
Bakwan adalah hidangan dari Indonesia iaitu campuran sayur dan bancuhan tepung yang digoreng.
BAHAN SAYUR:
BAHAN TUMBUK:
CARA MEMASAK:
1.
2.
3.
Selamat mencuba!
Kredit gambar & resipi: Mimi Ly via MAHN
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Seri Muka Durian, Lemak Manis Memang Sedap

Suka makan Kuih Seri Muka Durian? Maklumlah, tengah musim kan. Durian antara buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Selain dimakan begitu sahaja, raja buah ni juga enak dicampur dalam pelbagai sajian. Nak cuba buat? Saudari Atier Syah ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI SERI MUKA DURIAN
BAHAN LAPISAN BAWAH:
- 2 cawan pulut susu – dibasuh – beli online disini
- 2 1/2 cawan santan cair ( sy guna 1 cwn santan kotak & 1 1/2 cawan air)
- 1 sudu teh garam
- 2 helai daun pandan – simpul
- Sedikit minyak masak (kalau guna santan kotak)
CARA MEMASAK:
- Oles sedikit minyak pada loyang. Kemudian masukkan semua bahan lapisan bawah ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
- Buang daun pandan, gaul rata dan mampatkan pulut tadi.
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1 cawan isi durian
- 1 cawan santan pekat (empunya resipi guna santan kotak) – beli online disini
- 11/2 cawan air
- 1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 1/2 cawan tepung jagung @ tepung kastad – beli online disini
- 1 sudu makan tepung beras – beli online disini
- 1 cawan gula
- Sedikit pewarna kuning – beli online disini
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
- Kisar semua bahan lapisan atas. Kemudian tapis dan masak di atas api perlahan sehingga naik wap. Anggaran masa lebih kurang 3 minit. Adunan kena sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
- Tuang adunan ke atas lapisan pulut tadi.
- Kukus kuih Seri Muka selama 40 minit. Buka tudung periuk kukusan dan kukus lagi selama 5 minit bagi mengeringkan air pada permukaan kuih.
- Padamkan api dan sejukkan selama beberapa jam. Potong kuih menggunakan pisau plastik untuk hasil potongan yang cantik.
- Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Atier Syah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Pau Sambal Kampung Sedap & Tak Berminyak. Begini Cara Buatnya

Sedapnya Pau Sambal ala kampung ni. Kalau makan masa minum petang, aduhhh…alangkah nikmatnya. Malah ia juga sesuai dijadikan menu sarapan. Bagi anda yang nak cuba buat kuih ni, resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini antara yang berbaloi untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT PAU SAMBAL KAMPUNG HOMEMADE
BAHAN A:
- 1 1/2 cawan air suam kuku
- 1 paket yis kering (beli online disini)
- 2 sudu makan gula pasir (beli online disini)
(Satukan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan biarkan anggaran 5 – 6 minit)
BAHAN B:
- 4 1/2 cawan tepung gandum (beli online disini)
- 2 sudu makan mentega (beli online disini)
- 2 sudu makan susu pekat manis (beli online disini)
- 1 sudu teh double action baking powder (guna baking powder biasa pun boleh)
- 1/2 sudu teh baking soda – untuk effect rangup pada kulit pau (beli online disini)
(Satukan semua bahan B. Gaul hingga jadi seakan serbuk)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan larutan yis (bahan A) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama 8–10 minit. Peram dalam bekas bertutup selama 10 minit.
2. Tabur tepung dalam talam. Bulat-bulatkan doh ikut saiz yang dikehendaki.
3. Tekan sikit atas doh tu. Susun dalam talam dan buat hingga siap dan habis adunan tepung. Peram lagi doh selama 18-20 minit.
4. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng doh hingga garing dan keperangan menggunakan api sederhana. Sentiasa balik-balikkan supaya doh masak sekata.
RESIPI SAMBAL BILIS (khas untuk burger Malaysia sahaja)
BAHAN-BAHAN:
- 2 genggam ikan bilis – digoreng & toskan (beli online disini)
- 1 biji bawang besar – hiris
- 2 sudu makan sos cili (beli online disini)
- 1 1/2 sudu makan gula
- Sedikit garam
- Bahan perasa jika perlu
- 1/2 cawan air
- 1 1/2 senduk minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
- 10-12 tangkai cili kering (beli online disini)
- 1 biji bawang besar
- 3- 4 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan gula. Tumis lagi hingga pecah minyak dan cili berubah warna.
3. Masukkan sos cili. Kacau seketika. Masukkan bawang hiris, ikan bilis serta air.
4. Bila sambal sudah agak pekat, masukkan garam dan bahan perasa dengan secukupnya.
5. Angkat dan sejukkan. Hidangkan bersama pau yang dimasak tadi.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Roti Sosej Bersos Ala Oriental. Macam Ni Baru Syok Makan!
Resipi Kuih Lompang Labu Tak Guna Banyak Bahan. Mudah & Sedap
Resipi Kuih Cara Berlauk Daging Paling Mudah & Adunan Tak Melekat Pada Acuan.
Cara Buat Ayam Masak Ungkep Yang Sedap, Pedas & Membuka Selera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Tepung Pasung Kuih Tradisional, Anak Muda Kena Warisi Ni .

Kuih tepung pasung atau kuih serunai ni sangat popular di pantai timur samada di Kelantan, Pahang dan Terengganu.
Bagi yang kurang mengenalinya ia dibuat daripada tepung beras, tepung gandum, gula Melaka @nisang, santan , tepung ubi dan dimasak berbalutkan kelongsong yang dibuat daripada daun pisang.
Sesuai dihidang sebagai sajian pagi atau petang. Wariskan kepada generasi anak muda, biar anak cucu kita dapat terus menikmatinya. Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Tahrunnisah Jali ni
Tepung Pasung
.
Sediakan dahulu kelongsong daun pisang.. ukuran 14cm X 14cm.. layur atas api n baru buat bentuk kon mcm dalam video… pastikan bahagian bahawa kelongsong tu tertutup rapat sbb nanti nak masuk adunan taklah bocor nanti.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Bahagian Bawah
2 sudu besar gula*
1 1/2 ketul nisan atau kalau takde boleh guna gula melaka *
1 2/3 cawan air (350ml)*
1 helai daun pandan disimpul*
40 gm tpg beras
20 gm tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
CARA MEMASAK :
Bahagian bawah :
1. Bahan bertanda * dididihkan dan ditapis. biarkan sejuk
2. Campurkan ke dlm adunan air gula, tpg beras, tpg ubi dan air kapur dan kacau sebati
3. Panaskan periuk yang mengandungi adunan di atas dan kacau hingga keluar wap dan sedikit kental). tutup api
Bahan Bahagian Atas
1 1/2 cawan santan pekat
2 1/2 sudu besar tpg beras
1 sudu besar tpg gandum
1 sudu kecil garam (anggaran)
1 sudu kecil gula
.
CARA MEMASAK :
Bahagian atas :
1. Campur kesemua bahan diatas dan didihkan atas api kacau sehingga sedikit kental.
2. Dah siap dua2 bahan ni… Kukusan dah dipanaskan kelongsong daun pisang tadi dimasukkan dlm lubang2 kukusan.. masukkan adunan bawah 3/4 penuh . kukus dlm 7 minit atau hingga ia masak
3. Dan masukkan pula bahagian atas dan kukus dlm 12-15 minit
Kredit Resepi : Tahrunnisah Jali
FB Resepi Hangat