping Cream
80gm gula kastor
¼ cawan susu segar
1 batang serai
1 sudu kecil parutan lemon
½ sudu makan madu

CARA MEMASAK:
1.Rendam serbuk gelatin dan air, biarkan 5 minit sebelum dicairkan menggunakan kaedah double boil.
2.Masak dairy cream , gula kastor, susu, serai, parutan lemon serta madu hingga mendidih. Tutup api.
3.Campukan larutan gelatin bersama adunan susu. Kacau rata.
4.Isikan adunan panna cotta ke dalam 6 gelas hiasan . Sejukkan selama 20 minit.

LAPISAN JELLY RASPBERRY
1 peket serbuk jeli segera perasa raspberry.
350gm air
¼ cawan puri raspberry
CARA MEMASAK:
1.Masak kesemua bahan sehingga mendidih .
2.Tuangkan di atas adunan panna cotta dan sejukkan selama 10 minit sebelum dihiaskan.


GUAVA APPLE YOUGURT JELLY
Saiz Hidangan: 8 orang
Masa Memasak: 20 minit
Cara Memasak: Reneh dan Dingin
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN-BAHAN:

1 peket serbuk jeli perasa epal
300gm jus epal hijau
100gm susu segar
100gm sour cream / yougurt.
75gm gula kastor
2 sudu makan puri guava hijau
¼ sudu teh pewarna epal hijau

CARA MEMASAK :
1.Reneh kesemua bahan hingga mendidih dan tuang di dalam 6 gelas hiasan . Sejukkan selama 30 minit.
2.Hias dengan sedikit lapisan puri guava.


LEMON ALMOND CHEESE CAKE
Saiz Hidangan: 2 orang
Masa Memasak: 45 minit
Cara Memasak: Dingin
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN-BAHAN:
Lapisan Pastri
1 cawan biskut graham cracker yang dikisar halus
2 sudu makan serbuk almond
1/3 cawan mentega cair

IKLAN

CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan di atas hingga menjadi pes yang boleh dikepal.
2.Tekan di dalam acuan tat dan sejukkan.

Lapisan Cheese
300gm cream cheese
50gm sour cream
65gm gula kastor
1 sudu makan syrup maple
1 sudu kecil parutan lemon
1 sudu teh gelatin
1/3 cawan air sejuk
250gm Jem lemon / isian lemon
CARA PENYEDIAAN:
1.Rendam gelatin dengan air sejuk dan ketepikan.
2.Pukul cream cheese dan gula kastor 2 minit menggunakan paddle pemukul masukkan sirap maple, sour cream dan parutan kulit lemon pukul lagi selama 1 minit dengan kelajuan sederhana.
3.Cairkan gelatin menggunakan kaedah double boil dan satukan dengan adunan cheese, pukul perlahan 1 minit.
4.Tuang ke dalam acuan tat serta sejukkan. Hiaskan dengan lemon filling serta buah-buahan.


DOUBLE CREAMY COOKIES
Saiz Hidangan: 25 biji
Masa Memasak: 18 minit ( 1 jam 30 minit – penyediaan)
Cara Memasak: Bakar
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN-BAHAN:
280gm tepung gandum
140gm coklat masakan diparut
170gm mentega
110gm gula kastor
90gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
50gm kacang hazel | cincang
1 biji telur
1 sudu makan susu segar
1 sudu makan serbuk penaik

Inti : 100gm krim segar
3 sudu makan mentega kacang coklat
2 sudu makan cream cheese spread

CARA MEMASAK:
1.Satukan mentega, gula dan esen vanilla, pukul hingga kembang dan kemudiankan masukkan telur.adun sebati.
2.Masukkan adunan tepung bersama serbuk penaik, kacau menjadi doh lembut. Satukan bersama dengan kacang , coklat parut serta susu segar.
3.Sejukkan adunan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
4.Bahagikan adunan kepada bebola kecil seberat 25gm dan disusun di atas dulang pembakar.
5.Bakar biskut dengan suhu 180c hingga masak.
6.Satukan semua bahan inti, Paipkan inti di permukaan biskut dan tampal menjadi 2 biskut yang berlapis. Sedia untuk dihidangkan


LEMPENG GEBU
Saiz Hidangan: 8 keping
Masa Memasak: 15 minit
Cara Memasak: Goreng menggunakan kuantiti minyak yang sedikit
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
Secubit garam
2 sudu makan gula halus /
150 ml susu cair @ secukupnya
1 biji telur
2 sudu besar mentega, dicairkan
1 sudu teh esen vanila
Sedikit minyak untuk sapu pada kuali leper.
CARA MEMASAK:
1Satukan semua bahan, kacau hingga sebati. Rehatkan adunan selama 15 minit
2.Panaskan kuali, tuangkan sedikit minyak.
3.Tuang sedikit adunan , goreng hingga masak
4.Sapukan inti di tengah, sedia untuk dihidangkan bersama pancake syrup & ice cream

Inti : KACANG MERAH, PANCAKE SYRUP @ ICE CREAM


SAGO BERI COCKTAIL
Saiz Hidangan: 6 orang
Masa Memasak: 30 minit.
Cara Memasak: Reneh & Dinginkan
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN-BAHAN:

250 gm sago kecil – direndam 15 minit
1 helai daun pandan
Air secukupnya
500 ml susu segar
150gm gula pasir
Buah-buahan segar secukupnya

CARA MEMASAK:
1.Panaskan air hingga mendidih, masukkan sago.
2.Masak sago hingga jernih. Toskan sago dengan laluan air untuk buang kanji.
3.Susu segar dimasak bersama gula pasir hingga suam kuku.
4.Satukan sago bersama susu segar. Campurkan buah- buahan segar.
5.Sejukkan sebelum dihidang.


PENGAT NANGKA PANCAWARNA
Saiz Hidangan: 6 orang
Masa Memasak: 30 minit.
Cara Memasak: Reneh & Rebus
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
Air secukupnya
Pewarna merah ,hijau, kuning
Secubit garam

CARA PENYEDIAAN:

1.Satukan semua bahan , gaul hingga jadi doh, bahagikan kepada beberapa bahagian, tambahkan sedikit pewarna.
2.Bentukkan bujur , panaskan air, rebus hingga timbul di permukaan air.
3.Angkat dan rendam didalam air sejuk.

BAHAN KUAH SANTAN:
6 ulas nangka masak| buang biji , dipotong memanjang
2 cawan santan pekat
3 cawan air
2 helai daun pandan
¼ sudu kecil halba biji
Gula pasir dan garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1.Masak semua bahan kuah kecuali nangka hingga mendidih.
2.Apabila mendidih, masukkan nangka dan masak sekejap.
3.Toskan adunan tepung pulut , masukkan k edalam bancuhan santan dan tutup api.
4.Sedia untuk dihidangkan.


PUDING BRULEE GREEN TEA
Saiz Hidangan: 6 orang
Masa Memasak: 45 minit.
Cara Memasak: “Steambath”
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A
500 susu segar
500ml krim masakan
1 sudu teh“serbuk green tea”
BAHAN B
300gm telur
80gm kuning telur
120gm gula kastor
100ml susu segar

BAHAN C
2 sudu makan gula perang

CARA MEMASAK:
1.Panaskan bahan A hingga suam kuku.
2.Tuangkan ke dalam bahan B, kacau hingga sebati dan tapis.
3.Tuangkan ke dalam mangkuk dan bakar menggunakan teknik “steambath” pada suhu 160 celcius selama 35-45 minit.
4.Apabila masak taburkan gula perang di atas pemukaan puding.Bakar hingga keperangan.
5.Sejukkan sebelum dihidang


TAT KACANG HAZEL
Saiz Hidangan: 30 biji
Masa Memasak: 45 minit.
Cara Memasak: Bakar
Jenis Masakan: Pencuci Mulut

BAHAN KULIT TART:
A) 250 gm tepung gandum
110 gm mentega
80 gm gula icing

B) 1 biji telur

CARA PENYEDIAAN KULIT TART:
1.Satukan bahan A dan campurkan bahan B. Bancuh hingga menjadi doh.
2.Rehatkan selama 15 minit. Sapu acuan tat dengan mentega, masukkan doh dan bentukkan mengikut acuan tat.
3.Masukkan inti kacang hazel

INTI KACANG HAZEL:
Bahan A:
125gm mentega
100gm gula aising
Bahan B :
3 biji telur
½ sudu kecil perisa vanlla
Bahan C:
100gm tepung gandum
¼ sudu teh serbuk penaik
100gm serbuk kacang hazel

CARA MEMASAK:
1.Putar bahan A sehingga berkrim, masukkan bahan B.
2.Akhir sekali masukkan bahan C. adun hingga sebati.
3.Masukkan ke dalam acuan kulit tat. Bakar pada suhu 180 celcius selama 35 minit

Info chef: Atas permukaan tat boleh letakkan buah buahan tin jika suka.


Resipi : NOR ASMAWATI NOR DIN ( CHEF ASMA/ PENSYARAH ) & SHAHRIL NIZAM SHAMSUDIN ( PENSYARAH/ DEPUTY DIRECTOR SCHOOL OF CULINARY ARTS
Terimakasih: SCHOOL OF CULINARY ARTS , UNITAR INTERNATIONAL UNIVERSITY